Gyventojai sunerimę: Šilutės rajone dygsta paslaptingas pastatas  (1)

Šilutės rajono Degučių kaime vyksta statybos, sužadinusios vietos gyventojų smalsumą. Žmonės stebėjosi, kad dygstantis pastatas primena vėjo jėgainę, tačiau kartu – yra gerokai platesnis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Buvo išsiaiškinta, kad Degučių kaime Lietuvos kariuomenė stato modernius oro erdvės stebėjimo radarus.

O viskas prasidėjo nuo to, kad skaitytojas Rolandas atsiuntė nuotrauką, kurioje užfiksuotos statybos Degučių kaime. Jis rašė, jog vieni gyventojai kalba, kad tai esą vėjo jėgainė, o kiti šnabždasi apie kažkokį slaptą Lietuvos kariuomenės objektą.

Paaiškėjo, kad abi versijos nėra teisingos.

Krašto apsaugos ministerija (KAM) paaiškino, kad 2015 metų rudenį Lietuvos kariuomenė pradėjo statybos darbus dviejuose Karinių oro pajėgų radiolokaciniuose postuose – 1-ajame, kuris stovi Prienų rajono Antaveršio kaime, ir 2-ajame, kuris yra Degučių kaime. Taip pat bus atnaujintas ir postas, esantis Ignalinos rajone.

Per 2016 metus šiose vietose bus įrengti naujos kartos trimačiai tolimo aptikimo nuotolio radiolokatoriai. Kitaip tariant, itin modernūs oro erdvės stebėjimo radarai.

„Nauji NATO šalies gamintojo radarai pakeis iki šiol turimus sovietų gamybos techniškai nusidėvėjusius tolimo aptikimo nuotolio radiolokatorius“, – raštu pateiktame atsakyme teigė KAM.

„Tai bus naujausia technologija, kokia diegiama NATO šalyse. Galėsime didžiuotis, kad galime užtikrinti pilnai savo įsipareigojimus tiek apsaugant Lietuvą, tiek mūsų rytinį viso Aljanso pasienį. Tai atitiks aukščiausius NATO standartus“, – apie projektą kalbėjo Prezidentė D.Grybauskaitė.

Visuose postuose išdygs naujai technikai pritaikyti pastatai, bus įrengtos darbo ir administracinės patalpos.

„Tai yra ilgalaikis strateginis projektas, kuris nacionalinę oro erdvės stebėjimo ir kontrolės sistemą perkels į aukštesnės technologinės pažangos pakopą. Tuo pačiu sustiprins visą NATO vieningą oro erdvės ir priešraketinės gynybos sistemą, – teigiama KAM atsakyme. – Tai bus vienas didžiausių ligi šiol Lietuvos indėlis stiprinant tiek nacionalinius, tiek NATO kolektyvinės gynybos pajėgumus.“

Statybos turėtų būti baigtos per 2016 metus. Po to bus atnaujinamas ir Karinių oro pajėgų 4-asis radiolokacinis postas. Bendra projekto vertė – 13 mln. eurų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(41)
(5)
(36)

Komentarai (1)