Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015-08-17)  (0)

Naujas termobranduolinės sintezės dizainas, kosminis liftas ir mažiau riebalų turinti dieta geresnė už už mažai angliavandenių turinčią


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Supertakumas supermagnete

Fizikai savaitė buvo didinga – IT tyrėjų komanda sukūrė supertakumą rekordiškai stipriame magnetiniame lauke – Bose-Einšteino kondensate – dešimtadaliui sekundės.

Augančios termobranduolinės viltys

Kita MIT komanda paskelbė naują dizainą, kuris galėtų pagaliau termobranduolinę sintezę priartinti prie realybės – jau per dešimt metų.

Ką veidrodyje mato protonas?

Tuo tarpu CERN dirbanti komanda išsiaiškino, kadprotonai ir antiprotonai atrodo kaip tikri veidrodiniai atvaizdai – tai rodo tiksliausias iki šiol jų masės ir krūvio santykio matavimas.

Karštasis neutrinas №4

Pietų ašigalyje įsikūrusio IceCube eksperimento komanda pranešė, kad kosminė paslaptis gilėja, atradus ultraaukštos energijos neutriną – tai jau ketvirtasis ir didžiausios energijos iš stebėtųjų.

Rikiuotės trikdytojai išsiaiškinti

CalTech komanda paskelbė fundamentaliosios fizikos atradimą – pirmą kartą nustatė, kaip randasi elektronų išsidėstymo nestabilumas metaluose.

Beveik kosminio lifto patentas

Kanados kompanija gavo JAV patentą kosminiam liftui – jie siūlo iš pripildytų helio modulinių kevlaro–polietileninio kompozito vamzdžių montuoti struktūrą, kuri, jų teigimu, galėtų pasiekti 19 km aukštį. Liftu į tą aukštį būtų keliami kroviniai ir žmonės, o viršuje būtų pakilimo ir nusileidimo takas kosminiams lėktuvams.

Visata išsikvepia

Kita tarptautinė astronomų komanda pranešė sekę lėtą visatos mirtį. Jie atliko iki šiol nuodugniausią visatos energijos gamybos vertinimą, matuodami 200 000 galaktikų generuojamą energiją, ir išsiaiškino, kad ji maždaug pusė to, kas buvo prieš du milijardus metų.

(Ne tokie) akivaizdūs vyrų ir moterų skirtumai

Northwestern universiteto tyrėjų komanda atskleidė skirtumą tarp lyčių – žinoma, kitą, nei akivaizdūs. Jie išsiaiškino, kad vyrų ir moterų smegenų veikimas skiriasi molekuliniame lygyje.

Netikėtas stiklas

Tuo tarpu kita mokslininkų komanda netikėtai sukūrė naują stiklo tipą – ir jis gali padėti pagerinti elektroninių įrenginių efektyvumą.

Dietos gairės

Jei esate vienas iš daugelio, besistengiančių numesti svorį, laikydamiesi dietos, tikriausiai bus įdomu sužinoti, kad tyrėjų komanda kartu su JAV nacionaliniu sveikatos institutu išsiaiškino, kad žmonėms mažai riebalų turinti dieta padeda numesti daugiau svorio, nei mažai angliavandenių turinti. Belieka jos laikytis.


Bob Yirka

phys.org

(12)
(1)
(11)

Komentarai (0)