[Karšta tema] JAV įvedė Rusijos energijos išteklių embargą: Kaip tai paveiks naftos ir dujų kainas? (Video)  ()

JAV prezidento Joe Bideno paskelbtas draudimas importuoti Rusijos energijos išteklius yra naujausia bausmė Rusijai už jos invaziją į Ukrainą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atsakydamas į Rusijos invaziją į Ukrainą, JAV prezidentas Joe Bidenas nusprendė nedelsiant uždrausti importuoti Rusijos naftą ir kitus energijos išteklius, tuo tarpu JK tokio importo atsisakys iki 2022 metų galo.

Naujausios sankcijos tikriausiai pabrangins naftą — dėl ko neišvengiamai pabrangs ir kuras degalinėse./p>

Į ką nutaikytas šis draudimas?

JAV vyriausybė paskelbė rusiškos naftos, dujų ir akmens anglies importo draudimą.

„Rusiška nafta nebebus priimama JAV uostuose ir amerikiečiai suduos dar vieną galingą smūgį Putino karo mašinai,” sakė Bidenas antradienį,pridurdamas, kad šis sprendimas priimtas „artimai pasikonsultavus“ su sąjungininkais.

Rusija yra didžiausia naftos žaliavos ir naftos produktų eksportuotoja, tiekianti ~7 milijonus barelių per dieną (bpd), kas sudaro 7 procentus pasaulio tiekimo.

Remiantis Amerikos kuro ir naftos chemijos gamintojų prekybos asociacijos duomenimis, 2021-aisiais JAV iš Rusijos importavo vidutiniškai po 209 000 bpd naftos žaliavos ir 500 000 bpd kitų naftos produktų.

Tai sudarė 3 procentus JAV naftos žaliavos importo ir 1 procentą visos JAV perdirbamos naftos žaliavos. Tai sudarė 3 procentus viso Rusijos eksporto.

Analitikų manymu, tokį draudimą JAV sau gali leisti.

Dėl esamo valiutos kurso „JAV gali tai sau leisti, [bet] kontinentinei Europai tai būtų daug, daug sunkiau,“ Al Jazeera sakė Cornelia Meyer, Meyer Resources CEO.

Bendro Rusijos eksporto į JAV požiūriu, „tai irgi nėra taip svarbu,“ pridūrė Meyer.

„Tačiau tai rodo, kad Vakarai sprendimą turi, ir jei Europa juo pasinaudos, tai gali būti labai svarbu,“ pažymėjo ji, pridurdama, kad Vakarams skirtą naftą tikriausiai pirks Kinija ir Indija.

Kaip draudimas paveiks naftos ir kuro kainas?

Draudimo perspektyva dar praėjusį mėnesį pabrangino naftą 30 procentų, ir antradienį naftos kainos svyravo apie 130$/bl, o paprasto benzino galonas (4,5 litrai) JAV buvo parduodamas po maždaug 4,17$.

 

 

Energetikos analitikai įspėja, kad jeigu pirkėjai ir toliau šalinsis Rusijos naftos žaliavos, jo kaina gali išaugti iki 160$/bll ar net 200$/bll, o JAV benzino galonas gali pabrangti iki daugiau nei 5$ už galoną.

„Rinkas maitina godumas ir baimė, o baimės dabar su kaupu,“ Al Jazeera sakė Britų Kolumbijos universiteto Sauder verslo mokyklos profesorius Adamas Pankratzas.

„Baimė kyla dėl to, kad jeigu negalime gauti naftos, tai iš kur jos gausime?.. [Šiuo draudimu] jie [ 7 procentus] pasaulio produkcijos padarė toksiška… šios produkcijos iš esmės negalima nusipirkti, o darant tai ir šiaip labai ankštoje rinkoje, paklausa [ir kainos] auga,” sakė jis.

Kaip tai paveiks JAV piliečius?

 

 

Greičiausias efektas bus infliacija. Dabar JAV infliacija aukščiausia per 40 metų, ir manoma, kad ketvirtadienį paskelbti duomenys parodys Pirkėjo kainų indekso augimą 7,9%.

Tai gali smarkiai paveikti amerikiečių gyvenimo standartą.

Pagrindinis klausimas yra: „Ar JAV rizikuoja pritrūkti naftos, ar čia ant kortos pastatytas JAV gyvenimo būdas?“ sakė Pankratzas.

„Ar tai paklausos destrukcija? Kadangi tai sprendžia žmonės, aš nuspręsti, na, negaliu. Per brangu vairuoti. Tad, vyksiu autobusu ar eisiu pėsčias. Kitas variantas – kompanijos negalės gaminti savo produktų, augs kainos ir darbo neteks darbo. Su vienu variantu susitvarkyti atrodo lengviau… kito socialinės pasekmės rimtos, ir ne visada galima nuspėti, kaip viskas vyks,“ svarsto jis.


www.aljazeera.com




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: