Ekonomikos prabudimas: „Žvaigždžių karų“ pamokos  (3)

Šią savaitę kino teatruose pasirodęs naujas kino epopėjos „Žvaigždžių karai“ filmas renka atsiliepimus ir rekordines pajamas kino teatrų kasose. Šia proga žurnalas Economist nutarė paieškoti anksčiau išėjusiuose šešiuose sagos filmuose pamokų, kurias galima pritaikyti realiame gyvenime. Ir rado.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„„Žvaigždžių karų” galaktika tuo pat metu ir progresyvi technologiniu atžvilgiu, ir kenčia nuo ekonomikos sąstingio, kilusio dėl nelygybės ir politinių institutų vangumo. Kitaip tariant, ne tokia ji ir nežemiška“, – rašo leidinys gruodžio 19 d. numeryje. Štai trys pamokos, kurias Economist rado filmų serijoje.

image/svg+xml

Prekybos vertė: kuo laisviau, tuo geriau.

Viena iš svarbiausių technologijų „Žvaigždžių karuose“ – hipervariklis, kuriuo galima įveikti didžiulius tarpplanetinius atstumus greičiau už šviesą. Būtent dėl hipervariklio ir kaip jo pasekmės – prekybos, tolimų tolimų galaktikų gyventojų pajamos didesnės, nei galėtų turėti autonomiškai egzistuojančios planetos. Kai kurios planetos, su įvairiais gyventojais ir resursais, tikėtina, išsilaikytų ir be prekybos, tačiau kitoms, kaip dykumų Tatooine'as ar ledinis Hothas, prekyba – būdas išlikti. Deja, pranašumus, kuriuos „Žvaigždžių karų“ visata būtų galėjusi gauti, suvartoja monopolijos – konkrečiai, Prekybos federacija, pasiimanti sau dalį tiekėjų pelno ir vartotojų pajamų. Tai savo ruožtu stimuliuoja šešėlinį verslą ir tampa prekybos konfliktų šaltiniu.

image/svg+xml

Globalizacija lemia politines problemas.

Kaip rašė žymus Harvardo ekonomistas Danis Rodrikas savo knygoje „Globalizacijos paradoksas“, šalys negali paraleliai būti įtrauktos į globalią ekonomikos sistemą, turėti nacionalinį suverenitetą ir mėgautis demokratija – vienu metu pasiekiami tik du iš šių trijų tikslų (pasak Rodriko, socialiniai demokratijos mechanizmai neišvengiamai susiduria su globalizacijos reikalavimais, ir šalis rinksis nacionalinius interesus). „Žvaigždžių karų“ tautos kovoja su panašiomis problemomis: kad dalyvautų galaktikos ekonomikoje, planetų vyriausybėms tenka kęsti joms nepatinkančias taisykles. Dėl to kyla sukilimai, karai ir formuojasi priešiški aljansai.

image/svg+xml

Robotai lengvo gyvenimo nesuteikia.

Nepaisant neįtikėtinų technologijų, žmonės ir toliau atlieka pavojingas ar nemalonias užduotis, nors aplinkui pilna protingų robotų. Netgi šiame pasaulyje mašinos nesusitvarko su užduotimis geriau nei žmonės: kai Obiui van Kenobiui rodomi kareiviai klonai, jie aprašomi kaip kariai, gebantys priimti savarankiškus sprendimus ir nesulyginamai pranašesni už droidus.

Ira Solomonova
World Press rubrikos redaktorė

Galaktikos politinės sistemos nelygybė primena dar vieną svarbią išvadą, rašo Economist. Anakino Skywalkerio, tapusio Dartu Weideriu, ir jo sūnaus Luke'o istorija moko mus, kad žmonės gali dirbti už skatikus, kad sukrapštytų maistui. Tačiau galiausiai tai gali pastūmėti juos į tamsiąją pusę.

Ира Соломонова
slon.ru

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(12)
(10)
(2)

Komentarai (3)