ES planuojama vienodinti kompensacijas už kūrinių kopijavimą  (3)

Pagal naujausius Europos Komisijos (EK) planus, visoje Europos Sąjungoje gali būti įvesta vieninga kompensacijų už autorinių kūrinių kompensavimo sistemą, pagal kurią bus apmokestinamos ne tik senos, bet ir modernios duomenų laikmenos. Jei sumanymas bus įgyvendintas, Lietuvoje taikomo mokesčio dydis bus toks pats, kaip, tarkime, Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje arba Prancūzijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujas autorių teisių kodeksas, vieninga europinė kūrinių licencijavimo sistema, bendra kompensacijų už kūrinių kopijavimą asmeniniais tikslais metodologija – šie ir kiti pasiūlymai išdėstyti praėjusią savaitę paskelbtame Europos Komisijos (EK) komunikate. Daugeliui dokumente numatytų pasiūlymų Lietuvos gretutinių teisių asociacija AGATA pritaria – įgyvendinus juos galima tikėtis geresnės mūsų šalies kūrėjų teisių ir interesų apsaugos.

„Skirtingai nei daugelyje ES šalių, dėl pasenusių įstatymų Lietuvoje autoriams ir atlikėjams iki šiol nerenkamos kompensacijos už jų kūrinių kopijavimą į šiuolaikines laikmenas ar kopijavimui skirtus įrenginius. Dėl to palyginti su kolegomis užsienyje mūsų kūrėjai gauna kur kas mažesnį atlyginimą“, – sako Agnė Masalskytė, AGATA direktorė.

Jos teigimu, Lietuvoje galiojantis sąrašas laikmenų ir įrenginių už kuriuos renkamos kompensacijos yra vienas trumpiausių tarp visų ES šalių (atlyginimas renkamas tik už CD/DVD diskus, kasetes). Tikėtina, kad atsižvelgus į visų ES šalių praktiką, nauja bendra tvarka būtų palankesnė mūsų kūrėjams.

Komunikate pažymima, kad dar šiemet EK skirs moderatorių, kuriam bus pavesta kuo greičiau suderinti kūrėjų, vartotojų ir verslo organizacijų pozicijas remiantis 2009 m. pasiektu preliminariu susitarimu (jį vienašališkai nutraukė IT bendrovių atstovai). O susitarimo pagrindu parengtas teisės aktas turėtų būti priimtas 2012 m.

Skirtingais skaičiavimais, už kūrinių kopijavimą asmeniniais tikslais Lietuvos kūrėjai per metus negauna nuo kelių šimtų tūkstančių iki daugiau kaip 1 mln. litų jiems priklausančio atlyginimo.

Valdžios institucijos daugiau kaip metus nesugeba atnaujinti Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo ir numatyti, kad atlyginimas turėtų būti skaičiuojamas parduodant ne tik už pasenusias, bet ir šiuolaikines laikmenas bei įrenginius (pvz., USB atmintines, MP3 grotuvus, telefonus su įrašymo įranga). Vis dėlto kaip pastebi ir Europos atlikėjų organizacijų asociacija (AEPO-ARTIS), naujas dokumentas tik apibendrina vykstančias diskusijas ir nepasiūlo naujų efektyvių receptų iš esmės spręsti besikaupiančias problemas autorių teisių srityje.

Europos Komisijos duomenimis, visoje ES kūrybinės industrijos įdarbina 3,5 proc. visos darbo jėgos (daugiau kaip 6,7 mln. darbuotojų) ir sukuria 3,3 proc. viso sąjungos BVP.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)