Vaikai netrukus turės daugiau nei du biologinius tėvus: tokio masto reprodukcinių technologijų taikymas būtų begalinis visomis kryptimis  (6)

Tai gali atrodyti kaip kažkas iš utopinės mokslinės fantastikos srities.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-01-21 Vaikai netrukus turės daugiau nei du biologinius tėvus: tokio masto reprodukcinių technologijų taikymas būtų begalinis visomis kryptimis  (6)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Plataus masto interviu „The Washington Post“ futuristė Amy Webb prognozavo, kad gimdymo mokslas reikšmingai pakeis žmogaus kūdikio gimimo būdą ir netgi gali pakeisti maksimalų biologinių tėvų skaičių, kurį žmogus gali turėti.

„Tai technologija, kuri atveria mūsų gebėjimą būti atrankesniems ir sąmoningai kurti gyvybę“, – sakė Webb, aptardama savo naują knygą „The Genesis Machine“, parašytą kartu su genetiku Andrew Hesseliu. „Galbūt tai atveria galimybes pasirinkti daugiau nei dviejų tėvų bruožus“.

Konsultacijų įmonės „Future Today Institute“ įkūrėja pripažino, kad nors mokslininkai ir futuristai, tokie kaip ji pati, dar nežino visų genų redagavimo technologijų, tokių kaip CRISPR ir kitų, kurios neabejotinai bus taikomos, pritaikymo būdų, ji tiki „galimybėmis“ ir „pasirenkamumu“, kurį netrukus žmonės galėtų sau leisti.

Kaip visada, genų inžinerijos klausimas dažnai tiesiogiai veda prie diskusijų apie galimą valdžios piktnaudžiavimą. Tačiau Webb pareiškė, kad „visi keliai veda į eugeniką“, cituodama mokslinės fantastikos filmą „Gataka“.

 

Nors tie, kuriems ateitis yra jų verslas, „turi pripažinti geopolitinius pranašumus, kurių kai kurios šalys gali siekti gerindamos savo gyventojų intelektą ir fizines savybes“, tai nereiškia, kad turėtume atsisakyti didmeninės sintetinės biologijos prekybos, pasiūlė Webb.

„Turėtume priimti mintį palengvinti nėštumą žmonėms, kurie tikrai nori tapti tėvais“, – sakė ji „The Washington Post“. „Šiuo metu vaiko kūrimas priklauso nuo atsitiktinumo ir ramybės arba pakankamai pinigų daugeliui in vitro apvaisinimo ciklų. 2022-aisiais pagimdyti kūdikį yra nepaprastai sunku. Taip neturėtų būti“.

 

Tai tikrai jaudinanti perspektyva, ypač turint omenyje, kad tokiu būdu būtų galima išvengti paveldimų ligų ir kitų nepageidaujamų bruožų.

Nėra jokios priežasties neįsivaizduoti, nekurti ir nefinansuoti technologijų, dėl kurių pastoti, išnešioti vaisių ir gimdyti būtų taip pat saugu, kaip, tarkime, atlikti kosmetinę operaciją. Kai tokios technologijos yra mūsų rankose, galime tik įsivaizduoti, kaip reprodukcijos mokslas atrodys ateityje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(27)
(12)
(15)

Komentarai (6)