„Lėktuvnešių žudikas“ - tikras laivynų siaubas: kuo ypatinga raketa Ch-22, kuria buvo smogta Dniprui  ()

Rusijos kariai dar kartą panaudojo priešlaivinę raketą Ch-22 prieš antžeminį taikinį. Tai didelio greičio ir labai netiksli amunicija, kurios Ukrainos oro pajėgos šiuo metu negali numušti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sausio 14 d., per masinį Ukrainos apšaudymą, priešo raketa pataikė į gyvenamąjį pastatą Dnipre. Kaip vėliau pranešė Ukrainos vadovybė, smūgį atliko sovietinė raketa Ch-22. Kas žinoma apie amuniciją su virš 900 kilogramų sprogmenų.

Išanalizavę Antrojo pasaulinio karo laivyno mūšius ir susidūrimus XX amžiaus ketvirtojo dešimtmečio pabaigoje ir šeštojo dešimtmečio pradžioje, sovietų karo mąstytojai padarė išvadą, kad didelių jūrų mūšių era baigėsi, o raketų atakos, neturint tokių pačių pajėgumų, bus būdas neutralizuoti ir padaryti nepajėgias dideles kovines grupes.

Pritaikydami sparnuotąsias raketas oro atakoms, sovietų oro pajėgų ir sovietų karinio jūrų laivyno aviacijos vadai sunkiuosius bombonešius ėmė keisti į raketnešius, kuriuos būtų galima paleisti prieš artėjančius priešo laivynus iš pakrančių ar salų aerodromų.

Ginklą Ch-22 sukūrė Raduga projektavimo biuras ir jis buvo naudojamas apginkluoti „Tupolev“ Tu-22M. Masinė Ch-22 raketų gamyba prasidėjo 1962 m.

 

Raketa yra 11,6 metro ilgio ir 0,94 metro skersmens. Jos masė yra 5780 kg, iš kurių kovinė galvutė yra 960 kg, jei naudojama stipriai sprogi galvutė. Ch-22 greitis yra 3,5 macho, tai yra apie 4200 km/val. Toks didelis našumas buvo pasiektas dėl varančiojo variklio su skystu raketiniu kuru.

Operacijos metu daug raketos modifikacijų buvo sukurta dar SSRS, o Rusijos Federacijoje jos pagrindu buvo sukurta raketa Ch-32. Iš pradžių raketa buvo skirta smogti į karinio jūrų laivyno taikinius. SSRS tai buvo vadinama „lėktuvnešių perkūnija“. Aštuntajame dešimtmetyje tai buvo baisus ginklas prieš karinio jūrų laivyno taikinius, tačiau prieš sausumos taikinius Ch-22 nebuvo toks efektyvus.

Netiksli ir neefektyvi

900 kg sprogmenų ir didžiulis greitis įpareigoja raketą Ch-22 būti tikslia. Tačiau sovietų inžinieriams to padaryti nepavyko. Ch-22 turi pasenusią elementų bazę. Norėdamas pataikyti į taikinį ant žemės, Tu-22M3 bombonešio pilotas pirmiausia turi pamatyti taikinį naudodamas lėktuvo radaro stotį ir radaro nukreipimo galvutę. Užfiksavus antžeminį objektą, jį reikia identifikuoti ir tik tada paleisti raketą.

 

Jau šiame etape gali būti klaidų. Be to, SSRS iš karto buvo manoma, kad norint sunaikinti lėktuvnešį, reikės 9 Ch-22 raketų.

Dėl primityvios radarų ir giroskopų pagrindu veikiančios inercinės navigacijos sistemos, Ch-22 nuokrypis siekia 600 metrų. Tai reiškia, kad jei RF ginkluotosios pajėgos būtų nusitaikiusios į kokį nors objektą miesto teritorijose, tai raketa galėtų pataikyti į bet kurį tašką 600 metrų atstumu. Todėl SSRS doktrina siūlė panaudoti Ch-22 su branduoline galvute, siekiant kompensuoti smūgio jėgos netikslumą.

Sudėtingumo prideda ne tik mažas raketos tikslumas, bet ir jos paruošimas naudoti. Raketos variklyje naudojamas itin toksiškas raketinis kuras, todėl technikai visas manipuliacijas atlieka su dujokaukėmis ir specialiu kostiumu.

Ar įmanoma numušti Ch-22 raketą?

 

Raketos Ch-22 paleidimo nuotolis yra 600 km. Kuo toliau taikinys, tuo netiksliau. Todėl Rusijos Federacijoje stengiamasi jas panaudoti kuo arčiau taikinio, tačiau lėktuvui neįskrendant į Ukrainos teritoriją.

Ukrainos oro pajėgų vadovybė nurodė, kad Ukraina neturi oro gynybos sistemų, kurios galėtų numušti raketą Ch-22. Sovietų Sąjunga iš pradžių sukūrė amuniciją priešo oro gynybai įveikti. Todėl raketos kreiserinis aukštis siekia iki 22,5 km. Dauguma priešlėktuvinių raketų sistemų nepajėgios jos numušti.

Tik modernesnės oro gynybos sistemos, tokios kaip „Patriot“ PAC-3 ir SAMP/T, gali numušti sparnuotąją raketą. Abu kompleksus Ukraina tikisi gauti per ateinančius mėnesius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(3)
(17)

Komentarai ()