[Žinios trumpai] Rekordiškai tirpstantys ledynai atskleidžia kraupias paslaptis – Šveicarijos kalnuose randami lavonai ir net nukritęs lėktuvas  ()

Tirpstantys ledynai Šveicarijos Alpėse atidengia dešimtmečius lede įšalusius lavonus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įvairiuose Šveicarijos ledynuose buvo aptikti du nesusiję dešimtmečių senumo žmonių palaikų likučiai, taip pat nesusieto lėktuvo dalys.

Abu žmonių kūnus aptiko žygeiviai, kurie aptiko palaikus eidami per Alpes.

Per pastarąjį šimtmetį Alpėse dingo apie 300 žmonių, kurių dauguma tikriausiai mirė.

Vieną atradimą ant Stockji ledyno netoli Zermato padarė 55 metų keliautojas Lucas Lechanoine'as. Jis pribėgo prie žmogaus, kuriam iš pažiūros reikėjo pagalbos, bet iš tikrųjų tai buvo įšalęs kūnas.

„Nežinome, kiek laiko šis asmuo ten buvo“, – sakė jis „Switzerland Times“. „Drabužiai buvo neoninės spalvos ir devintojo dešimtmečio stiliaus“.

Anot Lechanoine'o, kūnas buvo mumifikuotas ir šiek tiek pažeistas, „bet vis tiek pilnas“.

Po kelių savaičių prie Chessjen ledyno kai kurie kiti žygeiviai šalia seno nebenaudojamo tako aptiko žmogaus skeletą. Sprendžiant iš kaulų būklės, asmuo greičiausiai mirė aštuntajame ar devintajame dešimtmetyje.

Nė vienas kūnas dar neatpažintas.

Be kūnų, ant Aletsch ledyno buvo aptiktos lėktuvo „Piper Cherokee“ nuolaužos, kuris sudužo 1968 m. birželio 30 d. Lėktuvu skrido buvo mokytojas, vyriausiasis medicinos pareigūnas ir jo sūnus, kurie visi buvo iš Ciuricho. Tuo metu kūnai buvo rasti, tačiau lėktuvo nuolaužos – ne.

 

Šie atradimai atsiranda dėl rekordinio ledynų tirpimo, kurį matome dėl klimato kaitos.

„Per pastarąjį dešimtmetį Šveicarijos ledynai kasmet praranda maždaug 2 procentus ledo tūrio“, – sakė Danielis Farinotti, Ciuricho ledynų specialistas. „Įvairaus masto, ypač pasaulinio masto, tyrimai parodė, kad per pastaruosius dešimtmečius ledynų tirpimas ir nykimas visame pasaulyje spartėjo. Ryšys su klimato kaita, kaip varomuoju veiksniu, yra gerai žinomas ir tvirtas.“

Jei klimato kaita tęsis dabartiniu tempu, manoma, kad galime pasiekti tašką, kai Alpėse iš viso nebeliks ledynų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()