Tarpvalstybinis skandalas dėl… žąsų kepenėlių pašteto  (14)

Tarp Prancūzijos ir Vokietijos įsiplieskęs skandalas dėl žąsų kepenėlių pašteto gali nuskambėti per visą pasaulį. Tuo įsitikinęs vienos besipykstančios šalies ministras.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bent kartą per pastaruosius porą metų dvi didžiausios Europos Sąjungos (ES) valstybės pamiršo euro problemas ir viena kitai į gerklę kibo dėl prancūzų virtuvės delikateso. Nesutarimas tarp šalių kilo tada, kai Vokietijos didžiulė maisto mugė uždraudė įvežti vieną garsiausių Prancūzijos patiekalų, kuris gaminamas iš per prievartą maitinamų žąsų ar ančių kepenų. Triukšmą sukėlė žąsų kepenėlių pašteto gamintojai, kai jiems buvo pasakyta šiukštu nekelti kojos į spalį Kelne kas dvejus metus vykstančią Anuga maisto mugę. Gyvūnų teisių gynėjai tvirtina, kad šis patiekalas gaminamas kankinant gyvūnus. Kad žąsies kepenys išsipūstų, taptų riebesnės (prancūziškas delikateso pavadinimas „foie gras“ pažodžiui verčiamas riebios kepenys), paukštis šeriamas per prievartą. Tuomet kepenys padidėja iki dešimt kartų. Prancūzijoje šią techniką leidžiama naudoti, nes įstatymiškai žąsų kepenėlės kaip išskirtinė galų virtuvės tradicija yra įtrauktos į „saugomą kultūrinį ir gastronominį paveldą“. Tačiau tokia praktika Vokietijoje draudžiama. Tiesa, patį žąsų kepenėlių paštetą vokiečiams leista valgyti. Kasmet jie suvartoja 170 tonų šio delikateso.

Kilus konfliktui šią savaitę Prancūzijos išorinės prekybos ministras Pierre'as Lellouche'as išsikvietė Vokietijos ambasadorių Paryžiuje. Jis paprašė, kad Vokietijos valdžia „pasinaudotų stipriausia įtaka ir priverstų mugės organizatorius gerbti Europos įstatymus“ (t. y. laisvą ir nekliudomą prekių judėjimą). „Tai tiesiog juokinga“, – piktinosi ministras ir grasino, kad boikotas gali turėti „pasaulinį atgarsį“. Prieš tai Prancūzijos žemės ūkio ministras Bruno le Maire parašė savo kolegei iš Vokietijos Ilsei Agner, prašydamas atšaukti draudimą ir grasindamas boikotuoti mugės atidarymo ceremoniją. „Prancūzijos žąsies kepenėlių gamintojams svarbu dalyvauti mugėje, kurią aplanko daugybė pirkėjų iš viso pasaulio prieš metų pabaigos šventes. Jei ši išimtis bus patvirtinta, nematau jokių galimybių dalyvauti atidarymo ceremonijoje“, – rašoma prancūzo laiške. Ministras tvirtino, kad jo kraštas laikosi visų Bendrijos nuostatų, užtikrindamas gyvūnų gerovę. Tačiau I. Agner atkirto, kad sprendimas priklauso tik nuo organizatorių.

Vokietijos mugės organizatorių poelgiu pasipiktino ir Prancūzijos parlamento socialistų frakcijos narys Alainas Fauconnier, kilęs iš Akvitanijos regiono, kur įsikūrę dauguma prancūzų žąsies kepenėlių pašteto gamintojų. „Tiesiog neįtikima. Tai tas pats, kas uždrausti vokiškas dešreles Prancūzijoje. Nuostoliai didžiuliai, nes Vokietija – svarbi rinka“, – sakė parlamentaras, ragindamas krašto mėsos ir paukštienos gamintojus taip pat boikotuoti mugę, kol nebus atšauktas „šis diskriminacinis“ draudimas.

Politikų kivirčas nuvilnijo ir per paprastų piliečių gretas. Prie jų būrio prisijungė ir Prancūzijos legendinė aktorė Brigitte Bardot, Vokietijos ministrę paraginusi nenusileisti spaudimui. Gyvūnų teisių gynėjai tvirtina, kad tik maždaug dešimtadalis Prancūzijos žąsies kepenėlių pašteto gamintojų paiso naujosios ES taisyklės, draudžiančios apgyvendinti paukščius atskiruose narvuose, kur jie negali ištiesti sparnų ir lengviau kvėpuoti.

Prancūzijoje kasmet paskerdžiama maždaug 37 mln. ančių ir 700 tūkst. žąsų, iš kurių gaminamas delikatesas. Valstybė yra užėmusi net 75 proc. visos žąsų kepenėlių pašteto rinkos. Pasakojama, kad gaminimo technika buvo sugalvota dar 2,5 tūkst. metų prieš mūsų erą, kai egiptiečiai pastebėjo, kad migruojančios žąsys ilgoms kelionėms sukaupia riebalų savo kepenyse. Senovės egiptiečiams patiko sultingas kepenų skonis, todėl jie pradėjo specialiai žąsis šerti figomis ir grūdais, kad šios greičiau nusipenėtų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lietuvos žinios
(2)
(0)
(1)

Komentarai (14)