Alkoholis nepadeda užsimiršti, arba kaip tampama alkoholiku  (77)

Mokslininkai nustatė, kad alkoholinių gėrimas ne tik kad ne padeda pamiršti rūpesčių, bet priešingai – padeda juos aiškiau prisiminti, informuoja ScienceDaily.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ostine įsikūrusio Teksaso universiteto Waggoner alkoholio ir priklausomybės tyrimų centro neseniai atliktas tyrimas rodo, kad išgėrinėjimas įgalina tam tikras mūsų smegenų sritis ne pamiršti, o geriau atsiminti dalykus.

Vyraujanti nuomonė, kad dėl alkoholinių gėrimo vartojimo žmogus pamiršta tam tikrus dalykus ir tokių gėrimų vartojimas pablogina sugebėjimą mokytis, nėra klaidinga, tačiau ji akcentuoja tik vieną alkoholio poveikio smegenims pusę. „Paprastai, kai kalbame apie mokymąsi ir atmintį, mes kalbame apie sąmoningą atmintį. Alkoholinis pablogina mūsų sugebėjimą atsiminti tam tikrą informaciją, pavyzdžiui, jūsų kolegos vardą ar žodžio apibrėžimą, ar kur šįryt pastatėte savo automobilį“, - „Science Daily” aiškino neurobiologas Hitoshi Morikawa.

H. Morikawa atlikto tyrimo, kurio rezultatai praėjusį mėnesį buvo paskelbti žurnale „The Journal of Neuroscience”, metu buvo nustatyta, kad pakartotinis etanolio vartojimas padidina neuronų plastiškumą svarbiausioje smegenų dalyje. Kai žmonės vartoja alkoholinius gėrimus ar narkotikus, pasąmonė ne tik mokosi vartoti daugiau, bet ir tampa imlesnė su maistu, muzika, net žmonėmis ir socialinėmis situacijomis susijusių pasąmonės atsiminimų ir įpročių formavimui.

H. Morikawa teigimu, alkoholikai nėra priklausomi nuo malonumo ar palengvėjimo jausmo, kurį jaučia vartodami alkoholinius gėrimus, bet nuo aplinkos, elgesio ir psichologinių ženklų, kurie sustiprėja, kai alkoholis paskatina dopamino išsiskyrimą smegenyse. „Dažniausiai žmonės galvoja apie dopaminą kaip apie laimės arba malonumo perdavėją, bet, tiksliau šnekant, tai yra mokymosi perdavėjas, – teigė mokslininkas. – Jis sustiprina tas sinapses, kurios veikia, kai yra išskiriamas dopaminas“.

Vienas iš alkoholinių gėrimų vartojimo metu „išmokstamų dalykų“ yra tas, kad alkoholis teikia pasitenkinimą. Ėjimas į barą, bendravimas su draugais, tam tikrų maisto patiekalų valgymas, tam tikros muzikos klausimas ar kiti malonumą teikiantys dalykai, kuriuos žmonės daro, kai geria alkoholinius gėrimus, teikia malonumą. Kuo dažniau mes tai darome, kai vartojame alkoholinius gėrimus, ir kuo daugiau dopamino išsiskiria, tuo „galingesnės” tampa įvairios sinapsės ir žmonės vis labiau trokšta šių su alkoholio vartojimu susijusių potyrių.

H. Morikawa viliasi, kad geriau suprasdamas neurobiologinius priklausomybės pagrindus, jis galės sukurti vaistus nuo priklausomybės, kurie susilpnins, o ne sustiprins pagrindines sinapses. „Mes kalbame apie dalykų atsiejimą. Tai gana baugu, nes turi potencialą tapti sąmonę kontroliuojančia medžiaga. Vis dėlto, mūsų tikslas yra pakeisti sąmonę kontroliuojančius priklausomybę sukeliančių narkotikų aspektus”, - teigė mokslininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (77)