Nauja visuotinė sveikatos krizė: netikėtai iškilo narkotikas, dėl kurio vartotojai pamiršta kvėpuoti (Video)  ()

Fentanilis – stiprus sintetinis opiatas, jis malšina skausmą panašiai kaip morfijus. Deja, gausėjantis jo vartojimas tampa visuotine sveikatos krize ir didėjančia teisėsaugininkų problema, rašoma atinitonews.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kodėl šis opiatas yra mirtinai pavojingas?

Opiatai veikia smegenų opiatinius receptorius, kurie reaguoja į organizmo gaminamas chemines medžiagas – pavyzdžiui, kai bėgate maratone. Fentanilis – realus esamas pavojus, įspėja policija ir sveikatos apsaugos specialistai.

„Organizmas gamina chemines medžiagas, kurios yra panašios į morfijų.Suleidus (opiatų), jie veikia tuos pačius receptorius smegenyse, kurie reaguoja į organizmo gaminamas chemines medžiagas, kurių poveikis yra kaip morfijaus“, – teigė Manitobos universiteto profesorius Danielis Sitaras. – Patiriamas poveikis priklauso nuo to, kaip greitai cheminė medžiaga patenka į smegenis ir kiek jos patenka į smegenis per trumpą laikotarpį.“

Fentanilis greitai patenka į smegenis. Greitai veikiantys opiatai veikia opiatų receptorius smegenų zonose, kurios atsakingos už kvėpavimą. Patekę į smegenis vaistai ima veikti opiatų receptorius, dėl to praeina skausmas, žmogus nurimsta, dingsta nerimas.

Kaip atrodo nuo fentanilio priklausomas žmogus?

Opiatai kodeinas ir morfijus veikiau daug lėčiau, tad jie tik numalšina skausmą ir nerimą. O greitai veikiantys opiatai turi šalutinių poveikių. Pirmiausia smegenims pasidaro lengviau išskirti dopaminą, kuris siejamas su malonumo pojūčiu.

„Žmonės prie jo (prie fentanilio) pripranta, nes įpranta prie malonumo pojūčio ir nuslopinamas nerimas. Malonumas yra šalutinis poveikis vaisto, kuris turėtų būti naudojamas gydymo tikslais. Daugumai žmonių patinka malonumo pojūtis“, – aiškino D. Sitaras.

Tačiau vartojantys vaistą ne gydymui, o tam, kad patirtų malonumą, rizikuoja. Smegenų srityse, atsakingose už kvėpavimą, yra opiatinių receptorių. „Receptoriai, esantys smegenų kamienu vadinamoje smegenų dalyje yra susiję su kvėpavimu. Taigi jei kvėpavimą kontroliuojančioje smegenų dalyje yra daug cheminių medžiagų, tai gali sustabdyti organizmo natūralų refleksą kvėpuoti. Kvėpuoti gali nustoti net sąmonę turintis žmogus“, – sakė D. Sitaras. Jis rėmėsi savo ir kolegų atliktu tyrimu apie fentanilį. Buvo stebimas fentanilio poveikis įvairaus amžiaus žmonėms.

„Suleidome fentanilio į kraują, taip pat leidome jo pacientams operacinėje. Dauguma gavusių fentanilio nustodavo kvėpuoti po 30 s. turėjome juos kalbinti, priminti, kad kvėpuotų“, – sakė profesorius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(19)
(4)
(15)

Komentarai ()