Neįtikėtinas radinys! Praėjus dešimtmečiams po tragedijos rastas erdvėlaivio „Challenger“ fragmentas (Video)  ()

Beveik prieš 37 metus pasaulis su siaubu stebėjo, kaip sprogimas sunaikino erdvėlaivį „Challenger“. Nelaimingas atsitikimas įvyko praėjus 73 sekundėms po starto, žuvo septyni astronautai. Visi katastrofos liudininkai prisimena į jūrą nukritusias erdvėlaivio dalis, rašo Sciencealert.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po katastrofos NASA ieškojo erdvėlaivio dalių.

Neseniai „History Channel“ laidos filmavimo grupė vandenyno dugne aptiko 20 pėdų ilgio „Challenger“ nuolaužą. Tai buvo stulbinantis ir visiškai netikėtas radinys.

Tikrasis komandos tikslas buvo surasti Bermudų trikampyje dingusių laivų liekanas. Tas regionas iš tikrųjų yra į pietryčius nuo Kosminės pakrantės.

Tai pirmas didelis katastrofos nuolaužų radinys per daugiau nei 25 metus. Komandai vadovavęs povandeninis tyrinėtojas ir jūrų biologas Mike'as Barnette sakė, kad įgula labai greitai suprato, jog turi kažką unikalaus.

„Šios didelės „Challenger“ struktūros dalies reikšmė buvo akivaizdi“, – sakė jis.

„Supratome, kad būtina nedelsiant atkreipti NASA dėmesį į šį radinį. Ši vieta, esanti už Bermudų trikampio ribų, netoli Floridos pakrantės, žymi septynių drąsių astronautų – kolegų tyrinėtojų – netektį, o „Challenger“ katastrofa buvo tragiška nesėkmė Amerikos kosmoso programai. Tačiau iš šio siaubingo įvykio buvo išmoktos svarbios pamokos, kurios galiausiai lėmė nepaprastą kosmoso tyrimų pažangą“, – kalbėjo jis.

NASA imasi veiksmų

Kaip rašo Sciencealert.com, komanda nedelsdama įspėjo NASA ir pasidalijo narų nufilmuota medžiaga. Agentūros vadovai ją peržiūrėjo ir sutiko, kad nuolaužos labai panašios į „Challenger“ nuolaužas. NASA administratorius Billas Nelsonas patvirtino radinį viešame pareiškime.

„Nors praėjo beveik 37 metai nuo tada, kai „Challenger“ laive žuvo septyni drąsūs ir drąsūs tyrėjai, ši tragedija visam laikui įsirėš į mūsų šalies kolektyvinę atmintį. Milijonams žmonių visame pasaulyje, įskaitant ir mane, 1986 m. sausio 28 d. vis dar atrodo tarsi vakar“, – tvirtino jis.

 

„Šis atradimas suteikia mums progą dar kartą sustoti, prisiminti septynių pionierių, kurių netekome, palikimą ir apmąstyti, kaip ši tragedija mus pakeitė. Pagrindinė NASA vertybė – saugumas – yra ir turi išlikti mūsų svarbiausias prioritetas, ypač dabar, kai mūsų misijos tyrinėja daugiau kosmoso nei bet kada anksčiau“, – pridūrė jis.

Tokie erdvėlaivių artefaktai, kaip šis, yra JAV vyriausybės nuosavybė. Likusi dalis erdvėlaivio yra įamžinta ir saugoma 31-ajame paleidimo komplekse Kanaveralo kyšulyje esančioje oro pajėgų stotyje.

Viena dalis eksponuojama netoliese esančiame Kenedžio kosmoso centro lankytojų komplekse, ten įamžintos ir žuvusios įgulos. Spręsdama, kaip elgtis su naujai rastu artefaktu, NASA bendradarbiaus su astronautų šeimomis.

 

Komandos atradimo vaizdo įrašas bus įtrauktas į programą „Bermudų trikampis: į prakeiktus vandenis“. Ji bus rodoma lapkričio 22 d. kaip pasakojimo apie sudužusių laivų vietas prie Floridos krantų dalis.

„Istorinis ir emocingas „Challenger“ artefakto atradimas, kurį atliko mūsų neįtikėtina komanda, sustiprina „History Channel“ misiją išsaugoti svarbias mūsų nacionalinio paveldo vietas ir istorijas“, – sakė tinklo vykdomasis viceprezidentas ir programų vadovas Eli Lehrer.

„Nors nuostabus „Challenger“ nuolaužų atradimas nebuvo mūsų narų komandos, tyrinėjusios Bermudų trikampį, pradinės misijos dalis, šio radinio istorinės reikšmės negalima nuvertinti“, – teigė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()