Kaip JAV beveik išsprogdino alternatyvų Sueco kanalą, panaudodama 520 branduolinių ginklų – jau buvo numatyti bandomieji sprogdinimai  ()

JAV rimtai svarstė galimybę panaudoti branduolinius ginklus kanalams Izraelyje ir Centrinėje Amerikoje iškirsti.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-07-22 Kaip JAV beveik išsprogdino alternatyvų Sueco kanalą, panaudodama 520 branduolinių ginklų – jau buvo numatyti bandomieji sprogdinimai  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1963 m. memorandume, kuris buvo išslaptintas 1996 m., aprašomas šokiruojantis pasiūlymas nutiesti naują maršrutą tarp Raudonosios jūros ir Viduržemio jūros. Plane buvo numatyta panaudoti 520 branduolinių bombų išsprogdinti alternatyvų Sueco kanalą per Izraelį, rašo „Business Insider“.

Dokumente raginama „naudoti branduolinius sprogmenis Negyvosios jūros kanalui per Negevo dykumą kasti“.

Memorandume pažymėta, kad „įdomus branduolinio iškasimo pritaikymas būtų 257 km ilgio jūros lygio kanalas per Izraelį“. Jame taip pat teigiama, kad tradiciniai kasimo metodai būtų „nepaprastai brangūs“ ir pridūrė, kad „atrodo, kad branduoliniai sprogmenys gali būti perspektyviai panaudoti šioje situacijoje“.

Padaryta išvada, kad „tokio kanalo plėtra būtų strategiškai vertinga alternatyva dabartiniam Sueco kanalui ir tikriausiai labai prisidėtų prie ekonomikos plėtros“. Tai būtų buvę teisinga 2021 m. kovą, kai siaurame Sueco kanalo kelyje įstrigo krovininis laivas „Ever Given“, veiksmingai sustabdęs visą laivų eismą – tai kainavo milžiniškus pinigus.

Dokumentą parengė JAV Energetikos departamento remiama Lawrence'o Livermore'o nacionalinė laboratorija. Jame išsamiai aprašytas maršrutas, besitęsiantis per Negevo dykumą Izraelyje, jungiantis Viduržemio jūrą su Akabos įlanka Raudonojoje jūroje.

 

Šį maršrutą sudaro „praktiškai negyvenamos dykumos dykvietės“, „taigi gali būti pritaikytos branduoliniams kasimo metodams“.

Ir tai nebuvo vienintelis kanalas, kurį amerikiečiai galvojo statyti naudodami branduolines bombas, rašo „Forbes“. JAV galvojo išsprogdinti maršrutą per Centrinę Ameriką, kad išplėstų Panamos kanalą.

Būtent 1967–1968 metais JAV armijos inžinierių korpusas išsiuntė 50 geologų, kad jie ištirtų geriausius įmanomus maršrutus naujam kanalui per Centrinę Ameriką. Šie ekspertai nustatė kelius per Nikaragvą, Panamą ir Kolumbiją.

 

Inžinieriai galiausiai nusprendė dėl Panatominio kanalo per Kolumbiją – projekto, kurio kaina siektų milžiniškus 2 mlrd. USD (17 mlrd. USD šiandien). Tačiau iki 1969 m. susirūpinus dėl radiacijos poveikio, bandomieji sprogdinimai, skirti užbaigti kanalo kasimo tyrimus, buvo atšaukti.

„Nors esame įsitikinę, kad kada nors branduoliniai sprogimai bus panaudoti įvairiuose didžiuliuose, žemės kasimo projektuose, dabartinis sprendimas dėl JAV kanalų politikos neturėtų būti priimtas, tikintis, kad kanalo statybai bus prieinama branduolinių iškasų technologija“, pažymima 1970 m. Inžinierių korpuso brigados generolo Charleso Noble'o pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(3)
(3)

Komentarai ()