Naujoji pasaulio tvarka atšaukiama. Ekonomistai skelbia, kada Kinija aplenks JAV  ()

Ekonomistai pasakė, kada Kinija galės pakilti iš antros pagal dydį pasaulio ekonomikos pozicijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Citi Bank“ vyriausiasis pasaulio ekonomistas, buvęs JAV iždo departamento pareigūnas B. Obamos administracijoje Nathanas Sheetsas sakė, kad po to, ką Pekinas patyrė per pastaruosius dvejus metus, jis nebetiki, jog Kinijos ekonomikos dydis neišvengiamai pralenks JAV ekonomiką.

Anksčiau viso pasaulio ekonomistai prognozavo, kad panaikinus griežtus COVID-19 apribojimus Kinija sparčiai atsigaus. Tačiau praėjus beveik metams po priemonių galiojimo pabaigos, Kinijos ekonomika, atrodo, suklupo, pranešė „Al Jazeera“.

Kainos krito. Smarkiai sumažėjo eksportas ir importas. Padidėjo nedarbas. Pagilėjo nekilnojamojo turto krizė. Nuotaikos tokios blogos, kad praėjusią savaitę užsienio investuotojai pabėgo iš akcijų rinkos. Padėtis gali dar labiau pablogėti po to, kai didžiausiam šalies nekilnojamojo turto vystytojui „Evergrande“ buvo nurodyta pradėti likvidavimą.

Tuo pat metu Kinijos technologijų milžinės gauna didelį pelną, tačiau laukdamos nuosmukio pradėjo atleisti tūkstančius darbuotojų.

Dėl pastarųjų dvejų metų Kinijos vyriausybės nesėkmių dabar bazinė prognozė yra tokia, kad Kinijos ekonomika aplenks JAV ekonomiką tik „2040-ųjų pradžioje“, teigė „Citi Bank“. Nors vos prieš metus bankas manė, kad Kinijos ekonomika taps didžiausia pasaulyje „XX a. trečiojo dešimtmečio viduryje“.

Ekonomistas Sheetsas žengė dar toliau ir teigė, kad perėjimas gali įvykti „iki 2080 m.“. „Dabar manome, kad Kinijos aplenkimas yra tikėtinas, tačiau nebelaikome jo „neišvengiamu“, sakė jis, rašo „The Telegraph“.

 

Analitikai jau ne vienus metus prognozavo, kad Kinija aplenks JAV kaip didžiausia pasaulio ekonomika dėl spartaus augimo tempo ir lėtėjančios Vakarų plėtros.

Savo ruožtu Tarptautinis valiutos fondas teigė, kad Kinijos ekonomikos lėtėjimas greičiausiai tęsis ateinančius ketverius metus, nes antroji pagal dydį pasaulio ekonomika susiduria su daugybe problemų, susijusių su sparčiai senstančia visuomene, didėjančiu nedarbu ir nekilnojamojo turto krize.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(49)
(6)
(43)

Komentarai ()

Susijusios žymos: