Kuo ypatingas darbas „Amazon“ ir ką suprato Bezosas dar pačioje kompanijos aušroje: tai tikrai ne kiekvienam  (4)

„Amazon“ jau eilę metų yra kritikuojama dėl požiūrio į darbuotojus. Žurnalistiniai tyrimai ne kartą parodė, kad darbuotojams tenka sunkiai dirbti ilgas valandas, jie yra skatinami netoleruoti kitų kolegų lėtumo, o ir administracijoje dirbantys žmonės neištvėrę įtampos dažnai tiesiog pravirksta darbo vietoje. Tačiau, pasirodo, Bezosas daug reikalavo iš savo darbuotojų dar pačioje „Amazon“ gyvavimo pradžioje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per 24 metus Bezosas stebėjo savo kompanijos augimą. Kadaise „Amazon“ tilpo jo garaže, o dabar jis - turtingiausias žmogus planetoje. Bezosas anksti suvokė savo kompanijos potencialą, tačiau matydamas ribotus resusursus jis žinojo, kad be tinkamų žmonių svajonė taip ir liks svajone. Jam reikėjo atsidavusių, darbščių ir pasiaukojančių darbuotojų.

1997 metais savo kasmetiniame laiške akcininkams Bezosas rašė - „Pokalbiuose dėl darbo visada pabrėžiu, kad galima dirbti ilgai, sunkiai ir protingai, bet „Amazon.com“ negalima pasirinkti dviejų iš trijų“. Bezosas taip pat teigė, kad aukšta kartelė darbuotojų atrankoje yra būtina „Amazon“ sėkmės sąlyga. Verslininkas jau tuomet tikėjosi, kad darbuotojai kompanijos sėkmę laikys savo asmeniniu reikalu ir tikslu. Tie, kurie savęs nematė kompanijos dalimi, turėjo pasitraukti.

2015 metais „Times“ publikavo savo tyrimo duomenis, kurie parodė, kad „Amazon“ darbuotojai yra verčiami dirbti ilgas valandas, jie yra skatinami kritikuoti savo kolegų idėjas, o kartais palaužti streso jie tiesiog sukniumba ant savo darbo stalo ir pravirksta. Ir Bezosas, ir kiti „Amazon“ atstovai stengėsi paneigti tokią situaciją, bet „Times“ neatsitraukė ir publikavo dar daugiau įrodymų.

Kartais prabilti išdrįsdavo ir buvę „Amazon“ darbuotojai. Tie, kurie dirbdavo sandėliuose, skundėsi didžiuliu fiziniu krūviu, pertraukėlių trūkumu ir net traumomis. O tie, kurie dirbo aukštesniuose korporacijos sluoksniuose, vis pabrėždavo nesibaigiantį stresą ir spaudimą iš paties Bezoso. Kompanijos vadovas nevengė aštriais žodžiais pabrėžti savo darbuotojų kvailumo, jų idėjų bukumo ar apskritai visos situacijos absurdiškumo. Darbdaviui įtikti norėję žmonės tiesiog nepakeldavo streso ir verkdavo tiesiog biure.

Dabar matyti, kad šiuo požiūriu Bezosas nepasikeitė su pinigų ir šlovės atėjimu. 1997 metais jis pripažino, kad dirbti jam bus sunku ir netgi didžiavosi tuo. Jis sakė: „Čia dirbti nėra lengva. Bet mes kuriame kai ką svarbaus. Kai ką, kas svarbu mūsų klientams. Apie ką galėsime pasakoti savo anūkams“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(13)
(10)
(3)

Komentarai (4)