„Eesti Energia” investuoja į naftos skalūnų pramonės plėtojimą JAV  (0)

Elektros energijos tiekimo bendrovės „Enefit“ motininė kompanija „Eesti Energia“ pasirašė sutartį dėl JAV naftos skalūnų kompanijos OSEC („Oil Shale Exploration Company“) 100 proc. akcijų įsigijimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo 2005 metų veikiančiai OSEC bendrovei priklauso vieni didžiausi privatūs naftos skalūnų klodai JAV, kompanija yra vienintelė Jutos (Utah) valstijoje, gavusi leidimus naftos skalūnų tyrimams, plėtojimui ir pritaikymui. „Eesti Energia“ planuoja Jutoje pastatyti naftos skalūnų gamyklą, kurioje, dirbant visu pajėgumu, kasdien bus galima išgauti 57 tūkst. barelių (per 9 tūkst. kubinių metrų) naftos.

„Tai unikali galimybė Estijai aprūpinti vieną didžiausių pasaulio valstybių technologija, kuri leidžia panaudoti šalyje esančius naftos skalūnų išteklius ir didinti jos energetinę nepriklausomybę“, – sakė „Eesti Energia“ vykdomasis direktorius Sandor Liive. Įsigydama OSEC, „Eesti Energia“ valdys 3,1 mlrd. tonų naftos skalūnų klodų, iš kurių galima išgauti apie 2,1 mlrd. barelių naftos. Numatoma, kad šių klodų plėtojimo etapas truks apie 4 metus, o po to dar per trejus metus bus pastatyta gamykla.

„Ekonominės naudos iš šio projekto tikimės padidindami jo vertę plėtros etape bei parduodami „Eesti Energia“ naftos skalūnų apdirbimo technologiją kitoms JAV kompanijoms“, – pridūrė Sandor Liive. Kaip ir Jordanijoje, „Eesti Energia“ ieškos strateginio verslo partnerio JAV projekto plėtojimui ir taip pat žada pateikti užsakymų Estijos mokslininkams bei ekspertams. Anot S. Liive, OSEC jau daug nuveikė užmegzdama bendradarbiavimą su vietos bendruomene ir kitomis suinteresuotomis grupėmis. OSEC yra vienintelė kompanija Jutoje, turinti naftos skalūnų tyrimų, plėtros ir pritaikomumo sutartį su JAV žemės resursų valdymo biuru.

Įvykdžiusi sandorį su JAV kompanija, „Eesti Energia“ naftos skalūnų projektus plėtos trijose šalyse – Estijoje, Jordanijoje ir JAV. Jose „Eesti Energia“ ir plėtos naftos skalūnų gavybą, ir siūlys „Enefit“ technologijas kitiems šios pramonės dalyviams. Kitose naftos skalūnus išgaunančiose valstybėse „Eesti Energia“ daugiausia dėmesio skirs savo technologijos pardavimams. Sandoris tarp sutarties šalių bus įvykdytas, kai jį patvirtins JAV užsienio investicijų komitetas (CFIUS). Remiantis abiejų šalių susitarimu, sandorio vertė neatskleidžiama.

„Eesti Energia“ (tarptautinėje rinkoje žinoma „Enefit“ vardu) yra didžiausia Baltijos šalių energetikos kompanija, vykdanti veiklą Estijoje, Lietuvoje, Latvijoje, Suomijoje ir Jordanijoje. „Eesti Energia“ vykdo naftos skalūnų gavybą, elektros ir šilumos gamybą iš naftos skalūnų, skalūnų naftos gamybą, užsiima elektros tiekimu ir parduoda elektrą bei kitus produktus mažmeninėje rinkoje. „Eesti Energia“ yra viena didžiausių Estijos bendrovių, kurios pajamos siekia 796 mln. eurų (2,75 mlrd. litų), o EBIDTA 2010 m. gruodžio 31 d. buvo 245 mln. eurų (846 mln. litų).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)