[Išsami tema] Paaiškėjo pačios didžiausios problemos su „MIM-104 Patriot“ raketomis: štai kodėl Ukraina jų dar neturi ir kodėl jų gavimas yra super sudėtingas procesas (Foto, Video)  (2)

Jungtinės Amerikos Valstijos, teikdamos naują 40 milijardų dolerių pagalbos paketą, gali Ukrainai perduoti galingas priešlėktuvinių raketų sistemas „MIM-104 Patriot“. Bent jau taip mano „The Washington Post“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-05-23 [Išsami tema] Paaiškėjo pačios didžiausios problemos su „MIM-104 Patriot“ raketomis: štai kodėl Ukraina jų dar neturi ir kodėl jų gavimas yra super sudėtingas procesas (Foto, Video)  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šios klasės priešlėktuvinių raketų sistemų poreikis buvo išreikštas dar gerokai prieš Rusijos invaziją – 2020 m., paskelbus Ukrainos oro pajėgų viziją, kurioje buvo nurodyta, kad reikia pakeisti sovietinius S-300.

Vėliau tuometinis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas generolas pulkininkas Ruslanas Khomchakas pareiškė, kad Ukrainai reikia naujausios versijos „MIM-104 Patriot“, galinčios perimti balistines raketas. Kartu visi šie planai sudužo dėl banalios priežasties – finansų. Nes tokios klasės oro gynybos sistema kainuoja nemažus pinigus.

Lenkijoje esančios keturios „MIM-104 Patriot“ (PAC-3+) baterijos kainuoja 4,75 mlrd. dolerių. Rumunija pasirinko paprastesnę konfigūraciją su mažesnėmis priešraketinėmis galimybėmis, o jos septynios baterijos jau kainavo 3,9 mlrd. dolerių.

Taigi, vos viena „MIM-104 Patriot“ baterija gali lengvai kainuoti nuo 0,55 iki 1,1 milijardo dolerių. O visas metinis Ukrainos gynybos ministerijos biudžetas, skirtas visų ginklų nuo šovinių iki tankų įsigijimui ir modernizavimui, tuomet siekė 0,8 mlrd. dolerių. Tad „Patriot“ įsigijimo už savo lėšas klausimas buvo ir išlieka absoliučiai nerealus.

 

Tuo pačiu metu S-300 reikia pakeisti dėl banalaus eksploatuojamų oro gynybos sistemų amžiaus, nes jauniausia iš jų yra vyresnė nei 30 metų, ir per visą nepriklausomybės laikotarpį nebuvo įsigyta nė viena nauja priešlėktuvinių raketų sistema. Visos esamos pajėgos buvo tik remontuojamos, siekiant pailginti jų tarnavimo laiką.

Dabar, karo sąlygomis, priešlėktuvinių raketų sistemų klausimas jau įgijo astronominę reikšmę. Juk raketų, skirtų S-300, atsargos nėra begalinės, ir jų beveik nėra iš kur pasiimti. Iš NATO šalių jų nedaug yra tik Graikijoje ir Bulgarijoje, o Slovakija jau perdavė oro gynybos sistemą ir raketų atsargas.

Taigi, situacija yra gana panaši į artilerijos, kai karo metu Ukrainos ginkluotosios pajėgos turi pereiti prie NATO kalibrų, kad išvengtų sviedinių bado. Bet iš tikrųjų mes kalbame ne tik apie S-300, bet ir apie kitos Ukrainos armijos oro gynybos sistemos – „Buk“ – pakeitimą.

„MIM-104 Patriot“ galimybės

 

„Raytheon“ gamybos „MIM-104 Patriot“ yra gana sena sistema, pradėta eksploatuoti aštuntajame dešimtmetyje ir dėl nuolatinio atnaujinimo išlieka pagrindine oro gynybos sistema JAV ir daugelyje NATO šalių.

Moderniausia yra „MIM-104 Patriot“ PAC-3 versija, kuri taip pat turi papildomų atnaujinimo paketų. Ši versija pradėta eksploatuoti 2001 m., o pagrindinis jos tikslas buvo sustiprinti komplekso priešraketines galimybes, dėl kurių į jos sudėtį buvo įtraukta nauja PAC-3 MSE raketa, galinti sunaikinti balistines raketas iki 50 km nuotolyje.

Taip pat buvo atliktas didelio masto modernizavimas siekiant integruoti naująjį AN / MPQ-65 radarą į vieną automatizuotą valdymo sistemą, taip pat bendras viso komplekso darbo pagreitis dėl skaitmeninių ir techninių dalių atnaujinimo.

 

Oro taikiniams naikinti „MIM-104 Patriot“ PAC-3 naudoja PAC-2 raketą, kuri deklaruoja galimybę sunaikinti priešo lėktuvus iki 160 km atstumu. Raketa turi savo radaro nukreipimo galvutę ir pasiekia iki 4,1 Macho greitį.

„MIM-104 Patriot“ ypatumai

Kaip ir bet kuri kita šios klasės priešlėktuvinių raketų sistema, „MIM-104 Patriot“ yra labai sudėtinga ginklų sistema. Ir ji neveikia be bendros oro gynybos sistemos. Tiesą sakant, ši oro gynybos sistema yra tik dalis oro gynybos, kuri, norint atlikti visavertį darbą, turi gauti duomenis iš AWACS orlaivių ir palydovų. O svarbiausia – dirbti vienoje sistemoje su naikintuvais, kurie NATO šalims yra pagrindinė oro gynybos priemonė.

 

„Patriot“ valdymo sudėtingumas aiškiai matomas JAV armijos organizacinės struktūros pavyzdyje, kai ši oro gynybos sistema veikia kaip bataliono dalis. Šiame batalione yra vadavietė, techninės priežiūros kuopa ir 4-6 baterijos.

Kiekvienoje baterijoje yra šeši paleidimo įrenginiai, radaras, ryšio transporto priemonė, lauko elektrinė ir ugnies valdymo stotis. Bendras baterijos personalas – 70-90 žmonių, batalione „Patriot“ – 600 karių.

„MIM-104 Patriot“ charakteristikos

  • Aerodinaminių taikinių sunaikinimo nuotolis: 160 km su PAC-2 raketa
  • Balistinių taikinių sunaikinimo diapazonas: 50 km raketa PAC-3 MSE
  • Maksimalus taikinio sunaikinimo aukštis: 24,2 km
  • Raketos greitis: iki 4,1 Macho
  • Raketų skaičius paleidimo įrenginyje: iki 4 PAC-2, iki 16 PAC-3 MSE
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(35)
(0)
(35)

Komentarai (2)