5 geros lyderio savybės pagal Henrį Fordą - jas reikėtų išsiugdyti  (2)

Henris Fordas visiems laikams pakeitė automobilių pramonę ir visą pasaulį pastatė ant ratų. Būtent dėl jo „Ford“ markė yra tokia garsi ir stipri, kokia yra dabar. Fordas nuolatos diegė inovacijas ir ieškojo geresnių būdų atlikti kiekvieną veiksmą. Jis buvo geras lyderis, kurį gerbė darbuotojai. Štai 5 gero lyderio savybės pagal Henrį Fordą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Fordas niekada nebuvo vienapusė asmenybė. Pasiekimai versle buvo lydimi kontroversiškų pasisakymų, ryšių su antisemitizmu ir net darbuotojų išnaudojimu. Visgi, Fordas buvo laikomas lyderiu ir kiti automobilių pasaulio vilkai jį gerbė. Štai 5 savybės, kurias turi išsiugdyti tikras lyderis.

1. Gebėjimas įsiklausyti

Fordas yra pasakęs - „Jei tik egzistuoja sėkmės paslaptis, tai yra gebėjimas suvokti kito žmogaus požiūrį ir pažiūrėti į dalykus iš kito žmogaus kampo“. Taip vienos garsiausių pasaulio markių kūrėjas suvokė gebėjimo įsiklausyti svarbą. Kad ir kaip gerai suvoktum sritį, kurioje dirbi, vienas žmogus negali turėti tiek žinių, kiek turi keli žmonės. Skirtingos nuomonės ir požiūriai leidžia pasirinkti geriausią kelią.

2. Gebėjimas įvertinti savo tikslus ir padėtį

„Verslas, kuris uždirba tik pinigus, yra prastas verslas“ - tokią nuomonę Fordas turėjo apie įmonės kūrimą. Didžiausius pinigus įmanoma uždirbti minimizuojant kaštus. Anksčiau tai reiškė mažiausius mokamus atlyginimus ir tik fiziškai stipriausius darbuotojus. Tačiau Fordas suvokė, kad geras lyderis turi būti mėgstamas ir įtraukiantis. Todėl jis tais laikais, kai tai dar nebuvo įprasta, į darbą „Ford“ gamykloje priimdavo ir pagyvenusius, ir neįgalius, ir moteris. Kiti verslininkai į tai žiūrėjo kreivai, tačiau Fordas manė, kad taip buria bendruomenę, o visiems įmanoma surasti tinkamo darbo.

Fordas visada suvokė, kad reikia tinkamai išsidėlioti tikslus ir prioritetus. Kitaip pastangos kuriant verslą tiesiog bus išblaškytos, o koncentracija yra būtina.

3. Siekis tobulėti

Gebėjimas įvertinti savo padėtį yra susijęs su kita gero lyderio savybe - siekiu tobulėti. Fordas visuomet žvalgėsi aplinkui, ieškodamas sričių, kurias galėtų patobulinti. Tai itin svarbu automobilių pramonėje, kur dažnai reikia pristatyti naujus modelius. Fordas taip pat ilgą laiką tobulino konvejerių sistemą. Svarbiausia - supratimas, kad tobulėjimas niekada nėra baigtinis procesas, nes kitaip lyderio pozicija bus laikina.

4. Veikimas

Lyderiams svarbu gebėti planuoti ir kurti strategijas. Tačiau kur kas svarbiau yra ryžtas imtis veiksmų, net jei jie yra rizikingi. Per daug žmonių kuria planus, kurių niekada neįgyvendina. Jei ką nors sugalvojote, jau dabar imkitės žingsnių tai įgyvendinti. „Neįmanoma susikurti reputacijos apie tai, ką tik ketinate daryti“ - taip Fordas kalbėjo apie ryžtą veikti.

5. Aukšti reikalavimai

Jei norite būti stiprus lyderis, turite suvokti, kad jūsų reikalavimai turi būti labai aukšti. Visų pirma - sau. Kelkite sau aukštus reikalavimus ir spauskite save, kad tobulėtumėte ir dirbtumėte daugiau ir protingiau. Jei turite verslą, reikalaukite daugiau iš savo darbuotojų. Tai sukurs darbinę atmosferą ir motyvuos, ypač jei tai darysite nekeldami streso. Tuos, kurie įsiklauso į jūsų lūkesčius, reikės apdovanoti. O su tais, kurie neįdeda pakankamai pastangų ar nesuspėja dirbti kartu su komanda, teks atsisveikinti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(34)
(2)
(32)

Komentarai (2)