Smūgis Vengrijai: Europos komisija rekomenduoja stabdyti finansavimą – kalba eina apie milijardus eurų  (1)

Europos Komisija rekomendavo sustabdyti Vengrijos finansavimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rugsėjo 18 d. Europos Komisija rekomendavo Europos Sąjungai sustabdyti apie 7,5 milijardo eurų finansavimą Vengrijai dėl Budapešto traukimosi nuo demokratijos ir galimo netinkamo ES pinigų panaudojimo.

Apie tai praneša „The Washington Post“.

Europos Komisija nurodė, kad ji veikia siekdama užtikrinti, kad ES biudžetas ir finansiniai interesai būtų apsaugoti nuo teisinės valstybės principų pažeidimų Vengrijoje.

ES biudžeto komisaras Johannesas Hahnas sakė, kad komisija rekomenduoja sustabdyti 7,5 mlrd. eurų skyrimą Vengrijai.

ES šalys į biudžetą skiria apie 1 % savo bendrųjų nacionalinių pajamų. Komisijos vertinimu, 2021–2027 metais Vengrija iš biudžeto turėjo gauti mažiausiai 50 mlrd. eurų.

Kaip minėta, bet kokiems veiksmams sustabdyti finansavimą turi pritarti ES valstybės narės, tam reikalinga kvalifikuota balsų dauguma, kuri sudaro 55 % 27 narių, atstovaujančių ne mažiau kaip 65 % visų ES gyventojų.

Beveik dešimtmetį Europos Komisija kaltino Vengrijos ministrą pirmininką Viktorą Orbaną demokratinių institucijų ardymu, žiniasklaidos kontrolės perėmimu ir mažumų teisių pažeidimu. Orbanas, valdantis nuo 2010 metų, kaltinimus neigia.

Komisijos nuogąstavimai orientuoti į viešuosius pirkimus ir į ES finansuojamų projektų įgyvendinimą. Kritikai teigia, kad tokios sutartys leido Orbano vyriausybei nukreipti dideles ES pinigų sumas į politiškai susijusias viešai neatskleistas įmones.

Aukštas ES pareigūnas atkreipė dėmesį į sistemingus ir sisteminius viešųjų pirkimų pažeidimus ir trūkumus, susijusius su labai dideliu konkursų su vienu dalyviu skaičiumi.

EK taip pat kelia didelį susirūpinimą dėl interesų konfliktų nustatymo, prevencijos ir šalinimo, taip pat daugybės viešųjų interesų fondų, valdančių reikšmingas lėšas, ypač švietimo srityje.

 

Europos Komisija rekomendavo šalims narėms duoti Vengrijai iki lapkričio 19 d. pabandyti išspręsti problemas.

Rugsėjo 15 d. Europos Parlamentas pasmerkė „sąmoningas ir sistemingas Orbano vyriausybės pastangas“ pakenkti Europos vertybėms. Deputatai pritarė teiginiui, kad Vengrija nėra demokratinė valstybė.

Oficialus Vengrijos atsakymas

Europos Komisijai rekomendavus Budapeštui dėl teisinės valstybės problemų įšaldyti apie 7,5 milijardo eurų, Vengrija pažadėjo vykdyti visus įsipareigojimus.

Anot už ES lėšų panaudojimą atsakingo ministro Tiboro Navračičiaus, jei Vengrijos pusė įvykdys savo pažadus, sankcijos nebus taikomos, praneša vg.hu.

 

„Ištekliai gali būti prarasti tik tuo atveju, jei Vengrija nesilaikys įsipareigojimų. Bet ji įvykdys, mes norime vykdyti įsipareigojimus, nes jie yra naudingi“, – sakė Navračičius.

Jis išreiškė viltį, kad Vengrijos priemonių pakaks įtikinti Europos Komisiją apsaugoti ES lėšas.

Ministras pažymėjo, kad Europos Komisijos sprendimas – rekomendacija ES Tarybai stabdyti lėšų išmokėjimą – yra svarbus žingsnis į priekį, nes jau prasidėjo įgyvendinimo etapas, galintis nulemti, kad lapkričio mėn. EK galės pagirti Vengrijos pastangas.

Svarbiausia priemonė turėtų būti sąžiningos institucijos, kuri kontroliuotų ES lėšomis įgyvendinamus projektus, sukūrimas.

Be to, Vengrija turėtų sukurti darbo grupę kovai su korupcija, kuri nebus vyriausybės struktūroje, bet bus susijusi su naujuoju sąžiningumo organu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(35)
(1)
(34)

Komentarai (1)