Tokių dalykų Europa dar nematė: „Buvo situacijų, kai žmonės, kuprinėje turėdami žuvį, sakė, kad veda augintinį pasivaikščioti. Buvo situacija, kai žmogus išvežė katiną ant galinės sėdynės pasivažinėti 30 km nuo namų“  (2)

Kai kuriose Europos šalyse karantino taisyklės gerokai griežtesnės nei Lietuvoje. Į lauką ištrūkti norintys europiečiai bando jas apeiti pasitelkdami kūrybiškus sprendimus, dėl kurių sulaukia piniginių baudų. Savo ruožtu mokslininkai ir medikai kartoja: koronaviruso pandemijos metu svarbu likti namuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rumunijoje kovo 25 dieną griežtai apribojus judėjimą – namus galima palikti tik dėl svarbių priežasčių turint jas įvardijantį dokumentą – dėl taisyklių nesilaikymo buvo nubausta daugiau nei 33 tūkst. žmonių, rašo „Romania Insider“.

Rumunai gali vykti į darbovietes, jei tai būtina, eiti nusipirkti maisto ir vaistų, gauti medicininę pagalbą, jei neįmanoma jos atidėti. Rumunijos gyventojams leidžiama lydėti vaikus, vyresnio amžiaus ir neįgalius artimuosius, sportuoti po vieną, taip pat pasirūpinti naminių augintinių poreikiais.

„Buvo situacijų, kai žmonės, kuprinėje turėdami žuvį, sakė, kad veda augintinį pasivaikščioti. Tai – tikra istorija. Buvo situacija, kai žmogus išvežė katiną ant galinės sėdynės pasivažinėti 30 km nuo namų“, – portalui Digi24.ro teigė policininkų profsąjungos lyderis Cosminas Andreica.

Rumunijos policininkai sustabdė jauną moterį, krepšyje besinešusią katiną – ji ėjo į prekybos centrą kitame miesto gale. Moteris tikino norėjusi pasižiūrėti naujų drabužių, portalą Libertatea.ro cituoja „Romania Insider“.

Ispanijoje mankštintis lauke neleidžiama, tačiau nedraudžiama vedžioti šunų. Bet ne kitų gyvūnų. Čia policininkai jau nubaudė ar įspėjo žmones, vedžiojusius ožką, vištą ir krabą. Katalonijos policija įspėjo, kad šis draudimas galios ir vietnamietiškoms kiaulėms bei kanarėlėms, rašo „Politico“.

Italijoje šuns vedžiojimas – viena iš nedaugelio priežasčių „legaliai“ išeiti į lauką.

„Kur jūs einate su tais nusilpusiais šunimis? Jums reikia likti namie! Žmonės miršta! Ar to nesuprantate? Jūs – neatsakingi idiotai, absoliutūs idiotai!“, – išplatintame vaizdo įraše kreipėsi Gualdo Tadino meras Massimiliano Presciutti.

Ispanijoje galima nubausti žmogų, bet ne dinozaurą? Greičiausiai tokia logika vadovavosi ispanas, apsirengęs dinozauro kostiumu. Mursijos policininkai vyro nenubaudė, tačiau vėliau dalijosi vaizdo įrašu sakydami, kad į lauką karantino metu išleidžiami šunys, bet ne dinozaurai.

Kelionė į darbą – sportas?

Griežtas karantino taisykles įvedusiose šalyse pareigūnų dėmesio sulaukė ne tik tie, kurie išėjo pasivaikščioti.

Baskų krašto policija grasino bauda vyrui, kuris dviračiu važiavo į gamyklą, kurioje dirba. Esą sportuoti lauke draudžiama, todėl vietoj dviračio jis turėtų rinktis viešąjį transportą. Ispanijos vyriausybės dekrete rašoma, kad dviračiu galima važiuoti tik force majeure (liet. nenugalimos jėgos) atveju, tačiau nenurodoma, kokioms situacijoms taikoma ši išimtis, rašo „Politico“.

Šeštadienį Madride policija sustabdė slaugę Marią Jose, kuri vežė maistą pagyvenusiems pacientams – ji buvo nubausta už važiavimą automobilyje su dukra. Maria Jose laikėsi taisyklių, leidžiančių pirkti maistą ir iš namų išeiti po vieną, tačiau grįždama iš prekybos centro ji sustojo paimti dukrą.

Atrinkome geriausius pasiūlymus apsauginėms kaukėms iš Aliexpress ir Gearbest: viskas iš Europos sandėlių, maksimaliai greitas pristatymas į Lietuvą (Ribotas kiekis, labai greitai išperkama)

„Policininkas sakė, kad mane nubaus, nes du žmonės negali važiuoti automobilio priekyje ir be kaukės“, – sakė ji laikraščiui „El Mundo“.

Karantino taisyklės nebuvo aiškios ir Briuselyje dirbančiai „Politico“ žurnalistei Melissai Heikkiloi, kai nusipirkusi kruasaną sustojo jį suvalgyti ir buvo nubausta. Belgijoje pasivaikščiojimai „skatinami“, tačiau neleidžiama sustoti – už tai skiriama 250-500 eurų bauda.

„Karantinas sutrumpės, jei nekontaktuosime“

Lietuvoje siekiant sustabdyti koronaviruso plitimą nuo kovo 16 dienos įvestas karantinas. Jis kol kas pratęstas iki balandžio 13 dienos. Karantino metu uždrausta prekyba beveik visose parduotuvėse, išskyrus prekiaujančias maisto prekėmis ar vaistais.

Gyventojai įpareigoti parkuose ir kitose atvirose viešosiose vietose lankytis ir būti ne didesnėmis nei dviejų asmenų grupėmis, išskyrus vienos šeimos narius, laikytis saugaus atstumo, vengti fizinio kontakto, laikytis higienos, taip pat prekybos ir paslaugų vietose lankytis po vieną šeimos narį.

Pasaulio sveikatos organizacija, mokslininkai ir gydytojai ragina pandemijos metu likti namuose.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Visuomenės sveikatos fakulteto profesorius Mindaugas Stankūnas feisbuke rašė, kad „karantinas bus trumpesnis, jei mes nekontaktuosime, ir nutrūks viruso plitimo grandinė“.

Viskas, ką reikia žinoti apie koronovirusą ir jo sukeliamą ligą COVID-19: pagrindiniai simptomai, kaip plinta, kaip naikinti, ką daryti susirgus, kiek laiko būna ant paviršių ir organizme, apsauginės kaukės, dezinfekcija

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai (2)