Svajojate tapti milijonieriais? Štai dvi pagrindinės pamokos  (2)

Kiekvienais metais įsteigiama tūkstančiai naujų įmonių, tačiau išsilaiko ir pasiseka – vos keletui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Turiu dvi pagrindines pamokas, jei siekiate sėkmingo verslo“, – žodžių į vatą nevyniodamas sako „Verslo angelų fondo I“ vadovaujantysis partneris Arvydas Strumskis ir mielai sutinka jomis pasidalinti. 

Pradėkite sportuoti

„Fizinis pasirengimas labai dažnai būna viena rimtesnių kliučių vystyti verslą.  Ir aš kalbu visiškai rimtai – pradėkite sportuoti“, – iškart pirmąją išberia A.Strumskis.

Anot jo, startuoliai vystydami savo idėją dirba 24 valandas per parą, juos supa chaotiška aplinka, reikia priimti daug sprendimų, todėl sportas – itin reikalingas dalykas.

„Jūs net nežinote kas yra jūsų klientas, jūs nežinote kas yra jūsų partneriai. Jūs turite sugebėti išgyventi chaoso būsenoje. Aplinka nuolat keičiasi, įstatymai nuolat keičiasi, klientai atšaukinėja susitikimus ir tai yra tai, su kuo jūs praktiškai susiduriate“, – tokį patarimą aiškino verslininkas.

Kaip teigė, jis su tokiais išbandymais pats susiduria ir pats.

„Mūsų fondas yra investavęs į 10-12 įmonių, kurių prieš 5 metus dar nebuvo. Kelios iš jų yra tokiose srityse, kurios vienaip ar kitaip pranašauja naujas industrijas. Aš fiziškai su tuo susiduriu ir matau, kas darosi.  Aš matau tuos skambučius, kurie įvyksta bet kuriuo paros metu“, – asmenine patirtimi dalinosi verslininkas.

Netikite? Pateikė pavyzdį

A.Strumskis nusprendė pateikti ir vieną paprastą pavyzdį iš savo kasdienybės.

„Kaip yra valdomos įmonės? Investuotojai paprastai valdo įmones per valdybas. Jie ten visi gražiai apsirengę, sėdi prie apvalaus stalo, aptarinėja strategijas. Mes esame investavę į bendrovę, kur turime vieną užduotį per savaitę, vieną dalyką sprendžiame, todėl valdybos posėdžiai vyksta kas savaitę po 2 val. „Skype“ programa. Kas savaitę organizuojame skambučių tiltą Vilnius – Kanzasas (JAV)“, – pasakojo specialistas.  

Pasak jo, susiskambinę jie jokių gražių drabužių nevilki: „Yra tik sportbačiai ir šortai.“ Taip kas savaitę po dvi valandas su įmonės atstovais verslininkas kalbasi jau porą metų.

„Tokiu atveju mums pavyksta suformuoti struktūrą, kuri generuoja 100 papildomų klientų per mėnesį“, – atskleidė A.Strumskis.

„Tačiau čia mes šnekame apie labai intensyvius darbus, nes primoji stadija ir yra tokia: tu pradedi ir griūni, pradedi ir griūni. Kiek mano draugai yra kūrę įmones, pas juos visus viskas taip pat – jokių išimčių nėra. Ir vienas dalykas, ko man dažniausiai trūksta, tai fizinis pasirengimas. Ištverti 24, 48, 56 ir 72 valandas“, – patarė verslininkas. 

Skaitykite geras knygas 

Pasak verslininko, viskas su knygomis ir literatūra yra labai aišku. 

„Universitetuose mes labai retai gauname žinių, kurių mums iš tikrųjų reikia įmonių valdymui. Mes gauname kažkokias investavimo žinias, nuovoką apie ataskaitas, balansus ir pan., bet mes negauname tikro suvokimo kas yra verslas“, – apie universitetuose dėstomus dalykus kalbėjo A.Strumskis. 

Anot specialisto, jei reikėtų pasakyti tik vieną dalyką, ant kurio pastatytas visas verslas - būtų sugebėjimas parduoti. 

„Jeigu startuoliai, vadovai nesugeba parduoti – mes nebeturime apie ką kalbėti, nes jie tiesiog neturės kliento. O kaip klientai priima sprendimus, kol kas universitetai moko labai mažai. Čia mes šnekame apie sprendimų priėmimo psichologiją, apie psichologijos kursus, kurių mokyklose nėra, o jei jų ten nėra – nereiškia, kad jų nereikia. Tai reiškia, kad jūs patys tas žinias turite pasiimti“, – apie knygų vertę sakė verslininkas, sutikęs parekomenduoti knygas, kurios padės geriau suprasti verslą bei klientų psichologiją.

„Čia, savo asmenine nuožiūra, aš sudėliojau literatūrą. Viskas yra žmogaus elgesio psichologija. Tai vieni geriausių pasaulio autorių: Dan'as Ariel'is, Richard'as Koch'as, Richard'as Wiseman'as ir kiti.

Norėdami būti tame lygyje, kuriame yra amerikietis, britas ar anglas, mes turime skaityti tas knygas ir tuos žurnalus, kuriuos jie skaito, kitaip mums šansų nėra, nes visa kita - tiesiog atsitiktinumas, loterija“, – rekomendavo A.Strumskis. 

Žinokite, su kuo dirbate

Pasak verslininko, ne mažiau vertingas patarimas būtų tas, kad reikia labai atidžiai rinktis partnerius ir planuoti, su kuo dirbsite. 

„Kalbant ne tik apie vertybes, bet ir apie teisinius susitarimus, labai atidžiai žiūrėkite, kokie žmonės dirba jūsų komandoje“, – sakė A.Strumskis.

Jo teigimu, blogas partneris šiandien gali sugadinti gyvenimą 10-čiai metų. 

„Nejuokauju. Tai velniškai svarbi bet kurio startuolio dalis, nes jei pasirinkimas bus netinkamas, jūs galite turėti fantastinę idėją, absoliutų kosmosą, bet pasekmės bus labai liūdnos. Net ir didžiausios kompanijos susiduria su šia problema – skyrybos, skyrybos, skyrybos, nepaisant to, kad mes ir šiaip nesame linkę bendradarbiauti“, – patarimą davė „Verslo angelų fondo“ vadovaujantysis partneris A.Strumskis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Raminta Rakauskė
(21)
(5)
(16)

Komentarai (2)