Šiurpioji „Humanza“. Kas žinoma apie vyro ir šimpanzės kūdikį, kuris tariamai gimė prieš 100 metų (Video)  ()

Manoma, kad jis buvo sukurtas Floridos laboratorijoje, o paskui eutanazuotas ir ištirtas. Bet ar tikrai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kadangi žmonių ir beždžionių evoliucijos keliai išsiskyrė, daugelis tyrinėtojų sumanė sukurti žmogaus ir šimpanzės hibridą, dar vadinamą „Humanza“ (Humanzee). Kai kurie įrodymai rodo, kad šis eksperimentas vis dėlto buvo atliktas, rašo „IFLScience“.

Teigiama, kad rusų biologas Ilja Ivanovičius bandė atlikti šį eksperimentą „blogiausiu įmanomu būdu“, tačiau nepavyko dėl „moralinio pasibjaurėjimo ir beždžionių spermos trūkumo“. Tačiau, anot kai kurių, atkreipkime dėmesį, labai abejotinų teiginių, panašių bandymų buvo ar net pastaraisiais metais.

Pavyzdžiui, anot evoliucijos psichologo Gordono Gellano, XX amžiaus 2 dešimtmetyje primatų tyrimų centre Orange Parke (Florida, JAV) gimė žmogaus ir šimpanzės hibridas. Tačiau vėliau jis buvo nužudytas, kai eksperimente dalyvavę mokslininkai suprato visas to, ką padarė, pasekmes.

2018 metais Gellanas pareiškė, kad mokslininkai tariamai apvaisino šimpanzės patelę žmogaus sperma iš nežinomo donoro. Tyrėjai teigė, kad ne tik apvaisinimas įvyko, bet ir šimpanzės patelė sugebėjo išnešioti jauniklį, o tada jis gimė. Po kelių dienų ar savaičių mokslininkai neva pradėjo galvoti apie visus moralinius ir etinius šio tyrimo aspektus, todėl žmogaus kūdikis ir šimpanzė buvo užmigdyti.

 

Gellanas tada tvirtino, kad istorija buvo tiesa ir kad detales jis sužinojo iš „autoritetingo mokslininko“. Tačiau vien teiginių, kad kažkas kam nors pasakė apie tokį eksperimentą, net jei jis neva jame dalyvavo, jų tiesai įrodyti neužtenka.

Mokslininkai vis dar tiksliai nežino, ar įmanomas žmogaus ir šimpanzės hibridas. Kai kurie mokslininkai teigė, kad žmonių ir šimpanzių protėviai galėjo susikryžminti beveik prieš 4 milijonus metų. Paskutinis žinomas bendras protėvis Žemėje gyveno maždaug prieš 6–7 milijonus metų.

Tačiau šis teiginys vis dar ginčijamas. Mokslininkai pažymi, kad trumpą šimpanzių ir žmonių X chromosomų skirtumo laiką galima paaiškinti natūralia atranka.

 

Tuo pačiu metu mokslininkai pažymi, kad kiti gyvūnai, kurių genetiniai skirtumai panašūs į šimpanzes ir žmones, pavyzdžiui, arkliai ir zebrai, iš tikrųjų galėjo sėkmingai daugintis. Tačiau jų atžalos dažnai pačios tapdavo nevaisingos. Apskritai tyrėjai sutinka, kad žmonės ir šimpanzės yra pakankamai genetiškai panašūs, kad galėtų pagimdyti embrioną, tačiau tai mažai tikėtina.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(20)
(-9)

Komentarai ()