Su rusų branduoliniu ginklu siejama radijo stotis ištransliavo kai ką labai neįprasto - šios stoties žinutės gąsdina žmones visame pasaulyje (Foto, Video)  ()

Liūdnai pagarsėjusi Rusijos numerinė stotis UVB-76, kuri, kaip manoma, yra Rusijos valstybės įrankis ryšiams su užsienyje veikiančiais agentais palaikyti, ištransliavo keistas žinutes – įskaitant keletą memų ir dainą „Gangnam Style“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Numerinės stotys, veikiančios nuo Pirmojo pasaulinio karo laikų, bet labiausiai išplitusios per Šaltąjį karą, paprastai transliuoja melodiją, triukšmą arba kartais net animacinio filmuko personažų frazes, po ko seka žmogaus arba sintezuotu balsu perskaitomi skaičiai.

Paprastai manoma (o kartais ir patvirtinama), kad tai būdas, kuriuo valstybės siunčia šifruotus nurodymus savo agentams. Kartais transliacijos vyksta pagal tvarkaraštį, o kartais – atsitiktinai, tačiau neapsiriboja viena kalba – ir tai gąsdina žmones visame pasaulyje.

Ypač didelį nerimą kelia vienos tokios stoties – „MDZhB“, dar žinomos kaip „UVB-76“ ar „The Buzzer“ – teorija, kad ji naudojama kaip „mirusios rankos“ signalas. Stotis transliuoja nuolatinį monotonišką toną, kurį kas kelias sekundes pertraukia į rūko sirenos panašus garsas, o kartais balsas rusiškai paskelbia tokius pranešimus: „Ya UVB-76, Ya UVB-76. 180 08 BROMAL 74 27 99 14. Borisas, Romanas, Olga, Michailas, Ana, Larisa. 7 4 2 7 9 9 1 4“.

„Mirusi ranka“ – arba rusiškai „Perimetro“ sistema“ – tai automatizuota branduolinio ginklo paleidimo sistema, kuri, daugumos manymu, paprastai yra išjungta ir turėtų būti aktyvuota krizės metu – tačiau yra teigiančių, kad ji ir toliau pilnai veikia bei gali atlikti savo funkciją, jei tik jos prireiktų. Panašią sistemą – „AN/DRC-8 Emergency Rocket Communications System“ – iki 1991 m. naudojo ir JAV.

 

„Mirusios rankos“ teorija skelbia, kad jei signalas nutrūktų, reikėtų iš tiesų susirūpinti. Jei teorija yra teisinga, monotoniškas signalas reiškia, kad „viskas yra gerai“, bet jei signalas tam tikram laikui nutrūktų (dėl branduolinės atakos) – kaip teigia ši nepatvirtinta teorija, būtų paleistas automatinis branduolinis atsakas.

 

2010 m. stotis nustojo transliuoti (bet laimei, branduolinė apokalipsė neįvyko) – tačiau jai persikėlus į kitą vietą, su pertraukomis transliuojama ir toliau.

Dabar stotis vėl kelia spėliones – nes ištransliavo garsųjį hitą „Gangnam Style“ ir garsus, kurie, perleidus juos per spektro analizatorių, virsta memais.

 

 

Anot pranešimus nagrinėjančių specialistų, to priežastis greičiausiai yra radijo piratai, kurie užgrobė dažnį. Netrukus po ištransliuotų keistųjų pranešimų, atrodo, stotis grįžo prie įprastų pypsėjimų ir skaičių.

Žinoma, jei darysime prielaidą, kad „Gangnam Style“ nėra kokia nors užkoduota žinutė, juokauja „IFL Science“.

Beje, stebintys šios stoties radijo veiklą yra užfiksavę įdomių sutapimų. Pavyzdžiui, praėjus mažiau nei 10 valandų po to, kai 2014 m. kovo 18 d. Krymas nubalsavo už prisijungimą prie Rusijos Federacijos, iš šios radijo stoties buvo ištransliuotas balsinis pranešimas „T-E-R-R-R-A-K-O-T-A. Michailas Dmitrijus Ženia Borisas. Michailas Dmitrijus Ženia Borisas. 81 26 T-E-R-R-A-K-O-T-A“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(58)
(10)
(48)

Komentarai ()