Preliminariai suskaičiuota Irako karo kaina  (9)

Nuo dešimčių tūkstančių žuvusiųjų ir sužeistųjų iki šimtų milijardų dolerių per beveik devynerius konflikto metus – nors tiksliai įvertinti visus Irako karo padarinius yra sudėtinga, tačiau net ir oficialių duomenų statistika kalba apie didžiulius nuostolius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žmogiškieji nuostoliai

Nuo JAV vadovaujamos invazijos 2003 metų kovą per karą žuvo mažiausiai 126 tūkst. civilių irakiečių, nurodo Bostono universiteto profesorė Neta Crawford. Be to, žuvo dar 20 tūkst. irakiečių karių ir policininkų, daugiau kaip 19 tūkst. sukilėlių. Britų organizacija IraqBodyCount.org nurodo, kad užregistruotų civilių irakiečių žūties atvejų yra 104 035-113 680.

JAV, kaip nurodo Pentagonas, neteko 4 474 savo karių; 3 518 jų žuvo per kovos veiksmus. Tai didžiausi vienos šalies nuostoliai visoje invaziją į Iraką surengusioje koalicijoje. Antroje vietoje šiuo požiūriu yra Didžioji Britanija, kuri, kaip nurodo Gynybos ministerija, Irake neteko 179 savo karių. Dar beveik 32 tūkst. amerikiečių karių buvo sužeisti.

Lapkričio mėnesį dėl smurto žuvo 187 irakiečiai: 112 civilių gyventojų, 42 policininkai ir 33 kariai. Šiuos skaičius galima palyginti su 2007-ųjų sausį žuvusių irakiečių skaičiumi – 2 087. Per devynis pirmuosius šių metų mėnesius iš viso žuvo 2 045 žmonės, nurodo Irako Sveikatos apsaugos, Vidaus reikalų ir Gynybos ministerijos.

Tuo tarpu Jungtinės Tautos (JT) apskaičiavo, kad 1,75 mln. irakiečių dėl šio karo tapo pabėgėliais: buvo priversti bėgti į kaimynines šalis ar kitas Irako vietas.

Finansiniai kaštai

Pentagonas nuo 2003 metų operacijoms Irake išleido beveik 770 mlrd. dolerių. Ši suma laikoma lėšomis nenumatytoms operacijoms užsienyje ir buvo skirta atskirai nuo pagrindinio gynybos biudžeto, į kurį taip pat buvo įtrauktos tam tikros lėšos Irako karui.

Pasaulio bankas apskaičiavo, kad Irako BVP 2003 metais smuko 41-u procentu.

Irako karas ir šalies atstatymas JAV mokesčių mokėtojams nuo 2003 iki 2012 metų kainavo 256 mln. dolerių per dieną, apskaičiavo Kongreso biudžeto įstaiga. Skaičiuojant šio karo kainą taip pat reikia įtraukti milijardus JAV dolerių civilinės paramos Irakui, išlaidas rūpinantis veteranais ir sužeistais kariais.

JAV vyriausybės statistikos dokumentuose Irake ir Afganistane tarnavę veteranai minimi drauge, nes daug iš 1,25 mln. veteranų dalyvavo abiejuose šiuose karuose. Iki 2010 metų pabaigos Jungtinės Valstijos jau buvo išleidusios beveik 32 mlrd. dolerių sužeistų karių gydymui ir invalidumo pensijoms, kurios veteranams mokamos visą gyvenimą.

Ateinančiais dešimtmečiais veteranų medicininės priežiūros ir pensijų išlaidos tik didės. Harvardo universiteto profesorė Linda Bilmes apskaičiavo, kad pensijų veteranams iki 2055 metų suma pasieks 346-469 mlrd. dolerių, pirmiausia – dėl išlaidų medicininei priežiūrai.

Kiti nuostoliai

Po 2003 metų invazijos dėl užliejimų ir gaisro saugykloje dingo, buvo sugadinta ar sunaikinta maždaug 60 % Irako nacionalinio archyvo – dešimtys milijonų dokumentų, nurodo Archyvo direktorius Saadas Iskanderas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)