Mokymosi sėkmę lemia ne mokytojai, o tėvai  (7)

Bloga žinia manantiems, kad jų vaikus turi išmokyti mokykla – naujausi tyrimai skelbia apie didžiulę tėvų įtaką vaikų mokymosi procese. Geresnių mokymosi rezultatų pasiekia tie moksleiviai, kuriems tėvai vaikystėje skaitė knygas, kalbėjosi apie politinius ir socialinius klausimus, užsiėmė bendra veikla.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip tvirtina tarptautinį penkiolikmečių tyrimą PISA atliekančios Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (OECD) ekspertai, išleidę rekomendacijas „Kaip tėvai gali padėti savo vaikų sėkmingesniam mokymuisi?". Specialistai tyrė mokinių tėvus, jų ir jų vaikų veiklą pradinėse klasėse ir kai vaikams sukako 15 metų.

Kaip rašoma ekspertų išvadose, geresnių mokymosi rezultatų pasiekia tie 15-mečiai, kuriems tėvai skaitė knygas vaikystėje, ypač pirmaisiais mokymosi metais pradinėje mokykloje. Jei knygos buvo skaitomos reguliariai, visų vaikų rezultatai geresni pagrindinėje mokykloje.

Vaikų, kuriems pradinėse klasėse buvo skaitoma kasdien ar beveik kasdien, rezultatai geresni net 25 taškais lyginant su tais, kuriems nebuvo skaitoma arba skaityta mažai.

Ekspertai pastebi, kad rezultatų skirtumai yra socioekonominių skirtumų atspindys – geresnių rezultatų pasiekia vaikai iš palankesnės, labiau aprūpintos šeimos. Tačiau lyginant tos pačios socialinės grupės vaikų rezultatus matyti, kad jie skiriasi 14 taškų: geresni tų vaikų, su kuriais tėvai kasdien ar kas savaitę kalbėjosi apie vaikų mokymąsi, domėjosi, ką vaikas veikė per dieną, kai tėvai pasakojo vaikams įvairias istorijas ir panašiai.

PISA tyrėjai teigia, kad geresni vyresnio amžiaus vaikų rezultatai priklauso ne nuo tėvų su savo mažamečiais vaikais praleisto laiko, o nuo nuoširdaus ir aktyvaus tėvų įsitraukimo į veiklą su vaiku.

Įdomu tai, kad geresnių rezultatų pasiekia tie vaikai, kurių tėvai kasdien ar kas savaitę kalbasi apie politinius ir socialinius klausimus. Tokių vaikų rezultatai vidutiniškai geresni 28 taškais. Sėkmingiau mokykloje sekasi tiems, kurie kasdien ar kas savaitę kalbasi apie knygas, filmus, TV programas, veiklą mokykloje. Ekspertų teigimu, svarbus net valgymas kartu prie vieno stalo ar kalbėjimas su vaiku akis į akį.

Tyrėjai pabrėžia, kad kiekviena mokykla, mokytojai, visa švietimo sistema turi išaiškinti, kaip padėti užsiėmusiems tėvams atlikti svarbesnį vaidmenį mokant vaikus mokykloje ir už mokyklos ribų.

Ekspertė: reikia mokytis būti tėvu

„Mokykla negali išmokyti – vaikas mokykloje būna 6 ar 8 valandas, mokykla negali užimti 24 valandas per parą, 365 dienas per metus. Jau į pirmą klasę ateidamas vaikas atsineša savo šeimą, jos kultūrą, savo genetiką. Mokykla padeda vaikui plėtoti savo pomėgius, gabumus, norus, tenkinti lūkesčius, bet ateina tėvų kultūra – o tėvų kultūra kartais būna labai mišri, nebūtinai darni“, – ekspertų rekomendacijas DELFI komentavo OECD PISA generalinės tarybos narė, Lietuvos atstovė daktarė Rita Dukynaitė.

Pasak R. Dukynaitės, tėvų veiksnys labai reikšmingas. Štai gyvename labai greitai – valgome prie kompiuterio, miegame ir bendraujame su kompiuteriu, gyvename izoliuotai. Pašnekovė aiškina, kad kasdien reikia skirti laiko bendravimui su vaiku.

„Tyrimas atskleidė, kad yra tam tikrų problemų su tėvais. Pasirodo, reikia mokytis būti tėvu – neužtenka, kad vaikus pagimdome, turi atsirasti vaikų ir tėvų kultūra. Labai svarbu, kad tėvai klaustų ne kiek gavai, bet ką veikei, ar tau patiko, ar nepatiko, kad ugdytume ir emocinę kultūrą, kartu ir refleksiją – apmąstyk savo dieną, sustok ir panašiai“, – sakė R. Dukynaitė.


 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(22)
(2)
(20)

Komentarai (7)