Pats geriausias dronas pradedantiesiems? „Attop XT-1“ - dabar net 18 kartų pigesnis „DJ Mavic Air“ klonas su labai draugišku valdymu ir gerais atsiliepimais (Apžvalga, Video)  ()

Toli gražu ne kiekvienas puikiai supranta dronų technologijas bei jų valdymą, tačiau tikrai dažnas norėtų bent jau pabandyti tokį įrenginį paskraidinti. Deja, bet profesionalūs ar pusiau profesionalūs dronai kainuoja ne taip jau ir pigiai. Baimė savo 400-1000 ar daugiau eurų kainuojantį droną sudaužyti per pirmąjį jo skrydį daugelį atbaido nuo dronų įsigijimo. Tačiau dronų valdymo malonumą suteikiančius potyrius galime pajausti ir stipriai neišlaidaudami, tam gali užtekti ir mažiau kaip 50 eurų. Šioje apžvalgoje būtent tokį droną ir detaliai apžvelgsime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šios apžvalgos autorius iškart pripažįsta, kad šis mažytis „Attop XT-1“ dronas yra praktiškai „DJI Mavic Air“ klonas. Beje, tą patį sakė ir šios apžvalgos autorius - apžvelgdamas geriausius kiniškus dronus, rekomendavo mokintis skraidyti būtent nuo „Attop XT-1“ drono.

Žinoma, vienas iš pagrindinių skirtumų tarp šių dviejų dronų yra jų kaina.

Paprastai „DJI Mavic Air“ drono kaina siekia daugiau kaip 900 eurų, tačiau per išpardavimus, tokius kaip dabar vykstantis „6.18“, galima įsigyti modelių už fantastiškai gerą kainą - €695.13.
Bet ir tokiu atveju kaina tiesiog nesulyginama su „Attop XT-1“ - šie dronai dabar kainuoja nuo 30€ iki 44€ eurų. Tiesa, dar praėjusią savaitę būvo siūlomas vienintelis modelis už 49€.
Verta pastebėti, kad pigiausiai, 30€ kainuoja „Attop XT-1“ be kameros. Brangesni modeliai turi 2Mpx arba 0,3Mpx kamerą. 

Tiek apie kainas ir jų skirtumus. Šioje apžvalgoje nelyginsime „Attop XT-1“ su „DJI Mavic Air“, bet detaliai panagrinėsime patį „Attop XT-1“ droną. Nors 50 eurų nekainuojantis dronas atrodo ganėtinai patraukliai, ypač, kai sužinai, kad jis ganėtinai kokybiškai pagamintas ir turi nemažai privalumų, bet ar tikrai taip viskas gerai? Ar tikrai jis vertas šių pinigų? Šioje apžvalgoje visą tai ir išsiaiškinsime.

Drono priekyje yra LED kameros ir kamera. Ir pirmasis dalykas, kurį pastebėjo šios apžvalgos autorius RC Escape, kad šio drono priekyje esančios kameros kampo reguliavimas nėra jau toks stabilus ir kamera yra ganėtinai toli išlindusi į priekį, todėl, kai dronas stipriau purtomas ji pradeda šiek tiek drebėti. Šiam nedideliam keblumui išspręsti RC Escape panaudojo truputi klijų ir dabar, kai dronas skraido ore kamera absoliučiai stabili.

Dronas yra kompaktiškai sulankstomas kaip ir „DJI Mavic Air“. „Attop XT-1“ turi keturias prolerių konstrukcijas, kurios tiesiog yra atlenkiamos į šalis ir užfiksuojamos. Norint jas atlenkti atgal ir vėl kompaktiškai sulakstyti droną, tereikia paspausti drono apačioje esančius mygtukus. Beje, pirmiausiai reikia spausti priekyje esančius mygtukus ir taip užlenkti jo propelerių konstrukciją, o tik tada lenkti gale esančias propelerių konstrukcijas.

„Attop XT-1“ dronas yra pagamintas iš tvirto ABS plastiko ir, žinoma, aprūpintas elektronika. Jame yra patentuota 3.7V/800 mAh talpos baterija, kurios realiomis sąlygomis užtenka 7-8 minučių skrydžiui. Tai nėra pats ilgiausias skrydžio laikas ir kaip teigia RC Escape būtų gerai, kad dronas turėtų dvi tokias baterijas.

LED apšvietimas yra praktiškai aplink visą droną: tiek priekyje, tiek šonuose ir gale. Drono viršuje yra įjungimo ir išjungimo mygtukas, o šalia jo matomi 4 taškeliai tėra „dėl grožio“. Turi sulankstomus propelerius, kas itin patinka RC Escape. Propeleriai kaip tokiam dronui yra tikrai nemaži ir baltos juostelės ant jų atrodo gražiai. Taip pat dronas yra lengvas ir patogus nešioti bei transportuoti.

Pačioje pakuotėje be drono dar rasite USB laidą, kuris yra skirtas įkrauti drono baterijai, du papildomus propelerių segmentus, atsuktuvą bei naudojimosi instrukciją anglų kalba, kurioje rasite QR kodą ir galėsite atsisiųsti „X-PACK AR“ programėlę į išmanųjį telefoną. Instrukcijoje yra visa informacija apie droną ir jo nuotolinio valdymo pultą bei jo funkcijas.

Drono nuotolinio valdymo pultas atrodo ne tik gražiai, bet ir yra tvirtas. Jo pagrindinės valdymo rankenėlės dengtos silikono pagrindu, kurias galima nuimti, ir yra labai mikštos bei malonios liesti. Žemiau pateiktoje nuotraukoje galite matyti visus „Attop XT-1“ drono nuotolinio valdymo pulto mygtukus bei rankenėles ir jų atliekamas funkcijas.

Pulto viršuje yra drono skrydžio greičio reguliavimo ir „Headless mode“ mygtukai. Įjungus pastarąjį, dronas išvystys maksimalų greitį, tad pradedantiesiems dronų valdytojams nepatariame spausti šio mygtuko.

 

Taip pat valdymo pulto viršuje yra mygtukai skirti daryti nuotraukoms ir vaizdo įrašams, bet šiaip tai galima daryti ir su išmaniuju telefonu į kurį prieš tai buvo atsiųsta „X-PACK AR“ programėlė.

Drono apvertimo aukštyn galvą mygtukas yra įtaisytas drono priekyje – jis aktyvuojamas paspaudus dešinę valdymo rankenėlę ir tada ją pakeipus žemyn.

Valdymo pulto priekyje yra „Switch“ mygtukas – tai įjungimo ir išjungimo mygtukas, „A key correction“ – drono giroskopo kalibravimas, na, o su likusiais mygtukais reguliuojamas drono skrydis. Beje, nuotraukoje galite matyti, kad kairėje yra mygtukai prie kurių nepažymėta kokias jie funkcijas atlieka. Taip yra dėl to, kad jie jokių funkcijų ir neatlieka, jie yra tik dėl vizualinio grožio.

Taip pat priekyje yra atlenkiamas telefonų dėklas, o pats valdymo pultas yra maitinamas 3 AAA tipo baterijomis, kurias reikės įsigyti atskirai.

„Attop XT-1“ drono demo testas

Demo skrydis vaizdo įraše prasideda nuo 5:22 minutės. Pirmiausiai paspaudus maitinimo mygtuką yra įjungiamas dronas ir po keletos sekundžių jame pradeda mirkščioti LED lemputės. Tada įjungiamas drono nuotolinio valdymo pultas ir pajudinama į viršų ir apačion kairioji valdymo pulto rankenėlė. Taip yra aktyvuojama drono ir valdymo pulto sinchronizacija. Ji užtrunka porą sekundžių ir, kad sinchronizavosi, išduoda nustojusios mirksėti LED spalvos. Tada belieka paspausti giroskopo kalibravimo mygtuką, beje, tai galite padaryti ir vienu metu palenkę valdymo rankenėles žemyn ir į dešinę.

Norint aktyvuoti droną skydžiui reikia abi rankenėles vienu metu nulenkti žemyn ir į priešingas kryptis: kairiąją žemyn ir į kairę, o dešiniąją žemyn ir į dešinę pusę. Lygiai tokiu pačiu būdu dronas išjungiamas.

Telefono ir drono susiejimas per „X-PACK AR“ programėlę įvyko greitai ir sklandžiai. Apžvalgos autorius padarė keletą nuotraukų su dronu ir vaizdo įraše nuo 8:08 min galite pasižiūrėti kokia jų kokybė.

Toliau apžvalgos autorius išbandė drono filmavimo kokybę. Pakelti droną į orą tereikia atlikti tokius veiksmus: abi rankenėles vienu metu nulenkti žemyn ir į priešingas kryptis – aktyvuojate droną ir tada paspaudžiate „One key rise“.

Pakilęs dronas į orą vis šiek tiek juda į dešinę, bet čia iškart apžvalgos autorius pabrėžia kalibravimo svarbą. Prieš pakeliant droną į orą reikia jį padėti ant maksimaliai stabilaus ir lygaus paviršiaus, tada nereikės atlikti kalibravimo korekcijų pakėlus droną į orą. Po korekcijų dronas stabiliai sklendžia ore, kaip vyksta drono skrydžio ir filmavimo testavimas galite pasižiūrėti nuo 9:11 minutės.

„Attop XT-1“ dronas kaip ir „DJI“ dronai pasižymi sulansktoma propelerių konstrukcija. „Attop XT-1“ lengvai susitvarko ir su esančiu menku vėju, o prieš atlikdamas apsivertimą, šiek tiek pakyla į viršų. Tad tai yra „itin draugiškas dronas pradedantiesiems“.

Visgi, jei norite padaryti kokybiškų ir neturinčių vaizdo trikdžių vaizdo įrašų, šį droną reikėtų laikyti pakankamai arti savęs. Dronas kokybišką WiFi signalą palaiko iki 100 metrų. Taip pat eksperimentuojant su drono skraidymo greičiais, kurių yra 3, dronas ne itin gerai susitvarkė su didžiausiu greičiu. Jis pradėjo leistis žemyn ir išsijungė, tad panašu, kad esant didžiausiam drono greičiui yra reikalaujama labai daug energijos iš baterijos ir su tuo ne itin gerai pavyksta susivarkyti, nebent baterija yra maksimaliai įkrauta.

Pasirinkus 1-ą ar 2-ą drono skraidymo greitį viskas veikia gerai. Tai geras dronas pradedantiesiems, bet reikėtų per daug toli jo nenuskraidinti, nes atsiranda tam tikrų signalo perdavimo trikdžių. Tad geriau droną laikyti arčiau savęs.

Jei valdymo pulte baigtųsi energija ar netyčia išjungtumėte jo maitinimą, dronas keletą sekundžių sklandys vienoje vietoje, o tada pradės iš lėto leistis ant žemės. Esant įprastai situacijai ir paspaudus valdymo pulte nusileidimo mygtuką „One key drop“ dronas iš lėto nusileis ant žemės ir išsijungs.

„Attop XT-1“ drono valdymo su išmaniuoju telefonu testavimas ir galutinis verdiktas

Šį droną galima valdyti ir vien tik su išmaniuoju telefonu, kuriame yra „X-PACK AR“ programėlė ir jis yra susietas su pačiu dronu. Telefonu galima procentais nurodyti kokiu greičiu turėtų skristi dronas, pasirinkti filmavimą, fotografavimą, yra virtualios valdymo rankenėles ir tai pilnai atitinka nuotolinio valdymo pultą. Kaip atrodo drono valdymas išmaniuoju telefonu galite pasižiūrėti nuo 15:43 minutės.

Valdymas vyksta išties lengvai ir tai tikrai puikus dronas tiems, kurie tik pradeda pažintį su dronais. Beje, dar galima pasirinkti ir „Gyro mode“, tada vien judindami telefoną galėsite valdyti droną: pasukdami telefoną į šalis priversite ir droną į tą pusę judėti, bet bent jau iš pat pradžių to nerekomenduojame daryti. Geriau saugiai ir iš lėto mokytis kaip saugiai valdyti droną.

„Attop XT-1“ sulankstomas dronas yra labai panašus į „DJ Mavic Air“ ketursraigtį droną. „Attop XT-1“ valdomas su nuotolinio valdymo pultu ir išmaniajame telefone esančia programėle. Apžvalgos autoriaus teigimu, drono valdymo patirtis yra maloni, o kameros filmavimo ir fotografavimo kokybė yra gera, „tai tikrai turėtų patikti pradedantiesiems“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(12)
(6)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: