O jei Meksika sunaikintų savo narkotikų kartelius? „Net neįsivaizduojate, kas tuomet būtų“  (12)

Tai visiškai neįmanoma. Karteliai yra ne tokie kaip filmuose: didelis piktas narkobaronas puošniame dvare su begale pakalikų. Karteliai yra didelės organizacijos, kurios dalijasi pelnu visuose tiekimo grandinės lygmenyse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Procese nuo augalų auginimo iki transportavimo ir platinimo dalyvauja įvairūs žmonės - žemesniojo lygio policijos pareigūnai, miškų prižiūrėtojai, mažų miestelių merai, valstijų valdytojai, kariuomenė ir federalinė policija Meksikoje, muitinės agentai abiejose sienos pusėse, vietinė policija JAV miestuose, o gal net ir JAV merai bei gubernatoriai, rašo Elias Gonzalezas, meksikietis, šiuo metu gyvenantis Amerikoje ir tyrinėjantis istoriją.

Pašalinus kartelio vadovą ir net, jei būtų įmanoma, visus žmones, dalyvaujančius konkretaus kartelio veikloje, Amerikoje liktų tik didelė tuštuma ir nepatenkintas poreikis, kuris leistų atsirasti naujam narkotikų verslui, užpildančiam tą tuštumą.

Kai kuriuos kartelius, tokius kaip „Golfo“ kartelis, veikiantis šiaurės rytinėje Meksikos dalyje, 80-ųjų pabaigoje vietos pareigūnai netgi paskatino konkuruoti su „Tichuanos“ karteliu. Vyriausybės pareigūnai abiejose sienos pusėse praturtėjo dėl „Tichuanos“ kartelio veiklos, o Laredo rajono vyriausybės pareigūnai pavydėjo, todėl paskatino „Golfo“ kartelio atsiradimą.

Taigi vienintelis tikras būdas „išstumti verslą“ yra vyriausybėms legalizuoti narkotikus, juos apmokestinti ir reguliuoti jų platinimą. Prieš sustingdami iš siaubo nuo minties, kad kokainas ar metamfetaminas yra legalūs, pagalvokite apie visus vaikus, kuriuos amerikiečių gydytojai pripratino prie Ritalino ir Adderallo, arba tūkstančius žmonių, kurie miršta nuo piktnaudžiavimo opioidais per vieną iš baisiausių šiuolaikinių sveikatos krizių Jungtinėse Amerikos Valstijose.

 

Nelegalūs narkotikai taip pat sukelia mirtį, tik ne visos jos įvyksta Amerikoje. Meksikoje yra 100 tūkstančių žuvusiųjų ir 30 tūkstančių dingusių be žinios po 10 metų trukusio vadinamojo „karo su narkotikais“, kurį finansavo ir prieš Meksikos gyventojus stūmė Amerikos dvigubų standartų vyriausybės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(14)
(2)

Komentarai (12)