Ignoruoti Sputnik V nebeįmanoma: Rusijos vakcina tampa globalia, bet ką iš tikro apie ją žinome ir ką rodo vakcinų kokteilių tyrimai?  (4)

Ar geopolitiniai vakcinos spygliai įveiks nuo infekcijos saugančius dūrius?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ji pristatoma kaip „vakcina visai žmonijai“, ir tai nėra visai nepagrįsta. Praeitą savaitę N. F. Gamalėjo vardo nacionalinio epidemiologijos ir mikrobiologijos centro (NEMC) sukurta Sputnik V covid-19 vakcina, buvo patvirtinta Indijoje, šalyje, kurioje gyvena apie 1,4 milijardo žmonių. Indija yra 60-oji šalis, leidusi naudoti šią vakciną, o tai reiškia, kad dabar ji prieinama bendrai 3 milijardams žmonių, arba 40 procentų planetos gyventojų.

Dar pridėkime Kinijos farmacijos kompanijose Sinopharm ir Sinovac sukurtas vakcinas, kurių naudojimas leistas 64 šalyse, įskaitant ir pačią Kiniją (o tai dar 1,4 mlrd. žmonių), ir tampa aišku, kad nevakarietiškos vakcinos vaidiną svarbų ir vis didesnį vaidmenį globalioje vakcinacijoje.

Jei, kaip ne kartą pabrėžė Pasaulio sveikatos organizacija, kol visi nėra vakcinuoti, niekas nėra saugus, tuomet pasaulis nemenka dalimi deda viltis į šias tris vakcinas.

Tad, ką apie jas žinome? Deja, išsamią informaciją gauti sunku. Remiantis iki šiol paskelbta informacija, visos trys jos yra saugios ir efektyvios. Bet vis dar lieka daug nežinomųjų.

Sputnik V kontroversiškasis startas įvyko 2020 rugpjūtį, kuomet Rusija paskelbė leidusi naudoti vakciną ir be išsamių klinikinių bandymų. Lapkritį Gamalėjo NEMC sulaukė dar daugiau skepsio, kai paskelbė preliminarius rezultatus, rodančius 92 procentų efektyvumą, paremtus itin maža imtimi.

Bet vasarį reabilitavo save recenzuoti straipsniu The Lancet, pranešdama duomenis apie Rusijoje atliekamus III fazės klinikinius bandymus. Šio plataus masto bandymo su žmonėmis skaičius antraštės skelbė 91,6 procentų efektyvumą užkertant kelią simptominiam covid-19 suaugusiesiems.

 

Buvo atgautas nemenkos skeptikų dalies pasitikėjimas. „Sputnik V vakcinos kūrimas buvo kritikuojamas dėl nepriimtinos skubos, kertamų kampų ir skaidrumo trūkumo,” rašė Ian Jones iš Readingo universiteto ir Polly iš Londono higienos ir tropinės medicinos mokyklos pridedamame komentare. „Bet galutinis rezultatas aiškus.”

„Jei viskas The Lancet straipsnyje yra košer, tuomet tai atrodo esanti labai efektyvi vakcina,” sako John Moore iš Weill Cornell Medicine Niujorke.

Pirmadienę Gamalėjo NEMC paskelbė, kad jos vakcina iš tiesų infekcijai kelia užkerta 97,6 procentų efektyvumu, remiantis nepublikuotų duomenų apie 3,8 milijonų visiškai vakcinuotų žmonių Rusijoje analize.

Tačiau klausimų lieka. Kaip Oxford/AstraZeneca ir Johnson & Johnson vakcinos, Sputnik V naudojamas modifikuotas adenoviruso vektorius. Tai – virusas, panašus į peršalimą sukeliantį, kuris genetiškai modifikuotas pernešti DNR, koduojantį SARS-CoV-2 koronaviruso spyglio baltymą, kuriuo pasinaudodamas, patogenas patenka ląstelėn. Vakcinai naudojamas virusas negali daugintis, tačiau perneša pakankamai DNR, kad būtų sukeltas imuninis atsakas. Tam reikia dviejų dozių.

Kadangi Sputnik V naudojama technologija, panaši į Oxford/AstraZeneca ir Johnson & Johnson vakcinose, kurios abi buvo susietos su retu kraujo krešėjimo sindromu, cerebralinių venų sinusų tromboze, CVST mažam skaičiui žmonių, kyla galimybė, kad ir jis gali sukelti šį retą pašalinį efektą. „Kadangi naudojama panaši adenovirusinio vektoriaus technologija, būtų įdomu atidžiai peržiūrėti Sputniko vakcinos saugumo profilį,” sako Wayne Koff, Niujorke įsikūrusios Human Vaccines Project vykdantysis direktorius.

 

Praėjusią savaite išplatintame pranešime Gamalėjo NEMC tokią problemą paneigė. „Nuodugni nepageidaujamų poveikių, pasireiškusių klinikiniuose bandymuose ir masinės vakcinacijos Sputnik metu, analizė neparodė, kad būtų pasitaikę cerebralinių venų sinusų trombozės atvejų,” skelbiama jame.

Tačiau nežinant tikslios problemos priežasties, Gamalėjo NEMC teiginys nėra paremtas įrodymais, sako Moore.

Kitas klausimas – ar Sputnik V apsaugo nuo SARS-CoV-2 variantų. Vakcinos kūrimą finansuojančio Rusijos tiesioginių investicijų fondo direktorius Kirill Dmitriev, sakė, kad Gamalėjo NEMC tyrė vakcinos, nukreiptos prieš was investigating the effectiveness of the vaccine against naujus variantus, bet Gamalėjo NEMC į New Scientist prašymą pateikti daugiau informacijos neatsakė.

Anksčiau šį mėnesį nedidelis nepriklausomas tyrimas Argentinoje parodė, kad antikūnai, susidarę, gavus abi Sputnik V dozes, buvo efektyvūs prieš B.1.1.7 variantą, pirmą kartą užfiksuotą JK, bet daug mažiau efektyvūs prieš B.1.351, pirmą kartą aptiktą Pietų Afrikoje.

Išsamią informaciją apie kiniškas covid-19 vakcinas gauti buvo dar sunkiau. Du labiausiai paplitusius skiepus sukūrė Sinovac ir Sinopharm. Abiejuose naudojami inaktyvuoti SARS-CoV-2 virusai.

 

Sinopharm svetainėje teigiama, kad jos vakcinos „efektyvumo lygis aukštas“, bet konkretūs skaičiai nepateikiami. Kuomet gruodį JAE šiai vakcinai suteikė ribotą leidimą, jos SAM paskelbė mačiusi duomenis, rodančius 86 procentų bendrą efektyvumą ir 100 procentų efektyvumą prieš vidutinius ir sunkius ligos atvejus.

Sinovac publikavo įvairių tyrimų efektyvumo duomenis, bet jie smarkiai variavo, nuo 50 iki daugiau 80 procentų. Šią savaitę tyrimas Čilėje parodė 67 procentų Sinovac vakcinos efektyvumą užkertant kelią simptominei infekcijai.

Reuters neseniai pranešė, kad tiek Sinopharm, tiek Sinovac pateikė duomenis Pasaulio sveikatos organizacijai, rodančius, kad jų vakcinos saugios ir atitinka minimalius efektyvumo reikalavimus, kurie yra 50 procentų.

Taip pat nežinoma, kiek žmonių vakcina iš tikrųjų pasieks. Nors dvi kiniškos vakcinos iš viso bendrai patvirtintos 64 šalyse, tačiau pačioje Kinijoje gyvena daug žmonių, o vakcinos gamybos galimybės ribotos, tad tos valstybės vakcina pasieks mažomis ir retomis partijomis, sako Andrea Taylor iš Duke universiteto Šiaurės Karolinoje.

Tuo tarpu Sputnik V pagal leidusių kokią nors covid-19 vakciną naudoti šalių skaičių yra trečia, po Oxford/AstraZeneca ir Pfizer/BioNTech skiepų, patvirtintų atitinkamai 91 ir 82 šalyse. Visgi, menkai tikėtina, kad ji bus sušvirkšta į milijardus rankų. Gamalėjo NEMC sako planuojantys, kad jų vakcina patenkins 25–30 % poreikio jo naudojimą patvirtinusiose šalyse.

Akivaizdu, daugiau informacijos – bent jau apie Sputnik V – bus ateityje. Pasak Dmitrievo, Indijos sprendimas ją patvirtinti, rėmėsi dar nepublikuotais klinikinių tyrimų Indijoje duomenimis. Ši vakcina taip pat bandoma Belarus and Venesueloje. Visi trys tyrimai rodo, kad vakcinos „efektyvumas labai aukštas“, sako Dmitrievas.

 

Taip pat yra naudojimo rezultatai iš Argentinos ir Meksikos, patvirtinantys „aukštą saugumo ir efektyvumo lygį”, sako jis. Nė vienas iš jų nebuvo publikuoti. Tuo tarp III fazės tyrimai Rusijoje turėtų būti pabaigti šio mėnesio pabaigoje.

Europos medicinos agentūra dabar tikrina Sputnik V duomenis, nes jis tampa prieinamas ir tikėtina, šią vakciną leis naudoti visa daugiau šalių. Jos gamyba nebrangi, ją santykinai lengva saugoti ir platinti. Be to, Gamalėjo NEMC technologiją platina nemokamai, tad šalys gali ją gaminti pačios. Pavyzdžiui, Indijoje vietiniai vakcinos gamintojai per mėnesį siekia pagaminti 70 milijonų dozių.

Šią „visos žmonijos“ retoriką turėtume vertinti atsargiai. „Rusija bando kuo daugiau pasiimti iš savo sėkmingos vakcinos,” sako Nikolai Petrov, Londone įsikūrusios tarptautinių reikalų Chatham House idėjų kalvės Rusijos ekspertas. „[Prezidentas] Vladimiras Putinas naudoja vakcinas kaip įrankį remti Rusijos interesus ir minkštosios galios priemonę tarptautiniuose santykiuose.”

Kinija taip pat susilaukė kaltinimų dėl vakcinos naudojimo savo geopolitiniams interesams. Tačiau Rusijos ir Kinijos vakcinos bent jau atrodo tokios pačios saugios ir efektyvios, kaip ir kitos, tad milijardams žmonių pasaulyje jos bus svarbios.

Vakcinų kokteiliai galingesni?

Viltingas Sputnik V aspektas – ji yra „heterologinio pirminio sustiprinimo” vakcina, tai reiškia, kad pirmoji ir antroji vakcinos dozė skiriasi. Jose naudojami skirtingi adenovirusiniai vektoriai, kuriais koronaviruso spyglio baltymo DNR gabenama į žmogaus ląsteles. Taip antroji injekcija turėtų neleisti antrai dozei sustiprinti imuninį atsaką į vektorių, naudojamą pirmojoje dozėje, užuot reagavus į SARS-CoV-2 viruso spyglio baltymą.

 

Heterologinio pirminio sustiprinimo imunizavimas vertinamas kaip galimybė išgauti dar didesnį atsaką iš egzistuojančių vakcinų.

Siekdama tokio efekto, Oxfordo universiteto komanda atlieka tyrimus su įvairiomis Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna ir Novavax vakcinų kombinacijomis su žmonėmis, vyresniais nei 50. Bus patikrintos ne visos įmanomos kombinacijos, nes nemažai šios amžiaus grupės narių jau gavo pirmąją AstraZeneca ar Pfizer vakcinos dozę. Bet antrosios dozės bus sumaišytos kuo labiau, sako vyr. tyrėjas Matthew Snape.

Sputnik V komanda atlieka klinikinius savo ir AstraZeneca vakcinos bandymus Rusijoje. Pasak Snape'o, panašūs bandymai vyksta ir kitur, tačiau rezultatų dar nėra. Tačiau eksperimentai su pelėmis parodė, kad paskiepijus AstraZeneca, o paskui Pfizer vakcina, imuninis atsakas būna stipresnis, nei du kartus paskiepijus vien AstraZeneca. „Tai labai įdomu ir teikia teikia vilčių,” sako Snape'as.

Graham Lawton
www.newscientist.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(12)
(11)
(1)

Komentarai (4)