Šuo išmoko 1022 žodžius (Video)  (18)

Amžius trunkančiame kare tarp kačių ir šunų, pastarieji, atrodo, sudavė lemiamą smūgį. Borderkolių veislės šunį pavyko išmokyti 1022 daiktų pavadinimų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai daugiausia, kiek pavyko pasiekti bet kokiam gyvūnui. Šuo, vardu Chaser, taip pat gali surūšiuoti juos pagal paskirtį ir formą. Paprastai vaikai tai išmoksta padaryti sulaukę trejų metų, rašo „ScienceNews“.

Chaser seka Rico, kuris dresuotas Maxo Plancko evoliucinės antropologijos institute Leipcige, Vokietijoje, pėdomis. Rico „žodynas“ susidėjo iš 200 žodžių. Jis, naudodamas eliminacijos procesą, galėjo identifikuoti naujus daiktus panašių objektų grupėje, tvirtinta 2004 metais paskelbtame tyrime.

Norėdami sužinoti, ar egzistuoja riba, kiek žodžių gali išmokti borderkolis, psichologai Alliston Reid ir Johnas Pilley iš Woffordo koledžo Pietų Karolinoje su Chaser pradėjo intensyvią dresūros programą.

Per trejus metus jie šunį išmokė 1022 žaislų pavadinimų, su kiekvienu jų atskirai jį supažindindami, liepdami atnešti žaislą ir kartodami jo pavadinimą, taip sukurdami asociacijas.

Mokslininkai reguliariai tikrindavo Chaser išmoktų žodžių žodyną. Jie aklai sugrupuodavo žaislus po 20 ir patalpindavo atskirame kambaryje, iš kurio šuo juos turėdavo atnešti pagal pavadinimą.

Žaislai būdavo kitame kambaryje, kad treneris netyčia neduotų šuniui užuominų, kurį žaislą rinktis. Pasak A. Reid, šuo per trejus metus atliko 838 tokius testus ir niekada nesuklysdavo daugiau kaip 2 kartus iš 20.

Šuo taip pat buvo mokomas klasifikuoti objektų pavadinimus, atlikti užduotis, kuomet reikėjo paliesti žaislą nosimi ar letena. Taip pat kaip ir Rico, Chaser galėjo suprasti naujo objekto pavadinimą, išskirdama jį iš pažįstamų daiktų rinkinio.

„Eksperimentuotojai vykdė griežtą kontrolę, norėdami pašalinti alternatyvius paaiškinimus, tačiau iš savo patirties galiu pasakyti, kad rezultatai yra paprasčiausiai per geri“, – teigė mokslininkas iš Eotvos Lorand universiteto Budapešte Adamas Mikloskis.

Anot jo, ir kiti šunys atlieka panašias užduotis, tačiau paprastai jie dažniau klysta. Jo manymu, skirtumus paaiškina intensyvus Chaser dresavimas.

Įspūdingus sugebėjimus mokytis pademonstravo ir kiti gyvūnai, gebantys ir balsu išreikšti išmoktus žodžius. Pavyzdžiui, pilkoji papūga Alex gebėjo sudaryti sakinius iš maždaug 100 žodžių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (18)