Pagaliau tai įvyko! Po 4-to bandymo milžiniška NASA raketa „Artemis 1“ pakilo istorinei misijai į Mėnulį (Video)  ()

NASA naujoji raketa trečiadienį anksti ryte pakilo istoriniam bandomajam skrydžiui su trimis manekenais – Jungtinės Valstijos žengė didelį žingsnį arčiau astronautų sugrįžimo į Mėnulio paviršių pirmą kartą per 50 metų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-11-16 Pagaliau tai įvyko! Po 4-to bandymo milžiniška NASA raketa „Artemis 1“ pakilo istorinei misijai į Mėnulį (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei per tris savaites trunkantį skrydį viskas klostysis gerai, raketa išstums tuščią įgulos kapsulę į plačią orbitą aplink Mėnulį, kol kapsulė gruodį grįš į Žemę, kai saugiai nusileis Ramiajame vandenyne.

Po ilgus metus trukusio delsimo ir milijardinių išlaidų viršijimo, kosmoso paleidimo sistemos (SLS) raketa į pakilo iš Kenedžio kosminio centro 4 milijonų kg stūmos jėga ir per kelias sekundes pasiekė 160 km/val.

Paleidimo langas atsidarė 08:04 val. Lietuvos laiku, o raketa nešėja pakilo 08:47 val.

Pakilimas pažymėjo NASA „Artemis“ (Artemidės) Mėnulio tyrinėjimo programos, pavadintos graikų dievo Apolono sesers dvynės vardu, pradžią.

Kosmoso agentūra ketina pasiųsti keturis astronautus aplink Mėnulį kitam skrydžiui 2024 m., o žmones ten išlaipinti jau 2025 m.

98 metrų ilgio SLS yra galingiausia NASA kada nors sukonstruota raketa, turinti didesnę trauką nei galingoji „Saturn V“, nugabenusi žmones į Mėnulį.

„Orion“ kapsulė, sumontuota ant raketos virašaus, turėtų pasiekti Mėnulį iki pirmadienio, esantį daugiau nei 370 000 km nuo Žemės. Kapsulė apskries palydovą ir grįš į Žemę.

Misija nukelta jau 4 kartus

 

Pirminis „Artemis I“ misijos paleidimas buvo suplanuotas rugpjūčio 29 dieną, tačiau dėl inžinerinių kliūčių paleidimas buvo nukeltas į rugsėjo 3 d.

Iš pradžių NASA pasiruošimams sutrikdė degalų nuotėkis, vėliau degalų pylimo procesas buvo pamažu atnaujintas, siekiant įsitikinti, ar iš sistemos tikrai nuteka vandenilis, tačiau įsijungę pavojaus signalai šią prognozę patvirtino.

Po to misija buvo nukelta dar tris kartus. Antrasis bandymas 2022 m. rugsėjo 3 d. buvo atšauktas nustačius vandenilio nuotėkį. Po to, kai nuotėkis buvo pašalintas, kita paleidimo galimybė buvo numatyta 2022 m. rugsėjo 27 d., tačiau dėl tuometinės tropinės audros Ian prognozuojamos trajektorijos – atidėta. Lapkričio 12 d. paleidimas atidėtas dėl uragano Nicole.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(1)
(19)

Komentarai ()

Susijusios žymos: