Gali būti nauja Rusijos ekspansija: Putinas nori „išplėsti“ Rusijos sienas šiaurėje  ()

Putinas nori „išplėsti“ Rusijos sienas šiaurėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kremliaus diktatorius Vladimiras Putinas vėl nori „plėsti“ Rusijos sienas. Dabar diktatorius kelia savo pretenzijas į Arkties vandenyno šelfą.

Tam Kremliaus vadovas net sušaukė Saugumo Tarybos posėdį. Susitikimas kaip tik buvo skirtas Rusijos teritorinėms pretenzijoms plėsti savo kontinentinio šelfo Arkties vandenyne ribas.

Rusija savo šiaurines sienas svajoja „išplėsti“ nuo 2021 m. Tada Maskva kreipėsi į JT su prašymu persvarstyti kontinentinį šelfą Arkties vandenyne. Priežastis paprasta – naftos ir dujų telkiniai, kurie gali būti po teritorija, į kurią pretenduoja šalis agresorė.

Tačiau į šiuos išteklius pretenduoja Danija ir Kanada. Prie jų prisijungė ir Norvegija, kuri dabar yra pagrindinė dujų tiekėja Europoje. Osle šalis paskelbė apie norą išplėsti vandenyno kontinentinio šelfo tyrimus.

Pagal tarptautinę teisę kontinentiniu šelfu laikoma daugiausia seklaus vandens zona, kuri ribojasi su šalies pakrante ir yra laikoma jos teritorijos pratęsimu. Tai leidžia išnaudoti natūralius vandenyno išteklius, įskaitant minėtus naftos ir dujų telkinius.

 

Kremlius nepaskelbė Saugumo Tarybos posėdžio, įvykusio sausio 27 d., detalių. Tik žinoma, kad dalyvavo gynybos ministras Sergejus Šoigu ir užsienio žvalgybos vadovas Sergejus Naryškinas.

Kremliaus ambicijos kelia nerimą Rusijos kaimynėms Arktyje, ypač nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios. Visų pirma NATO narės sustiprino karines pratybas Arkties vandenyne.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(32)
(-25)

Komentarai ()