Baltarusijos interneto apribojimai: kas leidžiama, o kas draudžiama?  (5)

Praėjusią savaitę Baltarusijoje įsigaliojo naujas įstatymas, kuriuo įtvirtinami platesni naudojimosi internetu apribojimai, leisiantys dar griežčiau kontroliuoti šalies virtualią erdvę. Privatiems ir juridiniams asmenims numatoma prievolė rinkti informaciją apie piliečių apsilankymus užsienio tinklalapiuose bei pateikti valstybinėms institucijoms, jei šios paprašytų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atskirais atvejais interneto tiekėjai įpareigoti net blokuoti prieigą prie kai kurių tinklalapių. Už numatytų reikalavimų nevykdymą gresia administracinė atsakomybė ir nemažos baudos. 

Įstatymas taip pat numato naujų apribojimų internetu prekes parduodančiam ar paslaugas teikiančiam verslui. Nuo šiol Baltarusijoje registruotos ir šalies teritorijoje savo veiklą vykdančios įmonės negalės naudotis interneto resursais iš užsienio – savo duomenis jos privalės laikyti Baltarusijoje esančiuose duomenų centruose.

Viešojoje erdvėje pastebima klaidingų interpretacijų, esą įstatymas apriboja ir domenų naudojimą, tad tokios įmonės savo veikloje privalės naudotis tik „.by“ domenais. Iš tiesų tinklapius su „.by“ galūne turėti, kaip ir anksčiau, privalės tik valstybinės institucijos. Internete savo veiklą vykdančios įmonės galės ir toliau naudotis įvairiais domenais iš užsienio.

„Šiuo atveju Baltarusijos valdžiai rūpi ne tai, kokį domeną naudoja įmonės ar kokie jų interneto svetainių pavadinimai, bet tai, kur šios svetainės talpinamos. Naujasis įstatymas kontroliuoja būtent duomenų talpinimą – tam naudoti nuo šiol galima tik Baltarusijoje esančius duomenų centrus,“ – komentuoja UAB „Baltnetos komunikacijos“ Klaipėdos regiono direktorius Artūras Dovydėnas. „Pavyzdžiui, Baltarusijos rinkoje prekes ar paslaugas parduodanti elektroninė parduotuvė, registruota su „.com“ domenu, tačiau savo duomenis laikanti Baltarusijos IT paslaugų tiekėjo serveryje naujojo įstatymo nepažeis. Tuo tarpu tokia pat parduotuvė, registruota su .by domenu, tačiau savo duomenis laikanti serveryje Lietuvoje, bus laikoma įstatymo pažeidėja.“

Šalies vyriausybės teigimu, naujasis įstatymas buvo priimtas siekiant paskatinti vidinės interneto technologijų rinkos augimą. Tikimasi, jog šis įstatymas sumažins IT paslaugų importą, taigi ir pinigų išsiuntimą iš šalies bei paskatins šalies interneto infrastruktūros vystymąsi. Siekdama šių tikslų, Baltarusija nuėjo vienu paprasčiausių kelių – savo IT rinkos auginimui pasitelkė ne investicijas ar kitokias skatinimo priemones, tačiau apribojimus bei draudimus. 

Tarp tokio įstatymo priėmimo motyvų įvardijamas ir siekis užtikrinti, jog prekyba ir paslaugų teikimas internetu veiktų skaidriai ir nepažeidžiant įstatymų. Vis dėlto manoma, jog viena svarbiausių tokio įstatymo priėmimo priežasčių – didesnės šalies verslo kontrolės galimybės. Baltarusijos vyriausybei, besistengiančiai užgniaužti bet kokią Vakarų valstybių įtaką verslui bei piliečiams, labai svarbu nuolat kontroliuoti finansų srautus šalyje. Tai kur kas lengviau, kai visi interneto verslininkų duomenys saugomi šalies duomenų centruose.

Teigiama, jog naujasis įstatymas taip pat turėtų padėti Baltarusijai išvalyti interneto erdvę nuo šiukšlių – apsaugoti vartotojus nuo įstatymu draudžiamo interneto turinio. Kaip labiausiai nepageidaujamas turinys šiuo atveju įvardijama smurto propaganda, pornografija, taip pat prekyba žmonėmis. Manoma, jog šios priežastys, kaip ir siekis toliau vystyti šalies IT infrastruktūrą bei mažinti saitus su Vakarų pasauliu, skatins vyriausybę imtis daugiau veiklą internete ribojančių priemonių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: