Lenkija nori gauti reparacijas iš Vokietijos už Antrąjį pasaulinį karą - įvardinta tiesiog beprotiška suma, jau skelbiamas Berlyno atsakymas  ()

Lenkija nori kompensacijų už viską, ką Vokietija, Vokietijos valstybė ir Vokietijos žmonės padarė Lenkijai 1939–1945 m.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Valdančiosios frakcijos „Partija ir teisingumas“ (PiS) lyderis Jaroslavas Kačinskis „Reuters“ pareiškė, kad Antrojo pasaulinio karo nuostolius Lenkija vertina 6 trilijonais zlotų (1,32 trilijonų dolerių).

„Faktas yra tas, kad, perėjus ilgą ir sudėtingą teisinį procesą, galėtume gauti kompensaciją už viską, ką Vokietija, Vokietijos valstybė ir Vokietijos žmonės padarė Lenkijai 1939–1945 m.“, – sakė Kačinskis.

Kačinskis pridūrė, kad Vokietija niekada nebuvo patraukta atsakomybėn už padarytus nusikaltimus Lenkijai.

„Dešimtys pasaulio šalių, žinoma, labai skirtingais laipsniais, gavo kompensacijas iš Vokietijos. Lenkija to dar nepasiekė“, – kalbėjo politikas.

Maždaug šeši milijonai lenkų, įskaitant tris milijonus Lenkijos žydų, buvo nužudyti per karą, o Varšuva buvo sulyginta su žeme po 1944 m. sukilimo, per kurį žuvo apie 200 000 civilių.

1953 m. tuometiniai Lenkijos vadovai komunistai atsisakė visų pretenzijų į karo reparacijas, spaudžiami Sovietų Sąjungos, kuri norėjo išlaisvinti Rytų Vokietiją nuo bet kokių įsipareigojimų. PiS teigia, kad susitarimas negalioja, nes Lenkija nesugebėjo išsiderėti teisingos kompensacijos.

 

Anksčiau Lenkija jau buvo iškėlusi reparacijų gavimo už Antrąjį pasaulinį karą klausimą. Vokietijos vyriausybė reikalauja, kad reparacijų klausimas būtų baigtas.

„Vokietijos vyriausybės pozicija nesikeičia: reparacijų klausimas baigtas“, – sakė Vokietijos užsienio reikalų ministerijos atstovas. „Lenkija atsisakė tolesnių reparacijų jau seniai, 1953 m., ir nuo to laiko tai ne kartą patvirtino.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(22)
(4)
(18)

Komentarai ()