Visi taškai ant „i“: kiek gi iš tiesų yra cholesterolio kiaušiniuose?  (11)

Didžiausia pavasario šventė – Velykos, jau praūžė, tačiau specialistai sako, jog po šio laikotarpio kone į kiekvienus namus ateina ir virškinimo problemos. Gausiai vaišėmis nukrautas stalas, gali tapti dideliu sveikatos išbandymu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kiekvienais metais pošventiniu laikotarpiu į medikus ir vaistininkus kreipiasi daugybė žmonių, dėl virškinimo sutrikimų. Dėl per didelio maisto kiekio, mažo fizinio aktyvumo ir netinkamų maisto ruošimo bei laikymo sąlygų dažniausiai pasireiškia sunkumo pojūtis, skrandžio skausmai, vidurių užkietėjimas.

Didžiąją dalį virškinimo sutrikimų tenka gydyti vaistais, todėl labai svarbu saikingai ir atsakingai rinktis maistą, norint išvengti papildomų išlaidų ir sveikatos problemų. 

Kiaušiniai: cholesterolio šaltinis

Vienas pagrindinių Velykų atributų – kiaušiniai, todėl natūralu, jog daugelis žmonių domisi, kiek kiaušinių galima suvalgyti, nepakenkiant organizmui. Specialistė teigia, jog nepaisant to, kad kiaušiniai yra naudingi, net ir šventiniu laikotarpiu derėtų jausti saiką.

„Kiaušiniuose yra gausu organizmui reikalingų amino rūgščių, mineralinių medžiagų ir vitaminų, kurie gerina imunitetą, smegenų ir širdies veiklą. Tačiau juos vartoti reikėtų atsargiai, nes kiaušiniai tai pat ir cholesterolio šaltinis.

Cholesterolis randamas tik kiaušinių tryniuose. Jo kiekis išties yra nemažas – apie 211 mg.  Amerikos širdies asociacijos rekomendacija sveikiems žmonėms per dieną suvartoti ne daugiau nei 300 mg cholesterolio, sergantiems širdies ligomis ir diabetu jo kiekis turėtų būti apribotas iki 200 mg.

Todėl sergantiesiems širdies ligomis ar turintiems padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje, per savaitę galima suvalgyti vos du kiaušinius.  

Specialistų rekomenduojama sveikiems žmonėms – vienas kiaušinis per dieną. „Suprantama, jog per Šv. Velykas gali būti sudėtinga apsiriboti vienu kiaušiniu, tačiau suvalgyti daugiau negu tris – tikrai nepatartina. Būtent persivalgymas kiaušiniais gali tapti skrandžio skausmo ar virškinimo sutrikimų priežastimi“, – pabrėžė vaistininkė Justina Sargūnaitė.

Prie šventinio stalo svarbiausia saikas

Pasak vaistininkės, išvengti šventinio persivalgymo tikrai įmanoma, tereikia žinoti keletą paprastų taisyklių, dėl kurių, pakilę nuo šventinio stalo, nesijausite apsunkę ir galėsite mėgautis šventiniu šurmuliu.

„Pagrindinė ir universali taisyklė tinkanti ne tik šventėms, bet ir kiekvienai dienai – jauskite saiką. Suprantama, matant nukrautą stalą, atsispirti gali būti sunku, tačiau būtina. Visų pirma, nesėskite prie šventinio stalo alkani, nes būdamas alkanas žmogus valgo greitai ir daug, o sotumo jausmas ateina tik vėliau.

Valgykite iš mažesnių lėkščių ir gerai sukramtykite maistą, tam, kad jis būtų lengviau suvirškintas. Ir nepamirškite, jog paragauti galima įvairių patiekalų, tačiau tik nedidelėmis porcijomis. Jei šventiniu laikotarpiu vis dėl to nepavyksta išvengti persivalgymo, stenkitės užsiimti fizine veikla, išeikite pasivaikščioti bei gerkite kmynų, ramunėlių, raudonėlių arbatas, kurios gerina virškinimą.

Tačiau jeigu virškinimo problemos neišnyksta, privaloma kreiptis į gydytoją arba vaistininką, kuris padėtų išsirinkti tinkamus vaistus už mažiausią kainą“, - patarė J. Sargūnaitė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(16)
(-4)

Komentarai (11)