Surasta didžiausia iki šiol juodoji skylė  (5)

18 milijardų Saulės masių – toks yra naujasis juodųjų skylių masės rekordas. Jį nustatė juodoji skylė, ankstesnės rekordininkės masę viršydama daugiau kaip šešis kartus. Šį neeilinį atradimą padarė Suomijos astronomų grupė iš Turku universiteto.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pats atradimas pristatytas Ostine įvykusioje 211-e amerikiečių astronomų sąjungos organizuotoje konferencijoje AAS 211th Meeting. Rekordinės masės Visatos objektas, pavadintas OJ287, kaimynystėje turi santykinai nedidelę dar vieną juodąją skylę, kuri sukasi aplink milžinę. Tokia dualinė sistema leido astronomas gana tiksliai įvertinti juodosios skylės masę.

Ši dualinė sistema yra kvazaras, spinduliuojantis milžinišką energijos kiekį. Kvazaras - viena aktyviųjų galaktikų branduolių rūšių. Optiškai panašūs į žvaigždes, tačiau skvarbiose nuotraukose matomos kvazarus supančios pavienės ar sąveikaujančios galaktikos. Plačiau apie šiuos neįprastus Visatos objektus galite paskaityti Vikipedijoje.

Kaip kvazarui, šis objektas yra gana arti mūsų – nuo Žemės jis nutolęs „tik“ per 3.5 milijardo šviesmečių. Pasislėpęs jis Vėžio žvaigždyne ir yra vienas iš geriausiai ištyrinėtų kvazarų. Jis generuoja optinius impulsus su dviem ypatingai galingais pikais, susidarančiais kas 12 metų.

Astronomų nuomone, tai atsitinka tuomet, kai mažoji juodoji skylė kertą milžinės akrecinį diską. Suomių astronomai numatė tokį reiškinį įvyksiant 2007 metų rugsėjo mėnesį. Būtent taip ir nutiko – ši patvirtinta prielaida leido įrodyti dualinį objekto charakterį ir negana to, ganėtinai tiksliai įvertinti jo masę.

Anksčiau astronomai tik spėjo, jog kvazare gali egzistuoti tokios milžiniškos masės juodoji skylė, tačiau dabar tai jau nebekelia abejonių.

Savaime suprantama, gravitacinis laukas šioje sistemoje yra nepaprastai stiprus. Tad šiuo atveju tradicinė astrofizika buvo bejėgė ir norėdami įvertinti objektų judėjimo trajektorijas mokslininkai turėjo remtis Einšteino reliatyvumo teorijos principais. Faktiniai dualinės sistemos stebėjimai sulyginti su teoriniais paskaičiavimais dar kartą įrodė didžiojo fiziko teorijų teisingumą. Juodųjų skylių duomenys, lyginant su teoriniais, sutapo 10 % tikslumu. Autorių nuomone, tolesni OJ287 stebėjimai leis dar labiau padidinti sutapimo lygį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)