Neįtikėtinas projektas virsta realybe – Marokas įjungė didžiausią pasaulyje saulės jėgainę (Video)  (10)

Marokiečiai pasiryžo grandioziniam projektui – jie stato didžiausią pasaulyje šiluminę saulės jėgainę, kurios generuojamos energijos ne tik pilnai užteks visiems šalies gyventojams, tačiau ir eksportui į Europą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-02-29 Neįtikėtinas projektas virsta realybe – Marokas įjungė didžiausią pasaulyje saulės jėgainę (Video)  (10)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši saulės šilumos „plantacija“ bus didesnė nei Maroko sostinė Rabatas. Pirmoji jėgainės dalis buvo įjungta prieš tris savaites. Tikimasi, kad ji generuos daugiau nei 160 megavatų elektros energijos.

Šalia Uarzazato miesto centrinėje Maroko srityje pastatyta jėgainė naudoja ne saulės kolektorius, o šilumos technologiją. Jos veikimui yra reikalingi veidrodžiai, kurie seka Saulės judėjimą. Taip jie gali sukoncentruoti spindulius, kurie šildo skystį vamzdžiuose. Įkaitęs jis garuoja ir tirpina druską, kuri suka turbinas.

Tikimasi, kad jau įjungta pirmoji dalis aprūpins pakankamu energijos kiekiu šimtus tūkstančių namų ir generuos elektrą iki trijų valandų po saulės nusileidimo. Iš viso ji sugebės dirbti net 20 valandų per dieną.

Šiluminės saulės jėgainės įjungimo ceremonija:

 

Naujoji elektrinė užims 24,3 kvadratinių kilometrų plotą, o kai bus įjungtos visos 4 jėgainė dalys (2018 metais), ji generuos apie 560 megavatų elektros energijos, ir aprūpins ja virš milijono namų.

Anksčiau Marokas buvo 98 proc. priklausomas nuo importuojamo iškastinio kuro, tačiau šalies valdovas nusprendė išnaudoti Atlanto vėjo, kalnų hidroenergetikos ir Saharos saulės galimybes.

Šiuo metu Marokas savo grandioziniam projektui yra sukaupęs 3,9 mlrd JAV dolerių fondą. Apie 1 milijardą dolerių jis gavo iš Vokietijos investicinio banko ir 400 milijonų iš Pasaulio banko.

Prieš klimato kaitos konferenciją Paryžiuje Marokas įsipareigojo iki 2030 m. 32 proc. sumažinti anglies dioksido dujų emisijas. Tikimasi, kad šis atsinaujinančios energijos projektas padės tai įgyvendinti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(83)
(0)
(83)

Komentarai (10)