[Išsami tema] Ukraina gavo legendinį ginklą „M2 Browning“: be jokio modernizavimo tarnauja jau 90 metų ir tiesiog šluoja priešą (Video)  (0)

Legendiniu kulkosvaidžiu „M2 Browning“ jau aktyviai naudojasi Ukrainos ginkluotosios pajėgos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasaulyje gana sunku rasti ginklą, kuris be jokio modernizavimo tarnautų beveik 90 metų. Bet jis egzistuoja ir tai yra amerikietiškas kulkosvaidis M2 Browning, gaminamas nuo 1933 m. Jo jau pagaminta daugiau nei 3 milijonai kopijų ir yra naudojamas daugiau nei 110 pasaulio šalių, o pastaruoju metu – Ukrainoje. Ir svarbiausia – jis nesiruošia išeiti į pensiją.

 

Šio ginklo istorija prasidėjo Pirmojo pasaulinio karo pabaigoje, kai vienas garsiausių ginklanešių Johnas Browningas, remdamasis savo patirtimi, sukūrė sunkųjį 12,7 mm kalibro kulkosvaidį.

Tikrasis ginklo paleidimas į masinę gamybą ir, svarbiausia, jo pavertimas universaliu kulkosvaidžiu, kuris gali būti montuojamas ant bet kokios įrangos, nuo tankų iki lėktuvų, buvo baigtas tik 1933 m. Tai yra, jau po konstruktoriaus mirties.

Dėl kulkosvaidžio universalumo jis tapo populiariausiu ginklu savo klasėje. Antrojo pasaulinio karo metais jais buvo ginkluoti naikintuvai „P-51 Mustang“ ir „B-17“, jie taip pat buvo sumontuoti ant „M4 Sherman“ tankų, o pėstininkai naudojo juos nuo atžeminių stovų ir kaip priešlėktuvinius ginklus.

Laikui bėgant „M4 Sherman“ (vidutinio dydžio tankas) buvo pakeistas „M60 Patton“, o vėliau „M1 Abrams“ (pagrindinis tankas), „B-17“ (keturių variklių sunkusis bombonešis) buvo pakeistas „B-52“ (strateginis bombonešis) o Vietnamo veteranai – „UH-1 Iroquois“ sraigtasparniai – buvo pakeisti „UH- 60 Blackhawk“ (bendrosios paskirties sraigtasparnis). Tačiau kulkosvaidis „M2 Browning“ ir toliau eksploatuojamas.

Per visą laiką vienintelis kulkosvaidžio modernizavimas JAV įvyko 2010 m. M2A1 versijoje kulkosvaidžio vamzdis, siekiant pagreitinti jo pakeitimą, buvo šiek tiek modernizuotas, pridėtas saugiklis ir sumontuotas liepsnos slopintuvas. Tai yra visi šio ginklo pakeitimai nuo 1933 m.

 

Struktūriškai „M2 Browning“ išlieka didelio kalibro kulkosvaidis su automatika, pagrįsta vamzdžio atatranka su trumpa eiga ir užrakto fiksavimu vertikalioje plokštumoje judančio fiksavimo pleišto pagalba.

Pagrindinis kulkosvaidžio bruožas – šiam ginklui sukurtas itin sėkmingas savo energija .50BMG (12,7x99 mm) šovinys, kuris ilgą laiką išliko kulkosvaidžio šoviniu, kol sudomino snaiperius. Ir tokie gerai žinomi snaiperiniai šautuvai kaip „Barrett“ yra pagaminti tik 50BMG kalibro šoviniams.

Dėl įdomumo, 1967 m. Vietname jūrų pėstininkų snaiperis Carlosas Hascockas iš savo paties atnaujinto „M2 Browning“ su teleskopiniu taikikliu iš 2250 metrų atstumo paleido tikslų šūvį. Šis rekordas išsilaikė 35 metus ir buvo sumuštas tik Afganistane.

Reikia pridurti, kad M2 turi vienetinių šūvių variantą, o prieš pasirodant M2A1 versijai kariai kaip saugiklį naudojo panaudotą šovinio korpusą, kurį įdėdavo po gaiduku. Pėstininkų versijoje kulkosvaidis turi vidutinį 450–600 šovinių per minutę ugnies greitį, o efektyvus nuotolis yra 1800 metrų, o didžiausias – 7400 metrų.

Taip pat 50BMG kalibro yra įvairių šaudmenų rūšių, atitinkančių visus poreikius, pradedant nuo įprastinių ir šarvus praduriančių iki šarvus pramušančių su padegamosiomis sprogstamosiomis medžiagomis.

  • Kalibras: .50BMG (12,7x99 mm)
  • Svoris: 38 kg
  • Ilgis: 1650 mm
  • Vamzdžio ilgis: 1140 mm
  • Ugnies greitis: 450-600 šovinių/min.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(25)
(1)
(24)

Komentarai (0)