Europoje skelbiamas grandiozinis tikslas – kosmose pastatyti 2 km ilgio saulės elektrinę, kuri pagamintų tiek energijos, kiek atominė elektrinė  (8)

Tai skamba kaip mokslinė fantastika, bet Europa vieną dieną gali būti aprūpinta milžiniškomis skraidančiomis saulės baterijomis, skriejančiomis aplink planetą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos kosmoso agentūra (ESA) pristatė planą, kaip surinkti saulės energiją kosmose ir nukreipti ją atgal į Žemę.

Technologija vis dar yra preliminaraus bandymo etape, tačiau galutinis tikslas yra pastatyti 2 km ilgio saulės kosminę elektrinę, kuri pagamintų tiek energijos, kiek atominė elektrinė.

Elektrinė turėtų skrieti įspūdingame aukštyje – 36 000 km aukštyje virš Žemės.

„Toks projektas užtikrintų, kad Europa taptų pagrindine žaidėja ir potencialia lydere tarptautinėse lenktynėse dėl švarios energijos sprendimų, skirtų klimato kaitai švelninti“, – sakoma ESA pranešime.

Kaip veiks kosminė elektrinė?

Saulės energija yra vienas geriausių švarios energijos šaltinių, tačiau šiuo metu ją stabdo keli apribojimai. Plokštės gali generuoti energiją tik dienos metu, o net tada daug saulės spindulių sugeria atmosfera.

Kosmose saulės spinduliai yra maždaug dešimt kartų intensyvesni nei Žemėje.

ESA bendradarbiauja su „Airbus“ – Europos tarptautine aviacijos ir kosmoso korporacija, kad sukurtų „belaidį energijos perdavimą“, kad šį 24 valandų elektros energijos šaltinį perduotų mums.

„Airbus“ inžinierius Nicolas Schneideris aiškina, kad technologija pagrįsta televizijos ir ryšio palydovų kasdien naudojamu perdavimu.

„Tai labai panašu į 4G ryšio anteną, išskyrus tai, kad siekiame nespinduliuoti spindulių į visas puses, o sukoncentruoti juos kaip lazerį“, – sako jis.

 

„Šią sukoncentruotą bangą galima nukreipti į priėmimo anteną, kuri vėliau pavers šią bangą elektra“.

Problema yra mastelis. Palydovas turėtų būti masyvus, todėl jį būtų sunku paleisti ir sukurti.

Vienas saulės energijos palydovas generuotų apie du gigavatus galios, atitinkančios įprastinę atominę elektrinę arba šešis milijonus saulės panelių Žemėje.

Tai gali būti logistinis iššūkis, bet, keičiantis ir besiskleidžiant energijos krizei, galiausiai tai gali tapti realybe.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(58)
(3)
(55)

Komentarai (8)