Savo vaiko nuotraukos kaina „Facebook“ tinkle: 4 metai teismų, 3 mėnesiai kalėjimo ir suskaldyta visuomenė  (1)

Lenkijos visuomenę suskaldė žinia, kad Apeliacinis teismas į „Facebook“ nuogo dvimečio sūnaus nuotrauką paviešinusį tėvą nuteisė tris mėnesius kalėti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tėvą, kuris žinomas tik Arturo vardu, į teismą padavė vaiko motina, kuriai po skyrybų buvo patikėtas sūnaus auginimas.

Buvęs sutuoktinis vaiką turėjo teisę pasiimti kelis kartus per savaitę pusdieniui, o po vieno tokio pasimatymo jis įdėjo į „Facebook“ didelį mamos pyktį sukėlusią nuotrauką.

Pastarojoje mažylis buvo įamžintas stovintis nuogas, viena ranka pridengęs savo lytinį organą, o kitoje laikantis alaus butelį. Arturui tokia nuotrauka pasirodė labai šmaikšti, dauguma jo internetinių bičiulių irgi vadino kadrą juokingu ir teigė, kad jis rodo, jog tėvas augina „kietą“ sūnų, o ne mergaitę.

Mamos nuomonė buvo visiškai priešinga – moteris piktinosi, jog nuotrauka neleistinai saisto jos pirmagimį su alkoholizmu, gali pakenkti reputacijai ateityje, ir net gali būti nukopijuota bei platinama pedofilų tinklapiuose. Motina nusprendė kreiptis ne į „Facebook“ dėl nuotraukos užblokavimo, bet iš karto padavė buvusį sutuoktinį į teismą.

Tai buvo pirmas tokios rūšies teismo procesas Lenkijoje ir bylinėjimas užsitęsė net keturis metus. Regioninis teismas vyriškį išteisino, pareiškęs, jog tėvas nuotrauką siekė pademonstruoti vien draugams ir nemanė tokiu būdu kompromituojantis sūnų.

Motiną tokį regioninio teismo sprendimą užprotestavo, o Apeliacinis teismas pareiškė, jog ši nuotrauka kompromituoja tiek vaiką, tiek mamą, gali nepatikti suaugusiam sūnui ir net pakenkti jo įvaizdžiui. Nepaisant nuolatinių tėvo tvirtinimų, jog jis myli sūnų ir niekuo nenusikalto, teismas nusprendė neatsakingą vyriškį pasiųsti trims mėnesiams į kalėjimą.

Tokia bausmė suskaldė Lenkijos visuomenę. Dauguma komentatorių pritarė teismo nuomonei, jog tokių vaiko nuotraukų internete nereikia viešinti, tačiau teigė, jog tėvo įkalinimas yra per griežta bausmė.

Vyriškis privalo vaikui mokėti alimentus, o sėdėdamas kalėjime ne tik neuždirbs alimentams pinigų, bet gali ir prarasti darbą. Be to, nuteistojo išlaikymui kalėjime bus naudojamos mokesčių mokėtojų lėšos.

Kritikų nuomone, vietoj įkalinimo geriau būtų, jog vyriškis papildytų šalies biudžetą dirbdamas visuomeninius darbus, talkindamas senelių ar vaikų globos namuose. Dalis sociologų visgi pritarė teismo sprendimui, tvirtindami, jog tik griežta bausmė gali tapti veiksmingu perspėjimu kitiems tėvams nedaryti tokių klaidų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Eldoradas Butrimas
(23)
(13)
(10)

Komentarai (1)