Pentagono ataskaitoje įvertinta konflikto galimybė su Rusija ir Kinija  (10)

Liepos 1-ąją pasirodžiusioje Pentagono ataskaitoje skelbiama, kad ginkluoto konflikto su Rusija ar Kinija galimybės yra „mažos, bet augančios“. Taip pat pabrėžiama, kad tokio konflikto pasekmės būtų milžiniškos, rašo rferl.org.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2015 metų Nacionalinėje karinėje strategijoje teigiama, kad „Rusija pakartotinai demonstravo nepagarbą kaimyninių valstybių suverenumui ir yra pasiruošusi naudoti jėgą, kad pasiektų savo tikslų“.

Pentagonas konstatuoja Rusijos karinių pajėgų veikimą Ukrainoje, nepaisant to, kad Rusijos valdžios atstovai vis dar neigia bet kokį tiesioginį dalyvavimą konflikte Rytų Ukrainoje.

Ataskaitoje, kuri buvo išleista 2011 metais, Pentagonas nesuteikė tiek reikšmės Rusijai, tačiau Krymo aneksija ir kurstomas konfliktas Ukrainoje šį požiūrį pakeitė.

Ataskaitoje taip pat pabrėžiamas Kinijos karinis aktyvumas Pietų Kinijos jūroje ir veikla diskutuojamose teritorijose. Ji taip pat įvardijama kaip karinė galia, galinti kelti pavojų JAV.

„Dabartinė globalaus saugumo aplinka yra labiausiai nenuspėjama, kiek man teko matyt per 40 metų“, – teigė Bendro vadų štabo vadovas, generolas Martinas Dempsey.

„Ateities konfliktai vyks dar sparčiau, truks ilgiau. Tam įtakos turės ir vis spartėjanti technologijų pažanga bei jos keliami iššūkiai“, – sakė generolas M.Dempsey.

„Tai turės didelę įtaką ir JAV saugumui“, – pridūrė jis.

Ataskaitoje taip pat pabrėžiamos pavojingai besivystančios Irano ir Šiaurės Korėjos branduolinių bandymų programos. Šios šalys, kaip ir Rusija, yra potencialios grėsmės tarptautinės teisės ir tvarkos užtikrinimui.

Prie naujų ir pavojingų grėsmių priskiriama ir „Islamo valstybės“ grupuotė, kurios staigus iškilimas ir radikali veikla jau grasina ne tik regioniniu, bet ir globaliu lygmeniu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(29)
(8)
(21)

Komentarai (10)