[Išsami tema] Neatsiejamas Rusijos kariuomenės ginklas jau 60 metų: daugkartinio paleidimo raketų sistema BM-21 „Grad“ – kodėl tai toks populiarus ginklas? (Foto, Video)  ()

Daugkartinio paleidimo raketų sistema BM-21 „Grad“ buvo aktyviai naudojama kovose nuo 2014 m.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugkartinio paleidimo raketų sistema BM-21 „Grad“ reguliariai randama pranešimuose iš Rusijos ir Ukrainos karo fronto linijos. Šie ginklai ir toliau aktyviai naudojami daugumoje konfliktų ir buvo modernizuojami daugiau nei 60 metų.

Sistema pasižymi dideliu efektyvumu ir masiškumu, nes per visą laiką BM-21 „Grad“ buvo gaminamas nuo 8500 vienetų iki maždaug 100 000 vienetų, jei skaičiuotume visas licencijuotas ir nelicencijuotas kopijas bei jo pagrindu pagamintus automobilius.

BM-21 „Grad“ galimybės

Pirmas dalykas, kurį reikia žinoti apie „Grad“, taip pat apie bet kurią kitą daugkartinio paleidimo raketų sistemą, visos jos galimybės visų pirma priklauso nuo raketos. Ji yra atsakinga už ugnies diapazoną ir visos sistemos šaudymo galimybes.

Nenuostabu, kad šiam 122 mm MLRS buvo sukurta apie penkiasdešimt skirtingų sviedinių, iš kurių populiariausi – didelio sprogimo raketos. Jei paimsime įprasčiausią „Grad“ sviedinį – M-21OF (indeksas 9M22U), tada ugnies nuotolis iš jo bus 20,4 km.

„TP-Link Archer AX53“ - „Wi-Fi 6“ maršrutizatorius, siūlantis didžiulę spartą, puikią aprėptį ir funkcijų turtingą programėlę (Apžvalga)
6230

„TP-Link Archer AX53“ – modernus maršrutizatorius, palaikantis „Wi-Fi 6“ technologiją ir siūlantis net 3 Gb/s spartą. Tai – įrenginys moderniems namams, kuriuose yra daug internetą naudojančių prietaisų, ypač tinkantis kompiuterinių žaidimų entuziastams bei visiems, kuriems svarbus greitas ir patikimas ryšys.

Išsamiau

 

Taip pat gana gerai žinomas toks terminas kaip „Grad paketas“, tai yra, pilnas instaliacijos paketas, susidedantis iš 40 paleidimo vamzdžių.

Faktas yra tas, kad bet kokia salvinės ugnies sistema yra pagrįsta supratimu, jog visi sviediniai krenta tam tikra sklaida, sudarydami vadinamąją dispersinę elipsę, kurios plotas visam „Grad paketui“ yra 8-9 hektarai.

Didžiausia sviedinių koncentracija kris arčiau elipsės centro ir suformuos stabilaus sunaikinimo zoną, kuri M-21OF salvei sudarys maždaug futbolo aikštės plotą. Žinoma, jei tai būtų vadinamoji „atviroji pozicija“, nes „Grad“ efektyvumas smarkiai sumažėja, jei reikia sunaikinti gerai „įkastą“ priešą.

Tuo pačiu metu „Grad“ turi gana svarbių savybių. Pirma, jis yra itin mobilus dėl ratinės važiuoklės. Antra, laikas, reikalingas pilnai salvei, yra tik 20 sekundžių.

Todėl įprasta „Grad“ taktika – įeiti į poziciją, atlikti pilną salvę ir kuo greičiau iš jos išeiti. Tai užtikrina maksimalų saugumą, nes priešpriešinės baterijos kovos sąlygomis grįžtamoji ugnis atsiskleidžia per kelias minutes.

 

BM-21 „Grad“ charakteristikos

  • Kalibras: 122 mm
  • Vamzdžių skaičius: 40 (mašinai 9K51)
  • Šūvio nuotolis: 20,4 km (9M22U sviediniui)
  • Sviedinio svoris 9M22U: 66 kg
  • Sprogmenų svoris 9M22U sviedinio kovinėje galvutėje: 6,4 kg

„Grad“ pavojingumas

Nuo 2014 metų Rusijos kariuomenė reguliariai naudoja „Grad“ miestų apšaudymui.

Garsiausias atvejis iki 2022 metų vasario 24 dienos buvo Mariupolio apšaudymas, kai į miestą iššaudyti trys „paketai“, dėl kurių žuvo 31 žmogus, dar 117 buvo sužeisti.

Prasidėjus plataus masto Rusijos agresijai, rusai su „Grad“ apšaudė Charkovą, Černigovą, Sumus, taip pat dešimtis, jei ne šimtus miestų ir miestelių Ukrainos šiaurėje, rytuose ir pietuose.

 

Be įprasto didelio sprogimo sviedinio, ypatingą pavojų kelia kiti du gana įprasti BM-21 „Grad“ sviediniai: 3M16 kasetinis sviedinys ir 9M22C padegamasis sviedinys.

3M16 naudojamas nuotoliniu būdu pastatyti priešpėstines minas POM-2, kurias aktyviai naudoja Rusijos kariuomenė. Kiekviename raketos sviedinyje yra penkios tokios minos, vienos minos nepertraukiamo pažeidimo spindulys yra iki 16 metrų.

Kalbant apie padegamąjį sviedinį 9M22C, kaip tik tai painiojama su „fosforo bomba“. Tačiau 9M22C neturi baltojo fosforo, nors dėl to jis nėra mažiau pavojingas. Vietoj to, sviedinyje yra atskiri koviniai elementai, pagaminti iš magnio lydinio, užpildyto termito mišiniu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()