Populiariausi fotoaparatai Lietuvoje: 2012 liepa  (37)

Portalas „Fotofabrikas.lt“ publikavo trumpą skaitmeninių fotoaparatų (kompaktinių ir veidrodinių) rinkos apžvalgą, kurioje skaitytojų dėmesiui pateikė populiariausių fotoaparatų sąrašą kiekvienoje kategorijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skaitmeniniai veidrodiniai fotoaparatai – „Top-5″

Tarp skaitmeninių veidrodinių fotoaparatų, pats populiariausias fotoaparatas liepos mėnesį išliko tas pats Nikon D3100. Priežasčių, kodėl šis modelis paskutiniu metu itin populiarus, toli ieškoti nereikia, mat pagal savo technines charakteristikas bei siūloma kainą, šiuo metu gali drąsiai pretenduoti į „patraukliausio pasiūlymo“ nominaciją, ieškantiems produkto su kuriuo būtų galima žengti pirmuosius žingsnius skaitmeninėje veidrodinėje fotografijoje.

Kiek aukštesnio lygmens fototechnika, turime omenyje Canon EOS 600D, praėjusį mėnesį taip pat pasirodė gana gerai. Tikėtina, kad ir ateinantys mėnesiai bus ne ką mažiau sėkmingi.

Canon EOS 1100D yra ne tik mažiausiai kainuojantis „Canon“ kompanijos „EOS“ serijos gaminys, bet ir pats pigiausias skaitmeninis veidrodinis fotoaparatas rinkoje šiuo metu apskritai. Tiesa, nors ir yra pats pigiausias pasiūlymas, tačiau tikrai nedrįsčiau teigti, jog prasčiausias. Taip, jis savo specifikacijomis nusileidžia savo pagrindiniam konkurentui iš „Nikon“ stovyklos (pirmoji sąrašo vieta), tačiau tinkamai apginkluotas optika, savo gaunamais rezultatais nenusileis, o galutinė išleistų pinigų suma (norint pasiekti pageidaujamą efektą) lyginant su minėtą alternatyvą, bus netgi ir kur kas mažesnė.

Likusias populiariausių skaitmeninių veidrodinių fotoaparatų sąrašo vietas toliau sėkmingai okupuoja „Nikon“ gaminami produktai. Nikon D90 jau nebeverta vadinti legendiniu, jis tiesiog nemirštantis (ironizuoju), be kurio, tiesa sakant, net neįsivaizduoju populiariausiųjų šio tipo fotoaparatų sąrašo. Taip, sutinku, kad pusiau profesionalios (angl. „semi-pro“) klasės technika už mėgėjiškos ar net pažengusiesiems skirtos kaina tikrai vilioja, tačiau objektyvumo vardan, reiktų nepamiršti ir to, kad technologiškai (pvz., raiška, sparta, jautrumu ir pan.) produktas jau gerokai atsilieka nuo dabartinių, nors funkcionalumas (pvz., valdymas, patogumas, surinkimas ir t. t.) vis dar aukšto lygio.

Panašu, kad kompanija „Nikon“ su ne itin seniai pasirodžiusiu savo modeliu Nikon D3200 ir toliau siekia stebinti mus visus savo gaminių inovacijomis bei į pradinio lygmens fotoaparatus diegti kuo modernesnes technologijas, apie kurias prieš keletą metų galėjo tik pasvajoti tie, kam fotografija nėra vien tik hobis. Tiesa, siekiant išlaikyti skirtingų modelių gamą, pačiuose pigiausiuose modeliuose vis dar pasigendama automatinio fokusavimo varikliuko ar didesnio korpuso atsparumo aplinkai, o ir kaina (kaip ir visų naujų produktų) šiek tiek dar „kandžiojasi“, tad šiam modeliui į priekį tenka praleisti pigesnius savo konkurentus.

Skaitmeniniai kompaktiniai fotoaparatai „Top-10“

Nuo populiariausių skaitmeninių veidrodinių fotoaparatų sąrašo palengva pereiname prie skaitmeninių kompaktinių fotoaparatų dešimtuko ir čia galime konstatuoti, kad kuo baigėme, tuo ir vėl pradedame, t. y. čia ir vėl karaliauja „Nikon“ kompanijos gaminami fotoaparatai.

Fotoaparatas Nikon Coolpix P510, priklausantis „Nikon“ gaminamai „Performance“ serijai gali ne tik pasigirti tuo, kad praėjusį mėnesį buvo pats populiariausias tarp visų skaitmeninių kompaktinių fotoaparatų, bet ir tuo, kad šiuo metu turi vieną įspūdingiausių (optine prasme) objektyvų, gebančių vaizdą priartinti net 42 kartus, kas fotografavimą daro ypač universalų, mat fotografuojamas vaizdas gali apimti diapazoną nuo itin plataus kampo iki itin stipraus priartinimo.

Kitas populiariausių sąraše tos pačios kompanijos produktas, tačiau jau priskiriamas „Life“ serijai. Tai Nikon Coolpix L310 įkūnijantis savyje paprastą valdymą ir universalią optiką. Taip, priartinimas yra dvigubai mažesnis nei prieš tai aptarto modelio, tačiau kaina juk taip pat atitinkama, o ir 21 kartas nėra jau taip kuklu, kaip iš pirmo žvilgsnio galėtų pasirodyti, juolab kad fotografuojant su šiuo modeliu nereikia gilintis į jokius nustatymus, tiesiog pasirinkti reikiamą priartinimą ir spausti užrakto mygtuką.

Canon PowerShot SX40 HS – tai dar vienas kelioninis variantas, skirtas tiems, kuriems viename fotoaparate reikia visko, t. y. ir galingos optikos, ir puikių fotografavimo bei filmavimo charakteristikų, ir patikimos priemonės visoms savo gyvenimo akimirkoms įamžinti. Taip, šis modelis negali pasigirti galingiausiu priartinimu savo klasėje, tačiau tokia „Canon“ kompanijos inovacija „HS system“ su šiuo fotoaparatu leidžianti fotografuoti kokybiškai prietemoje, nenaudojant trikojo ir blykstės.

Apžvelgiant populiariausių skaitmeninių kompaktinių fotoaparatų sąrašą, nesunku susidaryti nuomonė, jog dažnu pasirinkimu tampa fotoaparatai, kurie pasižymi galinga arba universalia optika ir yra kompaktiški bei kokybiški. Pastarasis apibūdinimas turbūt labiausiai tinka fotoaparatui esančiam ketvirtoje liepos sąrašo pusėje. Kokybė visa kame (t. y. detalių kokybė, surinkimas, patogumas, gaunamas rezultatas ir t. t.), tai tarsi modelio Canon PowerShot G12 sinonimas arba antrasis neoficialusis pavadinimas.

Tačiau kaip bebūtų gaila pripažinti, G12 jau nebegalime laikyti skaitmeninių kompaktinių fotoaparatų etalonu, nes jo vietą užėmė kur kas naujesni ir rimtesni (kokybės prasme) fotoaparatai, tokie kaip Sony Cyber-Shot RX100 ar Canon PowerShot G1 X, o ir kainos / kokybės prasme galime rasti netgi pigiau kainuojančių ir geresnių variantų, tiesa tai jau būtų sisteminiai fotoaparatai ir tai jau visai kita istorija.

Toliau vėl seka „Nikon“ kompanijos „Life“ serijos pažiba Nikon Coolpix L810. Tai analogiškas modelis kaip ir antroje vietoje esantis Nikon Coolpix L310, tačiau visko turintis kiek daugiau, t. y. daugiau efektyvių taškų, leidžiančių išgauti didesnę raišką; didesnį optinį priartinimą; na ir aišku, kad kiek aukštesnę kainą, mat už papildomos privalumus reikia atitinkamai ir sumokėti. Visa kita (LCD ekranas, maitinimo elementai, filmavimo raiška ar valdymo paprastumas) išlieka visiškai tokie patys kaip ir pigesniojo bei populiaresniojo šios serijos brolio.

Į populiariausių liepos mėnesio skaitmeninių kompaktinių fotoaparatų sūkurį įsimaišė ir dar vienas šioje rinkoje dominuojantis gamintojas – tai „FujiFilm“. Šį kartą jis delegavo savo populiariausius modelius iš „HS“ ir „S“ serijų, tai atitinkamai yra FujiFilm FinePix HS25 ir FujiFilm FinePix S2980.

Pirmasis pasižymi tuo, kad jame kimšte prikišta funkcijų ir techninių sprendimų, kurie maksimaliai leidžia prisiartinti prie pojūčių, kuriuos jaučia fotografas fotografuodamas su veidrodiniu skaitmeniniu fotoaparatu, tačiau tuo pačiu viskas yra daug aiškiau ir paprasčiau valdymo prasme, nes tai visgi yra skaitmeninis kompaktinis fotoaparatas. Tuo tarpu antrasis modelis, tai geras pavyzdys kitoms įmonėms, kaip pagaminti fotoaparatą su maksimaliomis galimybėmis, už minimalią kainą.

Artėjant prie pabaigos vėl sutinkame fotografijos pasaulyje gerai žinomus vardus ir jų puikius kūrybos pavyzdžius. Ne išimtis ir Canon PowerShot SX220 HS, fotoaparatas tiems, kas keliaudami nenori po kaklu jaustis tarsi pasirišę akmenį, mat didieji (angl. „Superzoom“) fotoaparatai iš tikrųjų sveria gana nemažai ir prasitampius su tokiais visą dieną, gali ne tik paskausti kaklą, bet ir pajausti, jog turime ir stuburą. Todėl norintys keliauti lengvai su fotoaparatu, kuriame telpa viskas, turėtų rimtai apsvarstyti ir šį variantą, nes šis modelis – tai puikus vaizdo kokybės ir lankstumo funkcijų derinys.

Priešpaskutinė vieta priklauso dar vienam kiek mažiau fotografijos pasaulyje žinomam vardui „Panasonic“. Kompanijos nereiktų nuvertinti, kaip skaitmeninių fotoaparatų gamintojo, nes ji yra tikrai pasiūlysi nemažai technologinių sprendimų, kuriuos kol kas naudoja ir kiti gamintojai (pvz., fototechnika su beveidrodine konstrukcija). Tačiau grįžkime prie sąrašo ir čia pasitinkame Panasonic Lumix DMC-FZ48. Šis modelis kaip ir dauguma jau apžvelgtų priklauso optikos gigantams bei pasižymi kitomis šiai grupei būtiniems atributais (pvz., rankiniais nustatymais, funkcijų gausa, „Full HD“ filmavimu, sparta ir pan.), tačiau kažkuo ypatingu ar išskirtiniu pasigirti, deja, negali.

Sąrašo kulminacija – Canon Digital IXUS 115 HS. Įvilktas į stilingą metalinį korpusą, apginkluotas žymiąją „HS“ sistema su puikiu „auto“ režimu bei galimybę viską fiksuoti 12 megapikselių arba „Full HD“ raiška už pusę minimalaus atlyginimo yra kaip tik tai, kas suteiktų džiaugsmą ne tik fiksuojant svarbias akimirkas, bet ir tiesiog leidžiant gerai laiką.

Geriausio skaitmeninio fotoaparato beieškant – „Canon pirmasis sisteminis blynas. Ar tik jis nebus prisvilęs?“

Vos tik pasaulio šviesą išvydo Canon PowerShot G1 X, daugelis „Canon“ kompanijos gerbėjų pradėjo kalbėti, jog šis gamintojas dar visko iš savo skaitmeninių kompaktinių fotoaparatų neišspaudė ir kol to nepadarys, į skaitmeninių sisteminių fotoaparatų rinką tikrai nelįs, tačiau neprabėgo nei pusė metų, kai buvo viešumai pristatytas pirmasis sisteminis fotoaparatas Canon EOS M.

Panašu, kad šįkart kompanija nuėjo jau „Sony“ leidžiamos „NEX“ serijos takais, nes į savo fotoaparatą įmontavo APS-C dydžio vaizdo jutiklį, analogišką skaitmeniniams veidrodiniams fotoaparatams, kas leidžia tikėtis, jog gaunama nuotraukų kokybė tikrai nenukentės.

Tai greičiausiai pirmasis, bet tikrai ne paskutinis bandymas prasibrauti į skaitmeninių sisteminių fotoaparatų rinką, tad ne už ilgo reiktų tikėtis atsvaros ir aukštesnės klasės šio tipo fotoaparatams, kuriuos jau gana senokai siūlo konkurentai, o kol kas turime vieną modelį ir porą naujų objektyvų, kurių laikui bėgant turėtų tik daugėti. Tiesa, kas turi daug EF-S tipo objektyvų, taip pat neturėtų nuliūsti, mat išleistas ir jiems skirtas adapteris, kuris leis išnaudoti ir jų potencialą.

Iš naujovių dar galima paminėti, jog fotoaparate įdiegta hibridinė auto fokuso sistema, leidžianti ne tik kokybiškiau fotografuoti (ypač judančius objektus), bet ir filmuoti. Visa tai palengvina didelis (7,7 cm) ir ryškus LCD ekranas, tiesa ne visiems gali patikti, kad jis lietimui jautrus, tačiau nuo mados šauksmo deja niekur nepabėgsi. Kaip visada, fotoaparate galima bus rasti įvairius filtrus, įdomesniems efektams išgauti, o pageidaujantys eksperimentuoti patys su šviesa, galės pasitelkti belaidį išorinių blyksčių valdymą (pagrindinę blykstę rasite komplekte).

Paskutinė įdomi naujovė, tai filmavimo funkcija. Pirmiausia tuo, kad ji veiksmo garsą galės įrašinėti jau erdviniu garsu, o ne stereo ar mono, kaip konkurentų modeliuose, antra – visą nufilmuotą medžiagą bus galima koreguoti jau pačiame fotoaparate, kiek tai patogu dar sunku spręsti, tad belieka tik sulaukti kol fotoaparatas pasirodys ant parduotuvių lentynų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: fotofabrikas.lt
fotofabrikas.lt
(5)
(1)
(2)

Komentarai (37)

Susijusios žymos: