Suskaičiavo, kiek kainuotų gyvenimas be rusiškų dujų – kaina neįtikėtina  (7)

Norint prisivilioti pakankamai dujų iš pasaulinės rinkos ir taip kompensuoti rusiškų dujų tiekimo praradimą, Europos gamtinių dujų kainos turėtų išaugti dvigubai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Palyginamosios Jungtinės Karalystės kainos turės išaugti 124 proc., kad pritrauktų suskystintų gamtinių dujų (SGD), jei Europa dviem vasaros mėnesiams turėtų pakeisti visas iš Rusijos gaunamas dujas, teigia Londono energetikos žaliavų rinkos tyrimų bendrovė „Energy Aspects“.

Pagrindinė alternatyva rusiškoms dujos būtų tanklaiviais gabenamos suskystintos gamtinės dujos.

Briuselyje įsikūrusios tyrimų grupės „Bruegel“ skaičiavimu, norėdama pakeisti rusiškas dujas SGD, norvegiškomis dujomis ir anglimi, ES turėtų mokėti 50 proc. daugiau.

„Visiško perėjimo kaina bus didelė. Rusija išliks svarbiu tiekėju Europa, bet aš manau, kad pagrindinis akcentas bus pajėgumų diversifikavimas taip, kad esant poreikiui būtų galima importuoti iš kitų šaltinių“, - sako Londono rizikos tyrimų ir konsultacijų įmonės „Eurasia Group“ pasaulinių energijos ir gamtinių išteklių skyriaus direktorius Willas Pearsonas.

Didžiosios Britanijos naftos ir dujų bendrovės „BG Group“ duomenimis, praėjusiais metais sumažėjus paklausai, Europa importavo mažiausiai suskystintų gamtinių dujų per pastaruosius devynerius metus.

Briuselio lobistų grupė „Gas Infrastructure Europe“ skaičiuoja, kad Europoje esantys terminalai per metus gali importuoti iki 199 mlrd. kubinių metrų dujų. „Gazprom“ duomenimis, Rusija į ES pernai eksportavo 138 mlrd. kubų dujų už vidutinę 387 JAV dolerių (970,17 lito) kainą.

„Greičiausiai nėra neįmanoma panaikinti Europos priklausomybės nuo Rusijos dujų, bet tai nebus pigus ar lengvas projektas. Tai pareikalaus labai sudėtingų ir brangių politinių sprendimų“, - sako Tarptautinės energetikos agentūros naftos, anglies ir energijos rinkų skyriaus vadovas Laszlo Varro.

Priklausomybė nuo rusiškų dujų svyruoja nuo 100 proc. Suomijoje iki 37 proc. Vokietijoje ir 16 proc. Prancūzijoje. Belgija ir Ispanija yra tarp tų šalių, kurios neimportuoja dujų iš Rusijos.

59 proc. suvartojamų dujų iš Rusijos importuojanti Lenkija tvirtina, kad iki 2015 metų gegužės turės SGD terminalą. Tuo tarpu iš Rusijos visas dujas importuojanti Lietuva plaukiojantį SGD laivą-saugyklą turėtų gauti iki šių metų pabaigos. Prancūzija pradės terminalo projektą šiais metais, o Vokietijoje nutrauktas projektas greičiausiai sulauks naujų investuotojų. Savo projektus taip pat peržiūri Kroatija bei Ukraina.

Europos Sąjunga iki birželio turėtų paskelbti strategiją, kaip sumažinti priklausomybę nuo Rusijos, kuri aneksavusi Krymą sukėlė didžiausią regiono krizę nuo Šaltojo karo laikų.

28-ių valstybių blokas trečdalį suvartojamų dujų gauna iš Rusijos ir už jas per metus sumoka apie 53 mlrd. JAV dolerių (132,9 mlrd. litų).

Be suskystintų gamtinių dujų, Europos valstybės galėtų importuoti daugiau dujų iš Norvegijos bei Nyderlandų. „Bruegel“ skaičiuoja, kad kiekviena jų galėtų padidinti dujų eksportą mažiausiais 20 kubinių metrų, to pakaktų patenkinti metinį Prancūzijos dujų poreikį.

Prabilta apie būtinybę įkurti energetikos aljansą išteklių tiekimui užtikrinti

Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas šeštadienį paragino Europos Sąjungą (ES) steigti energetikos aljansą, kad padidintų savo energetinį saugumą ir sumažintų priklausomybę nuo daug dujų eksportuojančią Rusiją, kurios įvykdyta Krymo aneksija sukėlė didelę priešpriešą tarp Maskvos ir Vakarų šalių.

Apie 40 proc. Europai skirtų Rusijos dujų yra pumpuojamus tranzitu per Ukrainą.

„Pastarųjų kelių savaičių patirtis rodo, kad Europa turi siekti solidarumo energetikos srityje“, – pabrėžė D.Tuskas.

Pasak jo, Lenkijos siūloma energetikos sąjunga būtų pagrįsta šešiais punktais, „reabilituojant“ akmens anglis kaip naudotino energetikos išteklių rūšį, plėtojant skalūnų dujų gavybą ir kuriant bendrą energetikos išteklių pirkimo sistemą, kuri užtikrintų geriausias kainas.

Europos pastangose diversifikuoti savo energetikos rinką svarbų vaidmenį taip pat turėtų atlikti suskystintų gamtinių dujų importas iš JAV, pridūrė D.Tuskas.

Po Krymo aneksijos Europos lyderiai susitarė sparčiau stengtis užtikrinti energetinį saugumą ir mažinti priklausomybę nuo Rusijos tiekiamos naftos ir dujų.

ES padarė pažangą, didindama savo energetinį saugumą po 2006 ir 2009 metais įvykusių krizių, kai Maskvai ir Kijevui ginčijantis dėl neapmokėtų sąskaitų buvo sutrikdytas dujų tiekimas kai kurioms Europos šalims. Tačiau Bendrija nesugebėjo sumažinti iš Rusijos importuojamų išteklių dalies savo ūkyje.

Ukrainai - naujos dujų kainos. Pasekmės visai Europai

Ukrainos energetikos ministerija perspėjo ES dėl galimo "dujų karo" pasikartojimo ir rusiškų dujų tranzito nutraukimo. Apie tai teigiama Ukrainos energetikos ministro Jurijaus Prodano laiške ES energetikos komisarui Guentheriui Oettingeriui.

"Deja, pasiteisino pesimistiškos prognozės dėl naujos Rusijos Federacijos tiekiamų gamtinių dujų kainos. Jau paskelbta, kad naujoji kaina nuo šių metų balandžio bus skaičiuojama be nuolaidos, numatytos "Charkovo sutartyse", - rašoma laiške.

Kaip teigia Ukrainos energetikos ministerija, laiko organizuoti reversinį dujų tiekimą iš ES šalių į Ukrainą liko labai nedaug.

"Jeigu nesugebėsime šios problemos greitu laiku išspręsti, "dujų karas", koks vyko 2009-aisiais, gali pasikartoti pagal tokį pat scenarijų ir su tais pačiais padariniais; dujų tiekimas iš Rusijos Federacijos Vakarų kryptimi gali būti netgi visiškai nutrauktas", - teigiama laiške.

Todėl J. Prodanas ragina imtis skubių priemonių. Jis siūlo per artimiausias dvi tris dienas sukurti specialią aukšto lygio pareigūnų grupę, skirtą užkirsti kelią krizei ir, esant būtinybei, atitinkamai reaguoti. Pagrindinis tokios grupės tikslas būtų kuo skubiau organizuoti dujų tiekimą per Slovakijos teritoriją į Ukrainą.

"Esu įsitikinęs, kad mūsų bendri veiksmai leis užkirsti kelią blogiausiam scenarijui tiek Ukrainos, tiek ir ES šalių gerovės vardan", - teigiama laiške.

Ukrainos ministras pirmininkas Arsenijus Jaceniukas ketvirtadienį Aukštutinėje Radoje paskelbė, kad Rusija nuo balandžio 1 d. Ukrainai dujas brangina 79 proc. iki 480 JAV. dolerių (1200 Lt) už 1000 kub. metrų.

Pasak jo, tokia dujų kaina – vienas iš veiksnių, kuris stumia šalį į ekonominę katastrofą.

Jau anksčiau pranešta, kad dujų kaina gyventojams nuo gegužės 1 d. auga 50 proc.

Kovo 7 d. "Gazprom" vadovas Aleksejus Mileris pastebėjo, kad Ukrainos nesugebėjimas atsiskaityti už dujas gali išprovokuoti situaciją, kokia buvo susiklosčiusi 2009 m. pradžioje. 2009 m. pradžioje "Gazprom" dvylikai dienų pristabdė dujų tiekimą Ukrainai dėl skolų už gamtines dujas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(9)
(1)
(2)

Komentarai (7)