Ryšių reguliavimo tarnyba: BPC galėtų gauti duomenis apie telefono be SIM buvimo vietą iš bet kurio operatoriaus – tereikia kreiptis  (4)

Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT), atlikusi tyrimą dėl skambinančiojo vietos nustatymo duomenų teikimo Bendrajam pagalbos centrui (BPC), nurodo, kad pagalbos centro darbuotojai galėtų kreiptis į mobiliojo ryšio operatorių dėl telefono be SIM kortelės buvimo vietos nustatymo. BPC viršininkas Artūras Kedavičius tikina, kad taip nėra – esą tokia galimybė prieštarautų teisės aktams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Esamas teisinis reglamentavimas užtikrina galimybę BPC gauti vietos nustatymo duomenis ir apie tuos naudotojus, kurie skambindami BPC nenaudojo SIM kortelės“, – nurodoma preliminariose RRT tyrimo išvadose.

SIM kortelių neturinčių telefonų buvimo vietą automatizuotai BPC teikia tik „Tele2“, o „Bitė“ ir „Omnitel“ tokius duomenis gali pateikti neautomatiškai.

Ar tai reiškia, jog praėjusį šeštadienį mašinos bagažinėje uždarytos, o vėliau gyvos sudegintos, merginos skambučio sulaukę BPC operatoriai, nematydami jos buvimo vietos, galėjo kreiptis į mobiliojo ryšio operatorius, kad šie pateiktų tokius duomenis?

„Būtų galėję, jei būtų suderinę procedūras, aš taip įsivaizduoju. Kol kas negaliu komentuoti, ką jie yra dėl to susitarę, – 15min.lt sakė RRT direktorius Feliksas Dobrovolskis. – Principas toks: kitoms institucijoms, kurios turi teisę gauti informaciją pagal IMEI, yra teikiama tokia informacija. Ji nėra realizuojama realiu laiku, bet tam tikrus duomenis tam tikru detalumu jie gauna. Lygiai taip pat gali gauti ir BPC, jei jie susitarė dėl to tarpusavyje.“

Jis negalėjo pasakyti, kiek laiko užtruktų neautomatizuotas duomenų apie buvimo vietą pateikimas. „Šiuo atveju, man atrodo, tai turėtų būti minučių klausimas. Bet tai turėtų patikslinti operatoriai“, – teigė F.Dobrovolskis.

Kreiptis neleidžia įstatymai?

BPC viršininkas A.Kedavičius tikina, kad neautomatizuotai duomenis apie telefono buvimo vietą operatoriai gali pateikti tik operatyvinėms tarnyboms, bet ne pagalbos centrui.

„Čia ir reikia labai aiškiai pasakyti, kad europinėje direktyvoje, Elektroninių ryšių įstatyme, pačiose taisyklėse, kur cituoja RRT, mechanizmas yra patvirtintas toks pat: mes turime gauti iš ryšių operatorių tinklo skambutį, kartu su skambučiu – numerį, kartu su numeriu – koordinates skambinančio. O ne kreiptis kažkur, – 15min.lt sakė A.Kedavičius. – Sprendimas, kuris pagal europinę direktyvą turi būti pateiktas BPC, turi būti pilnai automatinis. Ne mes turime klausti ir prašyti, o jie turi pateikti. Jie yra įsipareigoję iki Naujų metų įdiegti tokį sprendimą.“

„Bitė Lietuva“ teigia, kad neautomatizuotu būdu informacija apie telefono buvimo vietą operatyvinėms tarnyboms pateikiama nedelsiant. „Duomenų pateikimas vyksta operatyviai, nepaisant, ar tai savaitgalis, ar paprasta darbo diena. Tikslaus laiko negalime skelbti viešai operatyvinių tarnybų prašymu – tokia informacija gali pasinaudoti nusikaltėliai“, – rašoma „Bitė Lietuva“ atsiųstame komentare. Paprašius patikslinti, ar tai užtruktų ilgiau nei pusvalandį, kompanijos atstovai nurodė, jog duomenys pateikiami kur kas greičiau.

Policijos ataskaitoje nurodoma, kad nuo pirmojo merginos skambučio BPC iki pranešimo apie Panevėžio rajone degantį automobilį praėjo kone valanda.

RRT įpareigojo bendroves „Bitė Lietuva“ ir „Omnitel“ iki šių metų pabaigos užtikrinti, kad abonentų ir kitų naudotojų, kurių negalima identifikuoti pagal telefono ryšio numerį, vietos nustatymo duomenys BPC būtų teikiami automatiškai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Gediminas Gasiulis
(2)
(0)
(0)

Komentarai (4)