Medicina iš arti : tėvystės nustatymo testas (Video)  (0)

Sparčiai vystantis biotechnologijų mokslui ima populiarėti įvairūs NDR testai, iš kurių kol kas dažniausiai atliekamas tėvystės nustatymas. Tėvystei nustatyti reikalinga palyginti vyro DNR su vaiko genų informacija. Šiam tyrimui imamas paciento kraujo arba epitelinių ląstelių mėginys, o kas vyksta toliau, išsamiai pasakojama video reportaže.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nustatant tėvystę specialiose sąlygose su kraujo arba epitelio mėginiais atliekama reakcija, moksliškai vadinama polimerazės grandinine reakcija, ji trunka mažiausiai tris, tris su pusę valandos. Reakcijos rezultatas – padauginta paciento DNR. Šio mokslinio metodo principas paremtas nuolatiniu temperatūros kaitaliojamu nustatytais laiko intervalais.

Po reakcijos gauti DNR fragmentai, ištiriami elektroforezės procedūros metu. Visi po elektroforezės gauti duomenys atkeliauja į kompiuterinę programą, vadinamą genmaperiu, lietuviškai – genų žemėlapiu.

Apie tai kaip atliekamas biologinės tėvystės tyrimas DELFI.TV žurnalistų Mindaugo Bajarūno ir Svajūno Ablingio parengtame vaizdo siužete pasakoja biomedicinos tyrimų centro „Sorpo“ vadovas Valdemaras Gervinskas.

Prie to pačio priminsime, jog DNR testai labai populiarėja visame pasaulyje. Ir jie taikomi nebūtinai tėvystei nustatyti - iš DNR žemėlapio galima įvertinti įvairias ligas ir rizikos faktorius. Šia linkme didelį žingsnį padarė genetinio testavimo paslaugų firmos „23andMe“ įkūrėjai, sukūrę asmeninį DNR testą (vakarų žiniasklaidą tai net pavadino metų išradimu, tiesa, su kai kuriais diskutuotinais etiniais aspektais). Kitos JAV įsikūrusios genetinių tyrimų bendrovės „Illumina“ vadovo nuomone, tokie DNR testai jau ateinantį dešimtmetį bus įprasti ir naudojami praktiškai visų naujagimių potencialių ligų rizikai nustatyti. Neatsilieka ir D. Britanija, kurioje pristatytas DNR testų komplektas „pasidaryk pats“.

Prie to pačio galite peržiūrėti dar du lietuviškus pažintinius video siužetus - vieną apie biochemiją ir DNR grandines, o kitą apie kraujo tyrimo procedūrą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Mindaugas Bajarūnas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)