Nemėgstate važinėti į darbą ir atgal? Tai gali būti labai naudinga jūsų psichikos sveikatai  ()

Yra nemažai manančių, kad kelionė į darbą ir iš jo – varginantis darbas ir laiko švaistymas. Tačiau, panašu, kad būtent šis laikas gali turėti naudos mūsų psichikos sveikatai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai paskelbtame konceptualiame tyrime teigiame, kad kelionės į darbą ir atgal yra „liminalinės erdvės“ šaltinis – tai laikas, laisvas nuo namų ir darbo vaidmenų, suteikiantis galimybę atsigauti nuo darbo ir psichologiškai persiorientuoti į namus, rašo portalas sciencealert.com.

Veino valstybinio universiteto vadybos profesoriaus asistentas Matthew Piszczekas ir Rutgerso universiteto vadybos profesoriaus asistentė Kristie McAlpine portale aprašė savo tyrimą, kurio metu gilinosi į kognityvinius procesus šiuo laiku, kai vykstama į darbą arba grįždama iš jo.

Mokslininkai ištyrė 80 universiteto darbuotojų savaitės keliones į darbą ir atgal.

Darbuotojai pildė rytines ir vakarines apklausas, kuriose jų buvo klausiama apie jų kelionės į darbą ypatumus, apie tai, ar jie „atsijungė“ nuo darbo ir atsipalaidavo kelionės metu ir ar grįžę namo jautėsi emociškai išsekę.

Dauguma šiame tyrime dalyvavusių darbuotojų teigė, kad kelionės į darbą ir atgal metu naudojasi ribine erdve, kad psichologiškai pereitų iš darbo į namų vaidmenis ir pradėtų psichologiškai atsigauti nuo darbo dienos reikalavimų.

Mokslininkų tyrimas taip pat patvirtina, kad kasdieniai važiavimo į darbą ir atgal skirtumai lemia galimybę tai daryti.

Jie nustatė, kad tomis dienomis, kai į darbą važiuojama ilgiau nei vidutiniškai, žmonės nurodė didesnį psichologinį atsiskyrimą nuo darbo ir buvo labiau atsipalaidavę važiuodami į darbą.

Tačiau tomis dienomis, kai kelionė į darbą ir atgal buvo įtemptesnė nei įprastai, žmonės nurodė mažesnį psichologinį atsiribojimą nuo darbo ir mažesnį atsipalaidavimą važiuojant į darbą ir atgal.

Ribinės erdvės kūrimas

 

Tyrimo išvados rodo, kad nuotoliniu būdu dirbantiems darbuotojams gali būti naudinga susikurti savo kelionės į darbą formą, kuri suteiktų ribinę erdvę atsigavimui ir perėjimui iš vieno vaidmens į kitą, pavyzdžiui, 15 minučių pasivaikščiojimas, žymintis darbo dienos pradžią ir pabaigą.

Tyrimo preliminarios išvados sutampa su susijusiais ankstesniais tyrimais, kuriuose teigiama, kad grįžusiems į darbo vietą gali būti naudinga stengtis kuo labiau išnaudoti kelionę į darbą poilsiui.

Norėdami sustiprinti atsiskyrimą nuo darbo ir atsipalaidavimą kelionės į darbą metu, į darbą važiuojantys žmonės galėtų vengti mąstyti apie darbo dieną ir sutelkti dėmesį į asmeniškai naudingą kelionės į darbą laiko panaudojimą, pavyzdžiui, klausytis muzikos ar tinklalaidžių arba paskambinti draugui.

 

Kitos kelionės į darbą ir atgal formos, pavyzdžiui, viešasis transportas arba važiavimas kartu su kitais asmenimis, taip pat gali suteikti galimybę bendrauti.

Mokslininkų duomenys rodo, kad stresas, patiriamas važiuojant į darbą ir atgal, ne taip padeda atsipalaiduoti kelionėje į darbą ir atgal.

Todėl kai kuriems žmonėms gali būti verta rinktis „vaizdingą maršrutą“ namo, kad išvengtų įtemptų situacijų vairuojant.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai ()