JAV ką tik paviešino tūkstančius Kenedžio nužudymo bylų – atskleidžiamos paslaptys apie Lee Harvey Oswaldą ir CŽA  ()

Tūkstančiai anksčiau neskelbtų dokumentų, susijusių su prezidento Johno F. Kennedy nužudymu, suteikia naujų įžvalgų apie CŽA stebėjimo mastą dėl jo galimo žudiko Lee Harvey Oswaldo per kelis mėnesius iki jo nužudymo Dalase.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV Nacionalinio archyvo ketvirtadienio popietę (gruodžio 15 d.) paskelbtuose įrašuose Amerikos ir pasaulio visuomenė gali pamatyti ne tik tai, kaip žvalgybos bendruomenė sekė Osvaldą, bet ir tai, kaip šalis išgyveno Šaltojo karo nerimą.

Internete paskelbus apie 13 173 failus, Baltieji rūmai pranešė, kad daugiau nei 97 % kolekcijos įrašų dabar yra viešai prieinami.

1992 m. įstatymas įpareigojo vyriausybę iki 2017 m. spalio paskelbti visus dokumentus apie nužudymą.

Ketvirtadienį prezidentas Joe Bidenas išleido vykdomąjį įsakymą, leidžiantį atskleisti naujausią informaciją.

Tačiau jis sakė, kad kai kurios bylos bus saugomos iki 2023 m. birželio mėn., siekiant apsisaugoti nuo galimos „nustatyti žalos“.

JAV nacionalinis archyvas pranešė, kad 515 dokumentų liks visiškai sulaikyti, o dar 2545 dokumentai – iš dalies.

1964 m. JAV atliktas tyrimas, Warreno komisija, nustatė, kad Kennedy nužudė JAV pilietis Lee Harvey Oswaldas, anksčiau gyvenęs Sovietų Sąjungoje, ir kad jis veikė vienas. Jis buvo nužudytas Dalaso policijos būstinės rūsyje praėjus dviem dienoms po suėmimo.

JFK mirtis pagimdė dešimtmečius trukusias sąmokslo teorijas, tačiau ketvirtadienį CŽA pareiškė, kad JAV šnipų agentūra „niekada neužverbavo“ Oswaldo ir neskleidė informacijos apie jį JAV tyrėjams.

Ką atskleidžia nauji dokumentai

Nauji dokumentai – nuo prezidento komunikatų su užsienio lyderiais iki informacijos apie Kubos revoliucionierių, remiamų CŽA, atlyginimų apskaičiavimą ir susirašinėjimą, kuriame nurodoma mokėti kyšius.

Tačiau tyrinėtojų nusivylimui dokumentai atskleidžia nedaug papildomos informacijos, nei anksčiau buvo žinoma apie Osvaldo laiką Meksikoje prieš žmogžudystę, kur jis užmezgė ryšius su Kubos ir Sovietų Sąjungos ambasadų pareigūnais.

„Manau, kad tai tarsi pusė duonos kepalo“, – praėjus kelioms valandoms po išleidimo žurnalistams sakė Mary Ferrell asociacijos prezidentas Rexas Bradfordas, vienas iš pagrindinių Kenedžio nužudymo ekspertų.

 

„Paskelbtų dokumentų kiekis gali atrodyti įspūdingai, bet, patikrinus vietoje, yra daug dokumentų, kurie iš esmės išleidžiami su panašiais redagavimais, kaip ir anksčiau“, - sakė Bradfordas.

Suvestinėje po Kenedžio nužudymo 1963 m. CŽA pareigūnas aprašo kelias savaites trukusius telefono skambučius, kuriuos jie ir Meksikos vyriausybė, tuomet buvusi artima Sovietų Sąjungos sąjungininkė, perimdavo, kai Osvaldas, būdamas Meksiko mieste, skambino Kubos ir Sovietų ambasadoms, siekdamas gauti vizas, akivaizdžiai stengdamasis išvykti iš šalies.

Vienas Osvaldo skambutis į Sovietų Sąjungos ambasadą sukėlė įtarimų, kai jis paklausė, ar yra „ko nors naujo“ su asmeniu kitame laido gale – informacija, kuri buvo perduota pareigūnams Vašingtone.

Tačiau neatrodė, kad vyriausybė ėmėsi veiksmų dėl to, ką agentūros pareigūnai pažymėjo ataskaitoje, paskelbtoje praėjus beveik mėnesiui po Kennedy mirties.

„Šiuo metu (1963 m. gruodžio 13 d.) mes nežinome, kokių veiksmų ėmėsi FTB ir kitos agentūros, remdamosi mūsų ataskaita“, – rašoma atmintinėje.

 

Kai paaiškėjo, kad Osvaldas yra pagrindinis įtariamasis, CŽA reakcija buvo sprogi.

„Kai 1963 m. lapkričio 22 d., penktadienio popietę, mūsų operatyvinių padalinių ir štabo biurus pasiekė žinia apie prezidento Kennedy nužudymą, tranzistoriniai radijo imtuvai buvo atsukti visur, kad būtų galima sekti tragediją. Išgirdus Lee OSWALD vardą, poveikis buvo elektrinis“, – rašoma atmintinėje.

„Maždaug tuo pačiu metu atėjo telefono žinutė iš FTB, kurioje OSWALD įvardijamas kaip galimas žudikas ir prašoma surasti pėdsakų“, – priduriama atmintinėje.

Dokumentuose taip pat atskleidžiamas ilgalaikis CŽA pareigūnų stebėjimas, susijęs su Osvaldo ankstesnėmis kelionėmis į užsienį, pavyzdžiui, Suomiją, ir išsamiai aprašomos agentūros žinios apie Osvaldą gerokai iki jo sąmokslo prieš prezidentą.

Tačiau pradinis daugiau nei 13 000 puslapių dokumentų rezultatas, pasak tyrėjų, nebuvo „džiuginantis“, pažymint, kad daugelyje dokumentų, kurių jie paprašė, buvo daug pataisymų, kurie buvo padaryti anksčiau, arba jie nebuvo įtraukti į ketvirtadienio leidimą.

 

Į CŽA dokumentų archyvą buvo įtrauktas tik vienas dokumentas apie George'ą Joannidesą – CŽA ryšį su aštuntojo dešimtmečio žmogžudystę tyrusia komisija, kuri vėliau, kaip paaiškėjo, vadovavo ir finansavo Kubos revoliucionierių grupę, kurios pareigūnai per kelis mėnesius palaikė ryšius su Lee Harvey Oswaldu iki Kennedy nužudymo.

Kai kurie manė, kad šie dokumentai galėjo nustatyti pagrindinį ryšį su tuo, ar Osvaldas iki nužudymo dirbo CŽA, o CŽA teiginį neigia iki šiol.

Išleistame dokumente taip pat buvo redaguota ir anksčiau išleista 1961 m. atmintinės versija, kurioje Baltųjų rūmų specialusis padėjėjas Arthuras Schlesingeris parašė Kennedžiui apie CŽA „reorganizavimą“ po nesėkmės Kiaulių įlankoje, Kuboje.

Pasak mokslininkų, CŽA nenoras paviešinti pagrindinių dokumentų redagavimų tik įrodo, kad agentūra iš tikrųjų nebuvo įsipareigojusi siekti skaidrumo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(2)
(7)

Komentarai ()