Moldovoje pacientus chirurgai operavo naudodami statybinį grąžtą ir reples (Video)  (4)

Internete pasirodžius vaizdo medžiagai, Moldovoje aukščiausiu lygiu užvirė skandalas. Paaiškėjo, kad vienos ligoninės chirurgai operacijas atlieka naudodami statybinius įrankius – grąžtą ir reples, skelbia newsru.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vaizdo medžiagą, kaip paaiškėjo, internete paskelbė patys gydytojai. „Mes dirbame su tuo, ką mums suteikia ligoninės vadovybė“, – sako Ignatenko ligoninės traumatologijos skyriaus vedėjas Grigorijus Rusanovskis. Jo teigimu, chirurgai jau ne kartą kreipėsi į vadovą prašydami aprūpinti specialia medicinine įranga, tačiau kiekvieną kartą pasigirsdavo neigiamas atsakymas.

Ligoninės valdžia pinigus leidžia viskam, tik ne įrangos pirkimui, nusprendusi sutaupyti neskiriant lėšų kokybiškų instrumentų pirkimui. Gydytojai teigia esantys priversti patys pirkti įrankius. Dėl šios priežasties chirurgai nusprendė viešumu atkreipti dėmesį į problemą.

Metodas pasirodė esąs veiksmingas, į situaciją iškart įsikišo Moldovos premjeras Jurijus Leanca, kuris pareikalavo sveikatos apsaugos ministro Andrejaus Usatovo nubausti atsakingus asmenis ir jei būtina skirti papildomų lėšų normalių chirurginių instrumentų įsigijimui.

„Kai pamačiau tuos vaizdus, mane nustebino, kad prietaisus naudoja diletantas, žmogus, kuris neišmano šios medicinos srities, – sako A. Usatovas, – Tokio grąžto ligoninės įrangos sąraše nėra, tačiau jį naudoti galima. Ligoninei skirtos trys naujos gręžimo priemonės, nesuprantu, kodėl naudotas statybinis grąžtas.“

Anot Moldovos chirurgų, statybiniai įrankiai nėra prastesni už chirurginius instrumentus.

Kišionovo ligoninės gydytojas traumatologas Nikolajus Kurka, operacijos metu naudojęs statybinį grąžtą, pavaizduotą skandalingame vaizdo įraše, paaiškino, kad jam vadovaujant prietaisą rankose laikė slaugytoja.

„Mums reikėjo išgręžti skylę paauglio alkūnės kaule, kas ir buvo padaryta. Šie įrankiai, grąžtai ir replės, turi vieną trūkumą – juos sudėtinga sterilizuoti“, – sakė gydytojas.

Be to, gydytojas teigė, kad ir jo kolegos operacijų metu naudoja statybinius instrumentus ir jis nieko labai blogo tame nemato.

Tuo metu vyriausiasis ligoninės gydytojas Nikolajus Starčiuk mano, kad pavaldiniai tokiu būdu tiesiog bandė jį diskredituoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(0)
(0)

Komentarai (4)