Gyvenimo istorija matoma tRNR struktūroje  (0)

tRNR – transportinė ribonukleorūgštis. Tai labai sena molekulė, kuri ląstelei yra būtina norint atlikti bet kokį veiksmą. Todėl tRNR reikalinga mūsų gyvybės palaikymui. Ilinojaus universiteto mokslininkai paskelbė, jog tRNR taip pat yra ir „didis istorijos žinovas“, savo struktūroje saugantis kai kuriuos ankstyviausius ir svarbiausius evoliucijos įvykius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš begalės žinomų RNR molekulių, transporto RNR (tRNR) yra svarbiausia tiesioginė tarpininkė tarp genų ir baltymų. tRNR dalyvauja amino rūgščių gaminime turint genų seką. Iš gautų amino rūgščių yra gaminami baltymai. tRNR turi savybę pagauti reikiamą amino rūgštį ir ją nunešti į baltymus konstruojančius mechanizmus. Tačiau tam, kad tRNR sėkmingai pridėtų atneštą amino rūgštį prie formuojamo baltymo galo, jai dar reikia perskaityti RNR, kuri ir duoda informaciją tiksliai baltymo, sudaryto iš amino rūgščių, sekai.

Kadangi tRNR yra labai svarbi, tai logiška galvoti, jog ji mūsų organizme yra jau nuo pačių seniausių laikų. Tam ir pradėti tRNR tyrinėjimai - tikimasi, jog jos ypatybių supratimas, leis daugiau sužinoti apie organizmų ir virusų vystymąsi.

Transporto ribonukleorūgštis yra dobilo lapo formos. Tyrėjai ieškojo molekulių panašių į šią struktūrą, priklausančių virusams ar kuriai nors iš superkaralysčių: archėjų, bakterijų ir eukariotų. Visi tRNR duomenys, gauti naudojant kompiuterines programas, ieškant panašių struktūrų, buvo panaudoti sudarant genealoginį tRNR medį. Vėliau buvo atliktos analizės su kiekviena karalyste, kuri ir parodė, kad karalystės su virusais išsiskiria genealoginiame medyje.

Šie visi tyrinėjimai pagrindė ankstesnius spėliojimus, jog pirmoji karalystė buvo archėjų. Archėjos - tai mikrobai, kurie gali išgyventi ekstremaliose aplinkose, pavyzdžiui, verdančioje rūgštyje.

Mokslininkų grupės vadovas sako, jog tRNR tyrimo rezultatai atitinka jų pačių anksčiau atliktų tyrimų rezultatus. Tai svarbu, nes du nepriklausomi tyrinėjimai pagrindžia vienas kitą. Taip pat mokslininkai padarė išvadas, jog virusai kartu su eukariotais atsirado iš karto po achėjų ir tik vėliau atsirado bakterijos. Tai leidžia manyti, jog virusų domenas yra ląstelė.

Iliustracijoje: tRNR dobilo lapo formos struktūra, kuri leidžia mokslininkams sužinoti apie evoliucijos istoriją. Raudonai pažymėti molekulės rajonai patys seniausi.

Parengė: Evaldas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: