Pokyčiai: „Estrella“ traukiasi iš Lietuvos, gamybą stabdo ir „Coca-Cola“  (4)

Apie Lietuvoje kuriamas naujas gamyklas paprastai garsiai skalambijama, o kai traukiasi senbuviai, nutylima. Tačiau tai vyksta. Bendrovė „Estrella Baltics“ Lietuvoje bulvių traškučių nebegamins. Iš Alytaus traukiasi ir „Coca-Cola“ gamintojai. Lapkritį gamykla nutrauks veiklą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bendrai įmonėje dirba 215, iš jų gamykloje – 85 žmonės. Gamybos veiklos sustabdymas paveiks 80 žmonių. Įmonės atstovai pripažino, kad fabrikas užsidaro, tačiau pabrėžė, kad įmonė tęs veiklą Lietuvoje.

Pabaiga – lapkritį

Kaip lrytas.lt sakė „Coca-Cola HBC Lietuvos“ viešųjų ryšių ir komunikacijos vadovė Gabrielė Šerėnienė, įmonė pradėjo konsultacijas dėl gamybos Alytaus gamykloje nutraukimo, užtikrinant, kad tai bus padaryta laikantis visų teisinių reikalavimų. Bendrovė ketina užbaigti gamyklos veiklą 2016 m. lapkričio pabaigoje.

„Tokį sprendimą paskatino siekis likti kuo labiau konkurencingiems šalyse, kuriose veikia „Coca-Cola“, ir tiekti vartotojams geriausius gaminius bei paslaugas rinkoje. Deja, šis sprendimas reiškia ir tai, kad bendrovė yra priversta atleisti 80 darbuotojų, kurių pareigos tiesiogiai ar netiesiogiai susijusios su gamyba Alytaus padalinyje. Tai nelengvas sprendimas, kurį priimame labai apgailestaudami ir suvokdami jo pasekmes darbuotojams bei jų artimiesiems. Parengėme jiems socialinį planą, apimantį išeitines išmokas, priedus už stažą ir lojalumą įmonei“, – kalbėjo G.Šerėnienė.

Saulius Galadauskas, įmonės vadovybėje dirbęs 1996-2004 metaisteigė, kad jam žinia apie gamyklos uždarymą – skaudi.

„Skaudu, kad Lietuvoje užsidaro įmonė. Tikrai skaudu ir kaip piliečiui, ir tą gamyklą puikiai žinojau, praleisdavau ten daug laiko, turėjau daug sentimentų.“

Jis teigė nežinantis, kodėl gamykla uždaroma, bet spėjantis, kad tai – optimizavimo procesas.

„Vis tiek gamykla buvo maža, siauro asortimento“, – sakė jis.

S.Galadauskas teigė, kad tai natūralus optimizavimo procesas ir tokios kompanijos valdomos globaliai, sprendimus priima vadovaujantis ekonomine logika.

„Jau man dirbant kompanija centralizavosi, kad užtikrintų efektyvesnį valdymą, tai matomai šie procesai vyksta toliau“, – sakė jis.

Liks be darbo

G.Šerėnienė sakė, kad visiems darbuotojams bendrovė padės ieškoti darbo bei teiks visokeriopą pagalbą pakeliant iššūkius, susijusius su atleidimu.

„Bendradarbiaudami su kitomis gamyklomis regione ieškosime visų galimybių atleidžiamiems darbuotojams pasiūlyti tęsti veiklą mūsų bendrovėje“, – kalbėjo įmonės atstovė.

Centrinis Lietuvos ir Baltijos šalių sandėlis bei logistikos centras liks veikti Kaune. „Drauge pabrėžiame, kad bendrovė tęsia veiklą Lietuvos, Latvijos ir Estijos rinkose, ir kad šis organizacinis pokytis neturės įtakos kitiems bendrovės padaliniams, nesusijusiems su gamykla. Ir toliau investuosime bei plėtosime kitas veiklos sritis, tokias kaip pardavimas, logistika ir platinimas, plėtosime kitą veiklą Lietuvoje. Ir toliau teiksime aukščiausios kokybės paslaugas ir produktus, nuolatines inovacijas Lietuvos, Estijos, Latvijos rinkose“, – kalbėjo G.Šerėnienė.

„Puikiai suvokiame ir tai, kad šis pokytis turės įtakos Alytaus rajonui bei jo gyventojų bendruomenei. Todėl prisidėsime prie jos gerovės per specialų bendruomenės fondą, remsiantį kultūros, sporto, aplinkos apsaugos ir visuomeninius projektus rajone“, – pabrėžė ji.

Šių metų balandį „Coca-Cola HBC Lietuva“ nusipirko „Neptūno vandenų“ bendrovę. Tuomet bendrovės regiono prekybos vadovas Vladas Pakštys teigė, kad Lietuvos rinkoje bendrovė ruošiasi dirbti dar ilgai.

„Nepaprastai vertiname ligšiolinius „Neptūno“ pasiekimus Lietuvos rinkoje ir didžiuojamės galėdami šiuo stipriu prekės ženklu papildyti mūsų tvirtų bei perspektyvių prekių ženklų portfelį. Ši investicija liudija ir mūsų ilgalaikį įsipareigojimą veikti Lietuvos paruoštų vartoti gaiviųjų gėrimų rinkoje“, – tuomet sakė jis.

Traškino bulves

8–9 tūkst. tonų bulvių per metus. Tiek iki šiol iš Lietuvos ūkininkų „Estrella Baltics“ įmonė supirkdavo žaliavos, reikalingos traškučiams gaminti. Tačiau po 20 metų veiklos šių produktų gamyba Lietuvoje bus nutraukta. Bendrovės akcininkų iš „Intersnack Group“ nutarimu gamyba iš mūsų šalies nuo 2017 metų pirmojo ketvirčio bus perkelta į Lenkiją.

Pasak „Estrella Baltics“ vadovo Mindaugo Žemaitėlio, kai kuriems Lietuvos bulvininkystės ūkiams ir toliau bus pasiūlyta bendradarbiauti, o sąlygos priklausys nuo tarpusavio susitarimų. Augintojai dairosi į Europą Bulves auginantys ūkininkai jau dairosi pirkėjų Pietų Europos valstybėse. Vienas jų – Petras Vasiliauskas, turintis sėklininkystės ūkį.

„Pagal sutartį su „Estrella“ patys auginome perdirbti skirtas bulves. Tuo metu sėklinės, kurias tiekiame kitiems ūkiams, yra tiktai maistui skirtų veislių“, – sakė P.Vasiliausko ūkio pardavimų vadovė Rugilė Malinauskienė.

Šis ūkis „Estrella Baltics“ gamyklai bulves augino bene 20 metų. Tačiau pastaruoju metu buvo galima nujausti ir artėjančius pokyčius, nes įmonė vis akyliau žvalgėsi į Lenkijos pusę ir atsiveždavo žaliavos iš ten.

„Stebint, kaip jungiasi įmonės ir fabrikai, buvo galima nujausti ir šį „Estrella“ žingsnį. Žinojome, kad „Intersnack Group“ turi stiprių fabrikų Lenkijoje. Žinojome, kad anksčiau ar vėliau bus iškelta gamyba“, – kalbėjo R.Malinauskienė.

Įmonei P.Vasiliausko ūkis parduodavo maždaug penktadalį derliaus, o dabar vis atkakliau ieško eksporto rinkų.

„Rugsėjį laukiame atvykstant italų, kurie nori apžiūrėti ūkį. Esame ir anksčiau jiems nugabenę bulvių. Pardavinėjome jas ir graikams, ir vengrams“, – sakė R.Malinauskienė.

Manoma, kad bulvių traškučių gamintojai ir toliau neišsižadės bendrystės su kai kuriais Lietuvos ūkiais. Įmonės atstovai šįmet aplankė didžiuosius bulvių augintojus ir domėjosi jų galimybėmis tiekti žaliavą tiesiai į Lenkiją.

Tačiau įmonės su žemdirbiais sudarytos sutartys pastariesiems neleidžia daugžodžiauti. Pavyzdžiui, „Estrella Baltics“ atstovai lankėsi pas Kėdainių krašto ūkininką Saulių Dambrauską, bet apie auginamus plotus ar supirkimo kainas jis tvirtino kalbėti neturįs teisės. Šis ūkininkas traškučių gamybai skirtomis bulvėmis iki šiol užsodindavo maždaug trečdalį laukų. Tačiau pastaruoju metu jas parduodavo ne vietos, bet Latvijos perdirbėjams.

Anot kito Kėdainių krašto ūkininko Rimanto Žebrausko, jo bendrystė su „Estrella Baltics“ nutrūko maždaug prieš 8 metus.

„Sutartys su įmone buvo labai geros prieš kokius 15 metų. Vėliau ji mus, ūkininkus, įspraudė į kampą. Įmonei reikia padėkoti už tai, kad išmokė lietuvius tinkamai auginti bulves. Jie kėlė labai aukštus kokybės reikalavimus. Kai pagaliau užauginome tai, ko norėjo, padidėjo ir supirkimo kaina. Bet neilgam – netrukus vienąkart ją sumažino, paskui – kitąkart. Buvau vienas tų, kurie šakojosi, – bandžiau derėtis už visus. Galbūt mažiausiai buvau reikalingas, nes buvo mandagiai paprašyta įmonei bulvių nebeauginti“, – pasakojo R.Žebrauskas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Audrė Srėbalienė
(19)
(0)
(19)

Komentarai (4)